Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość felicja10110110111

kolor oczu dziecka...

Polecane posty

Gość fdsfdgfhgfhfgh
teoretycznie do roku a praktycznie - w rzadkich sytuacjach ma prawo zmienic sie nawet w okresie wczesnoszkolnym

Gość fdsfdgfhgfhfgh
droga tosiu, wstydzlabys sie przyznac ze konczylas genetyke.. a jesli konczylas, to chyba bez dyplomu i z misiem wbitym do indeksu - bo pierdzielisz jak potluczona geny dziedziczy sie nie tylko po rodzicach i wie to nie tylko genetyk, nie tylko licealista ale i uczen szkoly podstawowej; oczywiscie mozemy tu sobie podyskutowac o genach recesywnych i dominujacych ale nzdury pleciesz twierdzac, ze kolor oczu dziedziczy sie wylacznie po rodzicach

Gość fdsfdgfhgfhfgh
podstawy genetyki powinas miec, zatem powinnas wiedziec, ze gdy matka ma oczy zelone i ojciec ma oczy zielone, rodzice matki maja oczy: brazowe i niebieskie; rodzice ojca maja oczy zielone i niebieskie - to dziecko ma az 25% szans na oczy niebieskie, wlasnie po dziadkach

Gość felicja10110110111
tasiu, a Tobie nie chodzi przypadkiem o to, że kolor niebieski sam w sobie jest dominujący względem innych? hmmm, ale po kim moja mała ma niebieskie oczęta ;)

Gość tasia 600
a teraz tak :Dziadkowie niebieski i zielony.Druga para niebieski i zielony Dzieci:Ojciec nieb matka nieb.Wynik??????Po dziadkach czy po rodzicach???Jakos dziecko nie ma szans na kolor ziel po dziadkach :)Taka madra jestes????Wynik 100% NIEBIESKI(po rodzicach)Oczewiscie dzieci dziedzicza po rodzicach,ale rodzice dziedzicz po swoich rodzicach.

Gość fdsfdgfhgfhfgh
otoz tu sie mylisz - wg tabeli ktora wkleilam jak najbardziej jest szansa na kolor zielony po dziadkach przy zielonych oczach u obojga rodzicow - szersze opracowania naukowe ci to wyjasnia... no ale... do tego potrzeba ODROBINY checi by sie nauczyc i nie klam wiecej, ze konczylas genetyke ;)

Gość fdsfdgfhgfhfgh
poprawka jest szansa na zielone oczy u potomstwa po dziadkach - jesli rodzice (oboje) maja niebieskie oczy

Gość tasia 600
Czyli uwazasz ,ze jak dziadkowie ziel i nieb.(po stronie ojca i to samo po stronie matki).A rodzice oboje maja niebieski.Jest szansa po dziadkach na ziel???Gratuluje wiedzy ,nie jest to mozliwe tak samo jak2+2=4 i koniec

Gość Przemierzam polalasiiii
Tasia tę chemię to ty chyba korespondencyjnie kończyłaś:-O Ja i mój mąż mamy niebieskie oczy a nasza córka brązowe (zapewne po dziadkach) a nie przypominam sobie żebym zdradzała męża:-O

Gość fdsfdgfhgfhfgh
dziedziczenie koloru oczu zalezy tylko i wylacznie od ulozenia alleli. moga one ukladac sie w rozne kombinacje, ktore wyniakaja z odziedziczonych po rodzicach, dziadkach, a nawet pradziadkach genow i niekoniecznie wynika to z dziedziczenia tylko i wylocznie po rodzicach. czesto zdarza sie ze mamy calkiem inny kolor oczu niz nasi rodzice, gdyz allele ukladaja sie wedlug regul mendlowskich: AB; Ab; aB; ab.

Gość Kłoliberek
Mój tata ma piwne mama szare oczy, ja i jeden z moich braci mamy zielone, drugi piwne a trzeci niebieskie. Jakiś wybryk natury czy co? Chyba teoria tasi sie nie sprawdza, proponuję się douczyć.

Gość tasia 600
tu masz napisane ze jak rodz maja nieb to bedzie nieb

Gość DO Przemierzam polalasiiii
dziewczyno, nie ma takiej opcji by było to Wasze wspólne dziecko i albo Twój mąż nie jest jego ojcem albo to nie jest Wasze dziecko (ani Twoje ani męża) czy rozumiecie, że osoby, które mają kolor tęczówki oka niebieski mają tylko i wyłącznie 2 geny RECESYWNE? jeśli dwie takie osoby spotkają się i spłodzą dziecko, to ich potomek nie może dostać genu dominującego od rodziców skoro rodzice zwyczajnie go NIE POSIADAJĄ to naprawdę takie skomplikowane, że nie można przekazać dziecku czegoś czego się w genach NIE MA?:O

Gość fdsfdgfhgfhfgh
tasiu a co to za zrodlo do strony babyonline? a jak ci na stronie fakt.pl napisza, ze koniec swiata nastapi zamiesiac, to tak bedzie? litosci! opracowania naukowe: to jest zrodldo a nie pisemka dla znudzonych mamusiek i tatuskow; ze sie tam znaja na wszystkim - juz powinno ci dac do myslenia; otoz brednie pisza gdyz owe 100% stanowi PRAWIE 100% a prawie, jak wiadomo, robi ogromna roznice sa tzw. wyjatki kiedy allele ukladaja sie w taki sposob, ze dochodzi do wystapienia mutacji genetycznej, owe mutacje stanowia do 1% przypadkow, kiedy od obojga rodzicow dziedziczy sie gen ukryty, wowczas moze dojsc do takiej wlasnie sytuacji, jak brazowe czy zielone oczy u potomstwa, gdy rodzice maja oczy niebieskie (ale u obojga w rodzinie musialy choc raz wystapic takie oczy, jakie odziedziczylo dziecko) to sa PODSTAWY genetyki!

