Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nadżerka

W końcu mam nadżerkę czy nie?

Polecane posty

Gość Nadżerka

W ciąży Pani doktor stwierdziła u mnie nadżerkę i kazała po porodzie przyjść ją usunąć. Gdy urodziłam to nie miałam z kim zostawić dziecka a mąż pracuje całymi dniami i zmieniłam lekarza który stwierdził, że nadżerki nie ma i komu tu wierzyć? Jeszcze jedno co może oznaczać ból przy stosunku? Gdy kochamy się z partnerem czuję bardzo silny ból w pochwie tj warg sromowych mniejszych, używamy śliny jako nawilżenia i raczej to nie żadna choroba bo poza stosunkiem nic mnie nie boli, nie piecze nic zero jakichkolwiek objawów tylko przy stosunku, miała tak któraś?

Ja miałam plamienia po stosunku ,też mnie nic nie bolało .Zero jakiś objawów .Wiem teraz jedno ,ze popełniłam duży błąd ,ze pozwoliłam sobie ją wypalić . Takimi metodami nadżerkę sie leczyło 20 lat temu a niestety niektórzy lekarze dalej działają tą metodą .Mój zarobił 300 zł i jak sie okazuje zrobił mi krzywdę .

pytam, bo ja tez mam - dużą - leki nie dzialają, i zastanawiam sie nad usunieciem (juz raz mialam wypalaną) ale slyszalam, ze wypalania sie juz nie stosuje - tym bardziej, ze jeszcze nie mam dziecka (dwa razy poronilam) i teraz jestem umowiona z lekarzem, i nie wiem juz co mam zrobic - wymrozić ją ?

ddoam, że nadżerka bardzo mi dokucza, po każdym stosunku kilak dni brudzę na czarno, plamienia sa naprawde uporczywe... wiec nie wiem co robic , co lepsze?

Alicja ,dopiero próbuję ogarnąć ten temat .Jednak to co piszą poważni lekarze na swoich stronach to nadżerka to może być wszystko .Całkiem niegrozna sprawa ale równie dobrze początek raka .Przeczytaj stronę dr.Madeja on tam dokładnie wyjaznia dlaczego nadżerki sie nie wypala . Z tego co rozumiem to trzeba najpierw przeprowadzić kolposkopie .Miałaś robioną ? Ja nie . Poza tym powinien zostać pobrany wycinek do badania aby stwiedzić czy nie ma komórek rakowych .Mój lekarz też tego nie zrobił .

Też tak miałam ,po każdym stosunku plamiłam .Nie chce cie straszyć ale często nadżerka idzie w parze z hpv .Ja okazało sie ,ze mam hpv .

z 10 lat temu mialam wypalaną nadżerkę - i wtedy pamietam, ze mialam pobrany wycinek - komorek rakowych nie bylo a to hpv to co to? 27 maja zapisalam sie do lekarza - tym razem na nfz bo tak sobie pomyslalam, ze jak mi przyjdzie ja wymrozić tę nadżerke - to nie chce za to placic... i jestem w kropce..

biala12 a czemu piszesz ze to wypalanie to byl taki blad? Nadal masz te nadzerke? MJakie masz objawy? I co z tym hpv, skad wiesz ze to masz (jakie badania robilas)?

Hpv to jest wirus który też ma duzo wspólnego z rakiem szyjki .Jednak czy go masz czy nie nie ma sensu sprawdzać ,bo on sam sie usuwa z organizmu . Wiesz jaki był powód poronienia ? Nie wiem,ja na Twoim miejscu bym postawiła do dobrego lekarza a jak Ci powie ,ze powinnaś to usunąć to wtedy zrób to na NFZ . Ja mieszkam w Gliwcach a jadę do Krakowa aby sie dokładnie dowiedzieć wszystkiego .Nie chce sie kiedyś obudzić z rakiem .

Gość pierdoły piszecie.......
sa dwa rodzaje nadżerek 1.zapalna 2.normalna nadżerka ta pierwsza idzie w parze z wirusem hpv albo innym nawet i zakażeniem bakteryjnym-wiem bo mialam , najpierw trzeba sie pozbyc wirusa jednoczesnie lecząc nadzerkę antybiotykami dopochwowymi. Ta druga najlepiej wymrozić nie zgadzac się na wypalanie Co do kolposkopi to nie jest to bóg wie jakie badania z którego robi się wielkie halo ! Teraz co drugi porzadniejszy gabinet to ma i polega na oglądaniu w powiekszeniu tego jak wygląda szyjka,przy okazji pacjentka sama widzi czy lekarz kitu nie wciska z ta nadzerką. Mnie osobiscie w ciąży to nadzerka zniknęła... Wkręcać komus raka z nadrzerki to juz naprawde trzeba byc psycholem tym bardziej ze jak robią cytologie to właśnie z okolic nadżerki ...

pierdoły piszecie......., to ja mam chyba normalna nadżerke, bo leki mi nie pomagaja, (albothyl bralam dwukrotnie). Czyli wymrożenie to dobra metoda?

