Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slowko o grilowaniu...

co na grilla?

Polecane posty

Co zazwyczaj robicie na grilla?? Chodzi mi po glowie cos bardziej wykwintnego....

Gość oanaoandhfdksk
Ja zazwyczaj robie grilla na 10-20 osob,w iekszosc faceci . Kielbaski normalne, kielbaski malutkie, karczek, skrzydełka, kiszka.

kiełbasę (staram się różną dobierać, ostatnio kupiłam z czosnkiem niedźwiedzim, bydgoską), karkówka obowiązkowo, skrzydełka, kaszanka

Mieso wiadomo ale selfinow szkoda mi;) A jakie salatki robicie? Ziemniaki, cebula??

Ja czasem robię szaszłyki, jak mam natchnienie. Piersi z kurczaka kroję w kostkę, boczek wędzony też w kostkę, cebulę w kawałki i czerwoną paprykę w kawałki. Patyczki do szaszłyków smaruję oliwą i nadziewam po kolei powyższe składniki wg uznania, ale przeważnie przy kurczaku jest boczek, bo jest trochę tłuściejszy. Smaruj całość oliwą i przyprawiam też wg uznania :) Może być też ryba, z tym, że ją grilluję w folii. Też smaruję ją oliwą lub daję kawałek masła, gałązkę koperku, skrapiam cytryną, trochę soli i ewentualnie innych przypraw. A tak to karkówka, skrzydełka, udka, kiełbaska, kaszanka i takie tam ;)

Gość kalingi
Generalnie, na grillu można robić cuda, czyli właściwie wszystko. W zależności od okazji, pory dnia i temperatury. Grillować mogą i mięsożercy i wegetarianie do wyboru do koloru :)

Gość może być jeszcze gorzej
dajcie jakis przepis na warzywa z grilla

Gość bacha24
Wegetarianie? Grillowana marchewka nie brzmi zbyt dobrze

Gość exie
E tam, to nie musi być marchewka pietruszka tez się nada

Gość kalingi
@może być jeszcze gorzej - proponuję grillować czosnek (zawijasz całą główkę w folię aluminiową i grillujesz z boku przez ok. godzinę - bez obierania); możesz też grillować cała paprykę posmarowaną jedynie oliwą, a później posypać kryształami soli morskiej.

Gość bacha24
a co robicie, żeby nie paliły wam się patyki do szaszłyków/

Gość kalingi
Nie można myśleć stereotypowo mogą być kiełbaski grillowe sojowe, np. polsoi albo tofu, rozmaite sery, warzywa, pieczywo, a nawet polenta.

Gość exie
wystarczy namoczyć patyczki w wodzie

Gość bacha24
z sałatek najczęściej robię sałatkę z ogórków na sposób azjatycki z imbirem, chilli i octem ryżowym; oprócz tego robię sałatę (najczęściej cukrową z dodatkiem pomidorów, cebuli i sosu figowego na bazie octu balsamicznego) - a wy?

dzieki, na necie sporo jest, ale myślałam że ktoś może ma jakis swoj specjał. Na razie podoba mi się cukinia z mozarellą, ale moze jeszcze ktoś coś?

Gość exie
Ja oprócz papryki lubię taż grillowane cienkie plastry bakłażanów, grillowanego ananasa (jest boski - polecam) i cykorię. Jestem też ciekawa tych kiełbasek nigdy nie pokusiłam się o sojowe wynalazki.

Gość kalingi
Mi smakują i sądząc po dynamice jedzenia, goście też byli zadowoleni. Są trzy smaki, więc każdy mógł wybrać cos dla siebie; Oprócz tego dostali pieczony ser camembert z konfiturą z jarzębiny. Chyba smakowało :)

Gość exie
będę wdzięczna za przepis na sałatkę ogórkową

Gość Hb l Lumb
Karkowka, schab, kiełbaski, i kaszanka:)

Gość grilllll
Ja jutro grilluję pstrąga, szaszłyki drobiowe, karkówkę...i do tego podam sałatkę grecką:)

Gość bacha24
Skład: 2 długie ogórki, sok z połówki limonki, 2/3 szklanki octu ryżowego, 2 łyżki cukru trzcinowego, papryczki chilli (dodajemy tyle, ile lubimy), jedna średnia cebula pokrojona w cieniutkie talarki, po pęczku kolendry i mięty, sól do smaku. Ogórki obrać pokroić, posolic i odstawić, żeby puściły sok, który następnie odlewamy. Później trochę opłukać ogórki, a następnie wymieszać cukier z octem, sokiem z limonki i chilli. Do ogórków dodac posiekaną cebulę, kolendrę i miętę, następnie zalać sosem i wymieszać. Voila!

mogę dać camember z żurawiną...tez powinno pasować, no nie?

Gość kalingi
jasne, to świetne połączenie. Ja kupuję jarzebinę, bo ma fajną goryczkę w sobie :)

Gość exie
Dzięki bardzo brzmi fajnie. A może dodać do niej odrobinę imbiru? Oraz, jakie smaki?

Gość bacha24
Może będzie dobre, warto spróbować, chociaż nie wiem czy nie imbir nie zabije wszystkich innych smaków, w sensie: czy nie jest za ostry.

Gość kalingi
biała (podobna do białej kiełbasy), curry i paprykowa. Jedyne co zrobiłam, to pod koniec pieczenia, posypałam białą wędzoną papryką w proszku.

Gość exie
chyba racja

Gość kalingi
jakiś konkretny przepis na rybę?

Gość bacha24
exie, możesz się zrewanżować przepisem na ananasa;-0

Gość Hania wwwww
u mnie w Poznaniu bardzo ponura, pochmurna pogoda, nie ma słońca jest zimno- Jednak jeśli u Was jest ładna pogoda polecam 2 sałatki : 1) piersi z kurczaka grillowane +ananas+ feta w kostkach 2) ugotować makaron "pene" , cebule zeszklić na maśle do momentu zbrązowienia potem dodać pomidory do upieczonej cebuli i piec na patelni przez 15 -20 min aż wszytko będzie papką. Dodać boczek lub kiełbasę grilowaną do tej masy. Makaron z tym sosem włożyć do piekarnika. na 5min