Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bulaska123

Dzialalnosc gospodarcza

Polecane posty

Gość Bulaska123

Witam serdecznie. Mam zamiar otworzyc dzialalnosc gospodarcza na zasadach ogolnych, wiem ze przez pierwsze dwa lata bede placila mniejszy zus, czyli cos ponad 350 zl. O ile dobrze wszystko zrozumialam, to bede wszystko liczyc tym wzorem przychod - wydatki - ub. spoleczne = dochod * 18% - 586 (kwota wolna od podatku) - ub. zdrowotne (7,75% podstawy) ALE jak mam to liczyc, na samym poczatku, kieedy np przychod bedzi niski? Czy przy niskich dochodach moge skladke na ubezpieczenie zdrowotne odliczac w PIT w przyszlym roku? Czy mam prawo do zwrotu podatku za skladki na ub. zdrowotne w przyszlym roku w rozliczeniu PIT, jezeli moje dochody nie przekrocza 3061zl (czyli kwoty wolnej od podatku)? Czy jezli moje dochody np nie przekrocza 200zl, to jak mam odjac ten ZUS, skoro kwota do odliczenia wynosi ponad 200zl? Chodzi mi o pierwszy miesiac, potem sie juz liczyatwiej, bo narastajaco. Prosze mi wytlumaczyc na tym przykladzie: Moje przychody wyniosa 600 zl za miesiac 21 maj do 21 czerwiec, z tej kwoty odejmuje wydatki (np 100 zl na ub. spoleczne + 200 inne wydatki czyli 300 czyli 600 - 300 = 300 * 18 % = 54 zl podatku. W jaki sposob mam z tego odliczyc to pomniejszone ub. zdrowotne oraz kwote wolna od podatku? Czy moge to pomniejszone ub. zdrowotne odliczac w rozliczeniu PIT? A co z Ulga na Internet? czytalam gdzies ze moze wyniesc 760zl. ale czy mam internet zglaszac jako wydatki zeby dostac za niego zwrot, czy nie zglaszac? czy dostane zwrot za caly abonament czy tylko jakas czesc? dajmy na to abonament 49zl mc.

Gość gigi gigi
jak chcesz prowadzić działalność to musisz mieć księgową - ona jest od tego żeby ci te zagadnienia wyjaśnić i rozliczyć - nie my

Gość mimiibea
wcale nie musisz mieć księgowej, jeśli jesteś kumata i masz czas na buchalterię. Jak ci sie księgowość skomplikuje o jakieś wewnątrzwspólnotowe sprawy czy VAT (choć wszystkiego da się nauczyć) to sobie wtedy weźmiesz księgową. Ale wtedy to będziesz miała już dużo kasy a mało czasu :) 1. Kwota wolna od podatku to 556,02 zł nie 586! 2.7,75% zdrowotnego to na ten rok 225,38 zł 3. Jeśli kwota zaliczki na podatek wychodzi z minusem- nie płacisz zaliczki po prostu. I Pytaj, wytłumaczę ci zasady.

Gość mimiibea
Czy przy niskich dochodach moge skladke na ubezpieczenie zdrowotne odliczac w PIT w przyszlym roku? I NIE- ROZLICZA SIĘ W RAMACH ROKU I Czy mam prawo do zwrotu podatku za skladki na ub. zdrowotne w przyszlym roku w rozliczeniu PIT, jezeli moje dochody nie przekrocza 3061zl (czyli kwoty wolnej od podatku)? I NIE- ZWRACA SIE DO WYSOKOŚCI WPŁACONYCH ZALICZEK- JEŚLI WPŁACIŁAŚ 200 ZŁ TO MAX TYLE CI ZWRÓCĄ. jEŚLI 0 TO NIE ZWRÓCĄ NIC. I Czy jezli moje dochody np nie przekrocza 200zl, to jak mam odjac ten ZUS, skoro kwota do odliczenia wynosi ponad 200zl? I NIE PŁACISZ ZALICZKI I Prosze mi wytlumaczyc na tym przykladzie: Moje przychody wyniosa 600 zl za miesiac 21 maj do 21 czerwiec, z tej kwoty odejmuje wydatki (np 100 zl na ub. spoleczne + 200 inne wydatki czyli 300 czyli 600 - 300 = 300 * 18 % = 54 zl podatku. W jaki sposob mam z tego odliczyc to pomniejszone ub. zdrowotne oraz kwote wolna od podatku? 1.NIE MOŻNA liczyć na przełomie miesięcy. Liczysz od 21 maj do 31 maj i drugi miesiąc rozliczeniowy od 1 czerwiec do 30 czerwiec. 2.patrz wyżej- jeśli wychodzi na minus- nie płacisz. I Czy moge to pomniejszone ub. zdrowotne odliczac w rozliczeniu PIT? i A co z Ulga na Internet? czytalam gdzies ze moze wyniesc 760zl. ale czy mam internet zglaszac jako wydatki zeby dostac za niego zwrot, czy nie zglaszac? czy dostane zwrot za caly abonament czy tylko jakas czesc? dajmy na to abonament 49zl mc. - Abonament wliczasz wg faktury do kosztów i już nie rozliczasz w PIT. 760 zł to limit dla osób fizycznych NIE prowadzących działalności.Ty możesz zaliczyć w koszty całą fakturę.