Jeśli zabieg wypalenia nadżerki nie zostanie przeprowadzony prawidłowo, na szyjce macicy mogą pozostać blizny. Istnieje także ryzyko jej deformacji, co będzie utrudniać rozwarcie szyjki podczas ewentualnego przyszłego porodu i wywoła poważne komplikacje. Kobieta po zabiegu może mieć też problemy z zajściem w ciążę lub odczuwać silne bóle w trakcie miesiączek. Dlatego elektrokoagulacja nie jest zalecana młodym pacjentkom, które jeszcze nie rodziły.

Mylisz sie ,niestety wcale nie jest tak ławo o kolposkopie gdy sie na dobrą cytologie .Tak jak piszę mało wiem o tym temacie ,dlatego liczę ,ze tutaj dowiem sie wiecej . Poza tym jestem umówiona do dobrego lekarza wiec we wtorek napewno będę juz bardziej ogarnięta w temacie . Miałaś też hpv ?

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
ja miałam usuwana chirurgicznie raz, potem wycinek do badania i po wyniku kolejne cięcie już bardziej radykalne,mam mniej niz połowe szyjki bo mialam podejrzane komórki dochodzące do linii cięcia wiec lekarz nie ryzykował wyciął połowe szyjki jako tzw margines zdrowej tkanki(rodziłam i więcej rodzic nie chcę i teraz tez juz nie powinnam bo ta szczątkowa szyjka nie utrzyma ciąży)

przyznam się, że jestem zielona w temacie. Gdyby chodzilo tylko o glupią nadżerke to bym sie nie zastanawiala usunela i juz - ale chodzi o to, ze jestem po 2 poronieniach (obumarciach) - prawdopodobnie z powodu immunologgi (jestem w trakcie badan).\ I nie wiem co z tą nadzerka zrobic. Moj lekarz stwierdzil jak bylam osttanio , ze nadzerki generalnie nie trzeba leczyc, ona sprawia po prostu ze czesciej sa infekce, itp ale teraz mma wrazenie ze pogorszylo sie strasznie, bo 2 razy przyjmowalam albothyl, ktorty powinien pomoc - a nie pomogl w ogole Najgorsze te kilka dni po stosunku zawsze plamie i to niemało... :-( wiec chetnie bym to usunela gdyby jakis lekarz mi powirdzial, ze nie bedzie to mialo wplywu na ciążę...

mnjhbgvfhjmnbv,widzisz mi nikt nie pobrał wycinka i z tego co wyczytałam przez to teraz moga sie pojawić za kilka lat problemy ,bo rak w srodku może sie rozwijać co cytologia może wcale może nie pokazać . Jest prawdą to co piszę ?

Alicja ja tylko mogę napisać ,ze we wtorek napiszę coś wiecej ,bo w tej chwili sama nie jestem pewna czy głupot nie piszę . Jednak jestem pewna ,ze na Twoim miejscu postawiłabym na dobrego lekarza . Moja przyjaciólka 4 razy poroniła ,zmieniła lekarza a prawdziwego fachowca i w styczniu urodziła syna .

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
to nie jest tak ze nadzerka sprawia ze sa czestsze infekcje bo ja np nie mialam infekcji a nadzerka byla ,kiedys madry lekarz powiedzial mi ze ja usunie po ostatniej mojej ciazy i chwala mu za te decyzje bo ostatnia ciaza byla blizniacza i gdybym miala zabieg na szyjce to skonczyloby sie ciezka niewydolnoscia szyjkowa. Biala ja mialam robiona cytologie przed porodem kolejna 6 mcy pozniej i wyszla 3a ,wiec szybko zaszly zmiany(podobno ciaza aktywuje takie stany rowniez hpv)lekarz podejrzewal stan zapalny ale po usunieciu nadzerki wyszly zmiany przednowotworowe wiec wycial szyjke w znacznej czesci.Teraz mam zalecona cytologie co najmniej 3 razy w roku i to tyle.kolposkopii mi nie robil bo od razu uznal ze jest do usuniecia i nie ma sie co bawic w wymrazanie trzeba to zrobic petla elektryczna i tyle ale potem wyszlo ze sa komorki na linii ciecia.Zabiegi mialam robione w narkoze jeden w plytkiej na zabiegowce a drufi na sali operacyjnej w glebokim uspieniu.