Gość ghfhfhgh
witajcie. a u mnie tak: moja mama ma zielone oczy, moj tata ma niebieski, moja siostra ma brązowe oczy, moj brat ma niebieskie a ja mam heterochromie czyli roznobarwaność teczowki, jedno oko niebieskie a drugie zielone. Moja siostra ma brazowe oczy po moim dziadku. Moj maz ma niebieski oczy i nasze dziecko tez ma niebieskie.

Gość DO Kłoliberek
niby w którym miejscu jej teoria się nie sprawdza?:O potrafisz czytać ze zrozumieniem? Twój przypadek ma się nijak do tego co napisała tasia, która ma 100% racji napisałą wyraźnie, że DWOJE RODZICÓW z NIEBIESKIMI TĘCZÓWKAMI moze mieć potomstwo tylko z oczami NIEBIESKIMI pozostałe kombinacje koloru oczu u rodziców powodują, że ich potomstwo moze mieć DOWOLNY KOLOR TĘCZÓWKI i tak jest u Was i tak: rodzice, którzy maja kolor oczu brązowy i brązowy mogą mieć dziecko z kolorem tęczówki: brązową, zieloną, niebieską zielone + brązowe - jak wyżej zielone + zielone - jak wyżej brązowe + niebieskie - jak wyżej niebieskie i zielone - jak wyżej dlatego, że każda osoba, która ma kolor tęczówki inny niż niebieski musi mieć choć jeden gen dominujący prościej chyba już się nie da:O

Ja teoretycznie mam niebieskie, a jak spojrzę w lustro to sama nie wiem co to za kolor-szaro zielone,jakieś boboki :D ale postawiłam na niebieskie, bo najłatwiej wszędzie wpisać :D mąż ma typowe niebieskie oczy, więc i synuś takie ma-ale syn jasny,żywiutki niebieski,świetny :)

Gość DO fdsfdgfhgfhfgh
to wklej proszę link z artykułem naukowym na ten temat, bo z chęcią poczytam;)

Gość ghfhfhgh
blad w tekscie, ja mam jedno oko niebieski a drugie brązowe.

a na początku miał oczka takie ciemne granatowe, że lewdo można było źrenice wyhaczyć, ok 3-4 miesiąca zaczęły stopniowo jaśnieć, ale już po roczku została taka intensywna jasnoniebieska barwa i jak narazie tak jest do dziś.

Gość fdsfdgfhgfhfgh
tasiu, podalas swietny przyklad :) matka i ojciec maja oczy niebieskie; dziadkowie od strony matki maja oczy: zielone i niebieskie, tak samo od strony ojca a teraz wejdz sobie na "instrukcje obrazkowa" :) i wrzuc tak jak napisalas: http://genetics.thetech.org/online-exhibits/what-color-eyes-will-your-children-have xxx wynik? allele odpowiadajace za kolor zielony: 0,5 i tak samo za brazowy: 0,5 to oznacza, ze 1 na 200 dzieci pochodzacych z takiej krzyzowki bedzie mialo oczy brazowe lub zielone - proste!

Gość DO fdsfdgfhgfhfgh
nie wiem o czym Ty mówisz?:O bo zrobiłam tę krzyżówkę i mnie wyświetla się, to co mówię od początku i to co mówi tasia: dziecko obojga rodziców niebieskookich, których rodzice mieli oczy zielone i niebieskie oraz zielone i niebieskie może mieć w 100% oczy niebieskie a Tobie wychodzi co innego?:O

Gość fdsfdgfhgfhfgh
tak, po prawej stronie masz takie male oienko w ktorym ci pokazuje jaka jest szansa na allele koloru brazowego i zielonego, nigdy na nic nie masz 0% wlasnie dlatego ze czasem dochodzi do mutacji genetycznych

Gość DO fdsfdgfhgfhfgh
wrzuć sobie nawet kolor oczu dziadków : brązowy i brązowy oraz brązowy i brązowy a u rodziców niebieski i niebieski i oczywiście wychodzi u dziecko 100% NIEBIESKI a może znowu u Ciebie inaczej wychodzi?:O

Gość fdsfdgfhgfhfgh
napisalam bys spojrzala na okienko po prawej, bo ja pisze o allelach - i tam wlasnie jestzawarta ta informacja 100% dotyczy wartosci przyblizonej, poczytaj sobie artykul do ktorego link podalam ci wyzej

Gość ujuyjkuykjuykj
ten kalkulator jest do doopy, u mnie wychodzi że moja siostra nie jest dzieckiem rodziców, bo ma brązowe oczy, natomiast jak najbardziej nim jest co potwierdziły testy na ojcostwo

Gość DO fdsfdgfhgfhfgh
czyli z tego co twierdzisz wynika, że nawet jeśli oboje dziadkowie (po jednej i drugiej stronie) maja niebieskie oczy, a ich dzieci (rodzice w tym przypadku) też maja niebieskie, to dziecko takich rodziców i dziadków też może mieć inny kolor oczu niż niebieski pomimo, że oboje rodzice i wszyscy dziadkowie mają oczy niebieskie? to niby po kim? po jeszcze odleglejszych przodkach?