Gość gigi gigi
jakie to typowe u Polaków - "nie musisz mieć księgowej" sama zrób - nie musisz zatrudnić ekipy remontowej - sam zrób - nie jedzmy na mieście - sami gotujmy - kupujmy tylko najniezbędniejsze rzeczy - resztę sami zróbmy a potem płacz, że nie ma pracy, że nigdzie nie chcą zatrudniać - po co? skoro każdy wszystko zrobi sobie sam!

gigi- jesteś księgową :).? Ja też. Chcesz napędzić sobie klientów? Ja nie. Sami przyjdą jeśli będę uczciwa i kompetentna. Jak mam zaszpachlować dziurę w ścianie- to robię to sama, sama koszę trawnik, szyję niektóre ciuchy, piorę, myje okna, o niebo!!! gotuję nawet!!! i wiesz co? stąd mam za zaoszczędzone na głupotach pieniądze na budowę domu. Kupię pustaki i cegły, zatrudnię ekipę do budowy ale firanki poszyję juz sama. A tymczasem za moje złożone na lokacie pieniądze bank udzieli pożyczek i kredytów osobom, które tego potrzebują. Na tym polega ekonomia :) Pozdrawiam serdecznie i więcej optymizmu :)

Gość gigi gigi
księgowa, a najprostszych spraw nie rozumie

Gość trtytytuy
maly zus to ok. 400 zl, a nie 350zl, a duzy zus to 1000zl... daj sobie spokoj, bo przy zarobkach rzedu 600zl to nie warto sie w to bawic.

Gość gigi gigi
nie rozumiecie, ze jak każdy wszystko robi sobie sam to nie napędza gospodarki i ogranicza ilość miejsc pracy? te oszczędności są tylko pozorne

Gość gigi gigi
raczej wątpię - myślę, że nie zrozumiałaś ani jednego słowa

Gość franckiszka zablocka
Głupoty gadasz. Pieniądze nie wydane na księgową lub ekipę budowlaną przeznacza się na co innego: na fajki, dziwki, wycieczki itp., w gorszym razie trzyma się w banku, ale wtedy one też są inwestowane i dają rynek pracy. Wspomniana przez ciebie sytucja występuje tylko, jak ktoś trzyma pieniądze w skarpecie, albo wysyła je do rodziny za granicę. W innym razie moje wybory wydatkowe mają wpływ jedynie na rozwój tych a nie innych sektorów rynku, a nie jego zastój w ogóle.

Gość gigi gigi
masz rację - dlatego miejsc pracy w burdelach ciągle przybywa

Gość gigi gigi
""Głupoty gadasz. Pieniądze nie wydane na księgową lub ekipę budowlaną przeznacza się na co innego: na fajki, dzi**i, wycieczki itp."" xxxxxxx jasne - typowy Polak właśnie na to jest wstanie wyasygnować każdy grosz - byle tylko innym za ich pracę nie zapłacić

Gość franckiszka zablocka
A producent/importer papierosów nie zatrudnia ludzi? Nie zarabia? Biuro podróży nie zatrudnia ludzi ci ludzie nie pracują? Odsetki na koncie oszczędnościowe to prezent od banku czy efekt ciężkiej pracy ludzi czy może ci ludzie pracują za darmo? A jeśli nie za darmo to kto ich wynagradza? Czasem nie klient banku? Dziwkom nie trzeba płacić za ich pracę?