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
co do usuniecia nadzerki i zajscia w ciaze wiele zalezy od tego gdzie i jak jest umiejscowiona no i czy sie rodzilo,moja wyszla przy drugiej ciazy chodzilam z nia 10 lat ale byla pod kontrola ,zachodzac w ostatnia ciaze wiedzialam ze zaraz po porodzie ide na jej usuniecie. ja tez plamilam mocno po stosunku i to bylo jedyne co mialam z objawow.

mnjhbgvfhjmnbv,u mnie problem polega na tym ,ze nie mam dzieci wiec boję sie ,ze w przyszłości mogą być problemy przez tą wypalankę .Też nie miałam żadnych infekcji .Tylko plamiłam po stosunku .Miałam też hpv jak sie okazało .Cytologie miałam zawsze 2 gr. Piszesz ,ze po usunięciu nadżerki wyszły zmiany przedrakowe ,mam rozumieć ,ze cytologia je pokazała ?

Gość mama dwóch dziewczynek
ja miałam nadżerkę kilka lat temu, kolposkopię też mam regularnie i inne badania, ale nie ruszałam nadżerki. Lekarz mi mówił wstępnie o usunięciu, ale ja bałam się, bo jedna znajoma miała później krwotok, druga problemy z utrzymaniem ciąży... lekarz nie ponaglał, ale mówił, że coś będzie trzeba z tym zrobić, bo z czasem komórki mogą zrakowieć... po drugiej ciąży nie ma śladu nadżerki /zdanie lekarza/, mój lekarz stwierdził, że jeżeli cytologia jest ok, to nie ma co się doszukiwać problemów, a specjalistą jest dobrym, szanowanym lekarzem... myślę Alicjo, że jeżeli planujesz ciążę, to zostaw na razie tą nadżerkę. Może ja myślę źle, ale słyszałam różne opinie o traktowaniu nadżerek i wiele osób pisało o problemach z ciążą po zabiegach w obrębie szyjki. Oczywiście skonsultuj z lekarzem, ale może nie wypalaj/wymrażaj pochopnie. Może po ciąży sama zniknie...

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
w histopatologii wycinka wyszly zmiany przedrakowe i gdyby nie dochodzily te zmiany do linii ciecia to by drugiego zabiegu nie bylo,juz sama cytologia 3a byla niefajna ,ale 3a oznacza rowniez stan zapalny wiec na dwoje babka wrozyla,dlatego nie wymrazal tylko wycial ten kawalek.Nie zgadzaj sie na zadne wypalanie to metoda przedpotopowa, najlepiej byloby usunac laserowo bo nie zostawia blizn,z dwojga zlego lepsze wyciecie zmian bo tez nie powoduje blizn a po wypalaniu samo sie rozumie ze sie zablizni i potem szyjka jest zmasakrowana.Polecam zmienic lekarza naprawde na takiego ktory zrozumie i podejmie najlepsza decyzje.

mnjhbgvfhjmnbv,ja możesz napisz mi proszę ,dobrze ,ze miałam usuniętą to nadżerkę ,bo juz sama nie wiem co mam myśleć .

dziekuję ,ze odpisujecie dziewczyny ,bo naprawdę zaczynam sie tym martwić .Nigdy nie byłam przewrazliwiona na swoim punkcie ale teraz zaczynam być przez hpv .Może słusznie . Ja miałam zawsze cytologie 2 wiec ,moze nie ma powodów do zmartwien i może to nie jest wielki problem ,ze mi ją usunął . Podobno dziewczyny z konizacja ( nie wiem czy dobrze to słowo pisze :) zachodziły w ciązę .

Alicja ,zgadzam sie z mama dwóch dziewczynek.Chociaż wiem jak mi dokuczały te plamienia po stosunku ,uciązliwa sprawa .

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
Dobrze ze usunelas zawsze to jednak ognisko zapalne w organizmie ,co do hpv ja tez mam (jestem pewna na 99%) usuneli wszystko w wycinku po operacje zmiany byly tak naprawde delikatne doslownie 1mm ponad linie ciecia po poprzednim zabiegu ale ze wycial ponad 2 cm to jestem pewna ze usunal wszystko,teraz cytologia i nic wiecej ,tego nie wolno zaniedbac bo to badanie naprawde nas chroni przed nowotworem.Powiem ci jeszcze jedno jesli ci wypalal to nie kial jak pobrac wycinka wiec nie martw sie tym rob cytologie to najwazniejsze.

mnjhbgvfhjmnbv,o hpv ja juz wiem wszystko :) Rzeczywiście hpv często aktywuje sie w ciązy .Jednak zmiany często same sie wycofują po porodzie.