Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 3463463

czy ktoś z Was miał robiony rezonans magnetyczny?

Polecane posty

Gość 3463463

Czy jeśli jest to rezonans dolnej części kręgosłupa, to pozwolą mi mieć głowę na zewnątrz? Czy można to uczucie porównać z przebywaniem na solarium w łóżku, gdzie też jest głośno i jest mała, zamknięta przestrzeń?

Gość ojtaktak
podczas rezonansu nie jestes zamknieta nigdzie w żadnej maszynie tylko kładziesz sie na ruchomym stole ktory wjezdza do takiej ,,tuby" i tam wykonywane sa zdjecia,jest glosno,nie do konca przyjemnie,nie mozesz sie ruszac wiec wazne jest by juz na poczatku przybrac wygodna pozycje,bedziesz miała obok głowy glosnik przez ktory bedziesz slyszała komendy odnosnie tego co sie za chwile bedzie dziac czyli np ,,prosze sie nie ruszac" , ,,stół rusza"

Gość gsasda
ja miałam rezonans głowy, więc nie wiem czy można nią wyjechać poza ten "pączek " pyka, podobne dźwięki do pracy pralki, najpierw tak pompuje tak " pumpum pumpum pumpum pumpum" potem np jak z karabionu maszynowego strzela, potem pralka wiruje, potem jeszcze inaczej brzmi i znowu to samo :D Ruszać się nie wolno i warto się postarać z tym, inaczej badanie jest powtarzane od początku a kolejka rośnie. Podczas niego traci się poczucie czasu, ja np liczyłam sekundy jak doszlam do 1000 to od nowa liczyłam. Lekko trzeba oddychać, jak coś się będzie działo, nie będziesz mogła wytrzymać to masz taki przycisk do dłoni ci dają żeby nacisnąć i wstrzymują bdanie. No i właśnie, jak to na nfz, to opóźnienie było prawie 3 godzinne -warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zawsze ktoś się ruszy ://

Gość glowa wjezdza pierwsza
do tuby a im bardziej dolne partie ciala sa skanowane,to ty bardziej sie dalej wjezdza.

Gość jaq
miałam tomografie komputerową i kazali pościągać wszystko co metalowe. nie wiem jak jest z renozansem, ale może nie ubieraj biżuterii.

Gość ojtaktak
tak nie wolno miec zadnych kolczykow itp,najlepiej zaloz getry bo jesli bedziesz miec metalowy guzik lub cos takiego to musisz zsunac nieco spodnie,aa i stanik mi kazali zdjac ze wzgledu na matalowe zapiecie i fiszbiny ,ale bluzke zostawiasz.

Gość nic strasznegooo
miałam kilkakrotnie rezonans magnetyczny głowy, nie mogłam mieć żadnych spinek metalowych itp, ja stanika nie musiałam ściągać. Badanie trwa jakieś 30 min. nie wolno się ruszać. Jest dosyć głośno ale da się wytrzymać. Moim zdaniem są o wiele gorsze badania np. gastroskopia. Nawet jeśli podają kontrast... pozdrawiam

Gość nic strasznegooo
zapomniałam dopisać że zakładają słuchawki na uszy i to trochę niweluje hałas :-)

Gość no wlasnie - dzwny glosny
halas , ale daja sluchawki z muzyczka, spoko.

Gość gość
Jeśli szukasz czegoś takiego w Warszawie, spróbuj na Bobrowieckej 9. Tam większość zabiegów kosztuje o połowę mniej niż w innych placówkach i nie ma kolejek.

Gość gość
Ja tam sie jednak boję, mam chyba klaustrofobię :/

Gość gość
Miałam wykonywane to badanie i nie ma co się bać, przecież to nic nie boli. Tak więc spokojnie, w moim przypadku stres był niepotrzebny. Tak więc znajdźcie dobą przychodnię i do dzieła. Ja miałam dobrą opiekę w http://bonus-diagnosta.pl/ wykonują badania rezonansem także na NFZ. Mieszczą się w Bydgoszczy.

Gość sella

ja miałam rezonans i nie ma czym się stresować. Rezonans robiłam na Zachodniej w G&R w Krakowie, bo jak porównywałam cenowo to tam mieli najtaniej 🙂 

Gość laura

na Zachodniej mają bardzo tanio, jak porównywałam z innymi gabinetami to byłam w szoku, że jest jednak gabinet w Krakowie, w którym w normalnej cenie da się zrobić rezonans. A sam gabinet ma dobrą opinię, więc z jakośćią usług też jest ok 🙂