Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jyreejjth

jakie macie rachunki za prąd

Polecane posty

Gość jyreejjth

my mamy ok 220 zł/miesiąc na 2 rodziny(2 lodówki, zamrażarka, 2 piekarniki, 2 czajniki, 2 pralki, mikrofalówka, 2tv, komp.) Uważacie, że dużo wydajemy? Mnie sie wydaje że sporo, bo nie gotujemy na prądzie, piekarnika używamy sporadycznie.

Gość AriaDna28
Ja mialam osttatnio za prad 50 zl/m-c.

Gość MIASIAISAISASAASA
czyli wychodzi ok.110zł na miesiac ja tyle place.tez uwazam ze to duzo. probowalam oszczedzic nie wychodzi.

Gość princessaofpersia
ok 120/m-ac mieszkanie 60 m2, 2 osoby dorosle plus dziecko

Gość jyreejjth
znajoma gotuje 'na prądzie', częściej piecze w piekarniku, częściej pierze i płaci podobne rachunki. A jakie urządzenia macie w domu i jak często z nich korzystacie?

ok. 160/170 zł miesięcznie, dom 140 m kw. Więcej w grudniu, bo wtedy palimy lampki na domie :P. Wszystko na prąd (płyta, piec itp). Nam oszczędności przyniosło wprowadzenie taryfy, która daje tani prąd od 13-15 (włączam zmywarkę, pralkę, gotuję itp.) oraz od 22 do 6 (mąż jest nocnym markiem, więc wtedy chodzi komp i tv).

Gość Prąd prąd prąd prąd
Pralka, zmywarka, płyta indukcyjna, piekarnik, lodówka z zamrażarką, rolety na prąd, żelazko, 2xTV, brama garazowa na prąd, brama wjazdowa na prąd, w okresie grzewczym turbina która rozprowadza ciepło z kominka na cały dom tez jest na prąd. - wychodzi nam na 2 miesiace ok 450 zl.

Gość ja wiem ale nie powiem
haha wielkość mieszkania nie ma nic do pradu, możesz mieć klitke i zuzywac duza pradu i duże i zuzywac mniej pradu:D

dopóki w Polsce nie bedzie elektrowni jądrowych to rachunki beda takie kosmiczne :O

09:28 jyreejjth znajoma gotuje 'na prądzie', częściej piecze w piekarniku, częściej pierze i płaci podobne rachunki. A jakie urządzenia macie w domu i jak często z nich korzystacie xxxxxxxxxxxxxxxxxx wierze, bo tez mamy wszystko na prąd i płacimy 220zł m-c

My mamy max 160 zł - też na 2 rodziny (2 lodówki, 2 piekarniki, 2 czajniki, 2 pralki itp.), ale... co 2 miesiące. Prawdą jest, że oszczędzamy prąd - tam, gdzie możemy, czyli nie wszędzie - np. pralka chodzi przynajmniej 4 razy w tygodniu, ale w godzinach nocnych, w których według naszej taryfy prąd jest tańszy (22:00-6:00).

Gość jyreejjth
ja myśłę, że nawet jeśłi będą elektrownie jadrowe to w polsce i tak rachunki będą kosmicze

Około 150zł na miesiąc , dom 130 metrów , 2 dorosłych+ 2 dzieci , średnio pralka chodzi 3 razy w tygodniu , komputer prawie cały dzień podobnie duży plazmowy telewizor ,często korzystamy z mikrofalówki , staramy się gasić światło gdzie nie przebywamy ,mamy żarówki energooszczędne , do tego korzystam często z ze zmywarki ,żelazka.Co pół roku jest dopłaty do wyrównania rachunków 200zł. Tak to wygląda z rachunkami za prąd.

Gość jyreejjth
ja nie wiem dlaczego my tyle wydajemy; też mamy taryfę i staramy się jak najwięcej na taryfie robić; 160 zł na 2 mieisące na 2 rodziny to mi się nierealne wydaje.

Dodam jeszcze, że odkąd mamy rozliczenia rzeczywiste (czyli sami spisujemy liczniki), a nie stosujemy tej 2-miesięcznej prognozy, opłaty też nam spadły.

