Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość felicja10110110111

kolor oczu dziecka...

Polecane posty

Gość felicja10110110111

Powiedzcie mi kiedy niemowlakom ostatecznie wybarwia się kolor oczu? Mąż ma piwne, ja zielone, dziecko ma 4.5 miesiąca i ma oczy błękitne jak bławatki. Nie wiemy w zasadzie skąd i po kim, bo dziadkowie też nie mają takich błękitnych. Kiedy waszym maluchom kolor oczu określił się już ostatecznie?

Gość chlo...
Roznie to bywa, dzieci szwagierki mialy brazowe oczy juz od dnia narodzin (!), bratowej dziewczyny mialy oczy niebieskie do czasu az przestala karmic piersia, po tym okresie zrobily sie piwne. Moja corka ma niebieskie, nie karmie juz prawie rok i tak jej zostalo. Czytalam jednak ze sie kolor oczu ciagle moze zmienic i nawet dopiero po okresie dojrzewania sie stabilizuje.

po pół roku się utrwalił. Ja mam szare mąż zielone a młoda po moich rodzicach niebieskie;-) Ale niebieskie mają na początku prawie wszystkie niemowlaki. Aleksandra 9.06.2012 moje szczęście

Gość kokorokkko
ja mam piwne mąż też córka niebieskie po dziadku od strony męża

Gość tasia 600
Miarka po jakich twoich rodzicach???Ty sie genetyki uczylas czy spalas.Kolor oczow dziecko ma wylacznie po rodzicach.Jezeli oboje rodzicow maja kolor niebieski,to wtedy dziecko musi miec niebieski i nie ma innej mozliwosci.Jeśli mama ma niebieskie oczy, to jest nosicielką dwóch recesywnych genów niebieskich oczu, podobnie jak tata. W takiej sytuacji dziecko też będzie miało taki kolor oczu. Aby ujawniła się cecha, którą przekazują geny recesywne, potrzebne są dwa takie geny, jeden od mamy, drugi od taty. Jeśli jedno z rodziców ma brązowe oczy, to możliwości dziedziczenia koloru jest więcej. Rodzic, który ma brązowe oczy, może być nosicielem dwóch dominujących genów brązowych oczu lub jednego brązowych, a drugiego recesywnego jasnych. Jeśli przekaże dziecku gen dominujący, a drugi rodzic ma oczy jasne, to dziecko odziedziczy kolor brązowy (albo zielony, piwny, ale oczy dziecka nie będą niebieskie). Natomiast jeśli rodzic o ciemnych oczach przekaże dziecku gen recesywny jasnych oczu, to dziecko będzie miało oczy niebieskie, tak jak drugi rodzic. Kolor sie wytwarza u dziecka przewaznie do 6m .

Gość do tasia
jeśli ja mam oczy piwne a mąż błękitne to nasze dziecko będzie miało jakie? mnie się wydawało że na bank piwne bo ten kolor jest dominujący, błękit się "nie przebije". ale wychodzi na to że równie dobrze może mieć błękitne?

Gość tasia 600
Najzabawniejsze w tym wszystkim to,ze jak oboje rodzicow maja niebieskie a dziecko np piwne,Smialo mozna mowic o zdradzie lub ze jeden z rodzicow nie jest ojcem lub matka.Ja i moj partner mamy niebieskie i pamietam jak kolezanki Sobie zartowaly.Tylko pamietajze kochanek musi miec niebieskie oczy :)

Gość tasia 600
nie kochana otoz piwne oczy maja zarowno ceche recesywna jak i nie recesywna .Tylko kolor niebieski jest nosicielem dwoch recesywnych genow .I w przypadku niebieskiego nie ma innej mozliwosci.Przeczytaj dokladnie co pisalam powyzej a jak nie prosze bardzo masz internet lub ksiazke z genetyki.Nie ja to wymyslilam :)

Gość jesli ktos lubi
Oj tasia tasia :) jakas ty uczona:) marnujesz sie na tej kafeterii. Mojej corki oczy przestaly się zmieniać dopiero po pierwszych urodzinach. Urodzila się z brazowymi koło 6 miesiąca miała piękne błękitne a teraz nikt nie wie co to za kolor ;)ni to zielen , ni to piwne , jedyny w swoim rodzaju ;) mąż ma ciemny brąz ja mam szare :)

Gość A taka fajna dziewczyna ;)
U dwojki moich dzieci odrazu po narodzinach byly oczy ciemno brazowe i tak zostalo,a u corki najstarszej oczy najpierw byly ciamno niebieskie takie granatowe a po miesiacu zmienily barwe na jasno blekitne,oboje z mezem mamy wlasnie bardzo ciemny braz oczu, a corka swoje odziedziczyla po moim tacie identyczny kolor.

Gość tasia 600
haloooo a czytac sie nauczylas napisalam przewaznie do 6 m.PRZEWAZNIE nie znaczy ZAWSZE.Moja siostra od dziecka miala niebieskie .W paszporci gdzie miala 6 lat ma wbite oczy niebieskie.A zmienily sie potem na zielone.I co???Ale matka zielone ojciec niebieskie.Ludzie nawet z czytaniem maja problem widze.