Jyreejjth, nie mam podstaw czarować kogokolwiek będąc "anonimem w sieci". Dla "pocieszenia" mogę jedynie dodać, że my mamy z kolei kosmiczne rachunki za wodę (ok. 500 zł, 2 rodziny co 2 miesiące) i gaz (ok. 350 zł co 2 miesiące, w sezonie grzewczym idzie to w tysiące)...

pralka 2-3x w tyg zmywarka codziennie telewizor - przynajmniej jeden wieczorem na chodzie laptopy - 3 kominek elektryczny płyta indukcyjna piekarnik - 2-3x w tyg mikrofala nie mam żarówek energooszczędnych same halogeny uważam,ze to jest dość dużo w porównaniu ze znajomymi, zwłaszcza, że zwykle dopiero po 15.00 jesteśmy w domu

Gość jyreejjth
nie o to chodzi, że mnie czarujesz tylko że patrząc na nasze życie to nie wiem gdzie musiałabym oszczędzać, żeby te rachunki obniżyć; i wiecie juz od kilku osó słyszałam, że przy rzeczywistych odczytach licznika wychodzą niższe opłaty; nie rozumiem dlaczego tak jest skoro 2 razy w roku i tak liczniki są odczytywane.

Gość U nas misięcznie na
dwie rodziny wychodzi 250 zł. Sprzętów elektrycznych mamy sporo 2x mikrofala, 2x lodówka, 2x piekarnik, 2x komputer , 2x czajnik i 4x telewizor. Dodatkowo takie pierdoły typu suszarka, lokówka, maszynki do mięsa itp. Ale kupując sprzęty AGD i RTV staramy się zawsze by ich klasa energetyczna była chociaż A+. Przykład zwykły telewizor. Identyczne parametry i funkcje i mój pobiera 35W a u sąsiadki prawie 200W.

My płacimy ok 85 zł co dwa miesiące.Mieszkanie 60m kw/2 osoby.

Gość Koralowa ladie$$
Przez zime bylo 300zl/msc, teraz w lecie 250/zl dwie rodziny, duzy dom Komputer chodzi caly dzien, podobnie jak tv czajnik, radio, pralka codziennie (czasami 2-3 razy dziennie), zelazko, zamrazarka, dwie lodowki, mamy zarowki energooszczedne ..

ale co tak przezywacie te rachunki, ile się zużywa tyle się placi, my płacimy 260zł i nie rozkminiam czy to dużo czy mało, w domu każdy korzysta z tego co potrzeba, mam zabronic dzieciom ogladac tv żeby było mniej:P, albo nie piec ciasta czy siedzieć po ciemku:D

Gość wyrzuc czajnik
elektryczny i od razu w mies bedziesz miala mniej na rachunku jakies 50zl. Ja tak zrobilam i teraz gotujemy na gazie.

Gość jyreejjth
właśnie zastanawiam się nad tym czajnikiem

Gość ja tez nie rozumiem
tych prognoz:O o ile niedopłate mam raz na jakis czas to NIGDY nie miałam nawet najmniejszej nadpłaty, a zdarza się tak że wyjeżdżamy na miesiąc i wtedy z niczego nie korzystamy lub zamiast we troje mieszkamy kilka miesiecy we dwoje. rachunki 130zł miesiecznie za 2 tv , pralka, czajnki, zmywarka lodowka z zamrazarka, plyta indukcyjna (z tym że gotuję góra raz w tyg), piekarnik, 2 laptopy, odkurzacz, suszarka, lokowka, prostownica, zelazko. prad 2 taryfowy i wtedy chodzi pralka i zmywarka

Gość mieszkanie 50 metrów
haha - z czajnikiem to dobre, 50 zł mniej na prądzie a ile marnotrastwa na gazie, ktory idzie w powietrze i trzeba czekać aż się woda zagotuje. xx ja mam malutkie rachunki, ale np. moi rodzice mają podobne do Was ok. 250zl/mies. a maja: zmywarke (chodzi codziennie 2 razy), 2 chłodziarko-zamrażarki, 3 telewizory, pralkę (ok. 7-8 prań na tydzień), kuchnia elektryczna, a gotują non stop prawie, dom jest wielki, to dużo żarówek wewnątrz plus oświetlenie ogrodu, sprzęty w garażu itd. To normalny rachunek.

Gość jyreejjth
bez przesady, kuzynka nie ma czajnika elektrycznego i jak gotowała ostatnio wodę na kawę na gazie to moze z 3 minuty to trwało; pewnie gotowała jej malutko; a ja mam taką manie że do czajnika zawsze dużó wody wlewam

Nam teraz przyszlo 630zl za pol roku. Zamrazarka,lodowka,pranie srednio 3-4 razy w tygodniu,zmywarka raz dziennie wlaczana,zelazko,plazma chodzi caly dzien,laptop,zarowki mamy niby te oszczedne,czajnik mam zwykly na gaz i nie zajmuje mi gotowanie wody dlugo,wlewam tyle ile potrzebuje. No i piec w kotlowni chodzi caly czas wiec tez.pewnie swoje ciagnie.z mikrofalowki tez czesto korzystamy.

wredniak ,a jakie mieliście wcześniej płacone rachunki za prąd przed tym wyrównawczym?