Gość jesli ktos lubi
Ten wiek mojego dziecka to nie byl a propos twojej wypowiedzi. Cala kafe nie kręci się w około twojej osoby. Trochę pokory ;)

Gość tasia 600
hah to w takim razie po co wogole zwracalas sie do mnie :) Zaprzeczasz sama Sobie :)

Gość jesli ktos lubi
czy to ty zalozylas ten watek.czy to ty pytalas o kolor oczu? NIE! zwrocilam sie do ciebie bo twoich wypowiedzi nie da sie zauwazyc ale rowniez odpowiedzialam autorce na pytanie.Czy to tak ciezko pojac.

powiem Wam, że mi do tej pory kolor oczu się zmienia... raz mam niebieskie, raz zielone a raz szare.. teraz mam coś ala zielony ;) jak widać na to nie ma reguły...

Gość sffsfasf
mój kostek ma oczy piwne/czarne. ja i chlop mamy zielone, moi rodzice niebieskie a jego rodzice niebieskie i zielone. dopiero mój dziadek oraz 3 dzieci mojego dziadka(moje ciotki) mają oczy piwne, a także ich dzieci(moje kuzynki). w sumie piwnooki młodzieniec marzył mi się całe życie. jakiej urody bym nie chciala? świńskiego blondyna z jasną oprawa oka i czerwoną jak świńska pupa buzią:> a i co jeszcze wszystkie dzieci od strony mojej połówki sa biało-różowe, białe jak pipa blondyny!

Gość sffsfasf
serdecznie współczuję takich białasków z białymi rzęsami, mój ma czarne oczy i ciemny blond wloski. boska uroda. karnacja ciemna.

Przecież KAŻDE dziecko po urodzeniu ma błękitne, nie myśl sobie, że po tych brudnych oczach twojego faceta dziecko ma szanse na piękny błękit

Gość absolutnie nie jest tak, że
KOLOR TĘCZÓWKI kształtuje się do 6 miesiąca! trwać to może zdecydowanie dłużej do około 7-8 roku życia z całą resztą tasia 600 ma rację:) sama mam bardzo ciemne brązowe oczy ( z takimi się już urodziłam), ciemną karnację tylko włosy ciemny blond czy jasny brąz;) mąż ma bardzo jasne niebieskie oczy, blond włosy i jasną cerę, a dzieci - cała trójka mają jasne oczy, włosy i kolorystycznie totalnie wdały się w tatę;) nic ze mnie w tej kwestii;) a szkoda;) chyba każdy z nas chciałby mieć choć jedną swoją małą kopię:D

To chyba ma innych rodziców bo ja mam szaroniebieskie a mąż wściekle zielone a ona niebieskie. Może jeszcze się jej się zmienia ale ma już 11 miesięcy. Brat i rodzice moi mają dużo bardziej niebieskie niż ja.

Gość mama dwóch dziewczynek
mojej starszej córce ostatecznie kolor oczu zmienił się pod koniec przedszkola dopiero. Najpierw miała niebieskie, później poszarzały, później miała zielonkawe, a od kilku lat ciemnieją i przechodzą w piwne. Ja mam niebieskie, mąż ciemnobrązowe.

Gość ciezarowka31
ja mam szaro zielone moj maz ma brazowe a nasza dwuletnia coreczka ma piwne

Gość ciągle chce wiecej...
tasia 600 to raczej Ty spałaś na biologii. można mieć kolor oczu inny niż rodzice , a taki jak dziadkowie..

Gość niomniom
moze glupie pytanie ale czym sie rozni kolor brazowy od piwnego?

Gość bff
piwne to takie bardziej kocie i jasnobrazowe a brązowe to ciemne niekiedy prawie czarne

Gość felicja10110110111
mąż ma piwne oczy, tzn. są ciepło zielone a jak się zwęży źrenica to pod spodem jest kolor złotobrązowy. Ja mam zielone, ale taka chłodna zieleń. Bardzo jasne z ciemną otoczką tęczówki. Córa, jak pisałam, niebieskie, wręcz turkusowe. Obejrzeliśmy znaczną część rodziny, takich oczu raczej nikt nie ma. Stąd tak się zastanawiam czy może się jeszcze zmienią;) Ogólnie chciałam wiedzieć, kiedy waszym dzieciom się kolor oczu wyklarował, ale wynikła dyskusja o fasolkach A i B ;)

Gość mój synek ma prawie 5 lat
i nadal widzę zmiany jeśli chodzi o kolor w jego oczach najpierw miał niebieskie, potem zaczęły jaśnieć i stopniowo zrobiły się szare, a teraz ma wokół źrenic jakby odrobinę piwną obwódkę, a reszta tęczówki szara, taka jasna a przez jakieś pierwsze 3 lata życia były ewidentnie niebieskie;)

Gość tasia 600
ciągle chce wiecej...Ty zanim zaczniesz sie sprzeczac poucz sie troche:) Ja konczylam Chemie i genetyke przerabialismy bardzo dokladnie.A to jest akurat podstawa ,ktora przerabiaja nawet w liceum.Robi sie krzyzowki genetyczne niby po co twoim zdaniem.I w krzyzowce bierzemy pod uwage kolor ojca i matki i nastepnie patrzymy jakie sa mozliwosci. kolorow .Czyli jak jeden z partnerow ma nieb drugi ziel to wedlug Ciebie po dziadku moga byc.A jak oboje nieb to juz po dziadku nie wolno :) haha nie osmieszaj sie.Kazdy biolog Ci powie ze przy dwoch niebies nie ma szans na inny kolor(nawet po dziadku).Kolor dziedziczy sie wylacznie po rodzicach , tak samo jak i grupe krwi.Ja widze ,ze nie ktorym nawet ciezko w googlach sprawdzic.