Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nadżerka

W końcu mam nadżerkę czy nie?

Polecane posty

mnjhbgvfhjmnbv,hpv to sie nie martw ,bo wirus usuwa sie sam z organizmu .Wirusa hpv ma 80% społeczenstwa w swoim życiu a nawet o tym nie wiedzą .Często przechodzimy go bezobjawowo .Jeżeli zmiany Ci nie wracały ,to może wcale nie miałaś kk .KK mają to do siebie ,ze są bardzo upierdliwe i często jeden zabieg nie wystarczy . Tak w naszym wypadku juz do konca życia cytologia raz do roku .

mnjhbgvfhjmnbv,jak to nie miał jak pobrac wycinka ? Nadżerka była wiec ,konieczne było pobranie .Z tego co pisze Madej na swojej stronie to jest to wręcz obowiązkowe . Jak wiadomo to jest jeden z najlepszych lekarzy leczących te schorzenia . Wydaje mi sie,ze mój lekarz zwyczajnie to olał .

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
klykciny to cos innego niz sam wirus hpv ,kk to jakby gratis :O nie mam kk na szczescie ,chociaz wiesz ze kk sa lagodne i nie powoduja takiego zagrozenia jak sam hpv ktory dziala po cichu,ale nic sie nie stresuj zyj i ciesz sie ze jestes zdrowa nie mozna sie zatruwac bo zycie ci ucieknie na martwieniu sie.

Gość ,mnjhbgvfhjmnbv
mialam na mysli ze po usunieciu nadzerki nie pobral wycinka bo prosciej byloby to zrobic przed wypaleniem potem wypalic i w wyniku sie dowiedziec czy bylo cos podejrzanego,tak powinno byc .a gdzie ci robil zabieg w gabinecie?

AlicjaAlaAlicja ,może powinnaś poszukać innego lekarza który Ci pomoże to lepiej farmakologicznie wyleczyć . Z jakiego jesteś miasta ?

mnjhbgvfhjmnbv,dokładnie problemem jest hpv a nie kk :) O hpv przeczytałam wszystko co możliwe wiec ,tym to sie nie martwie . Jednak ta nadżerka mnie martwi . Tak chodziłam prywatnie i zrobił mi to w gabinecie ,na kontroli mi powiedział ,ze mam blizny i wtedy zaczęłam sie zastanawiać nad tą nadżerką czy aby nie popełniłam błędu ,ze ją wypaliłam . Sorry ,ze tak Cie męczę ale jestem ciemna w tym temacie . Teraz można pobrać wycinek do badania histo.? Na logikę wydaje mi sie ,ze nie,bo nie ma już nadżerki wiec nie ma co badać .

biala12, jestem z Piotrkowa, ale lekarza do trzeciej ciąży poszukam w Łodzi. W Piotrkowie chodziłam prywatnie (lekarz nie zalecał zabiegu usuniecia nadzerki), ale teraz zapisalam sie na nxz do takiego lekarza.. 27 amja mam wizyte no i ciagle sie zastanawiam co mam zrobic...

Alicja ,w Łodzi dobry lekarz od takich spraw to dr Jacaszek,polecany na innym Forum . Ja bym poszła do innego lekarza i spróbowała inaczej pozbyć sie tej nadżerki niż zabiegiem .Skonsultuj to przynajmniej nim podejmiesz decyzję :)

biala12 , dziekuje, skonsultuje na pewno, caly czas zastanawiam sie co mam zrobic... a ty jestes z okolic lodzi moze ?

Gość dsvsdvs
Miałam podobnie jak ty, autorko tematu. W dniu porodu wykryto u mnie wyraźną nadżerkę. Gdy potem byłam u lekarza (dłuuugo później), po nadżerce nie było ani śladu. Sama zniknęła. Ból przy stosunku. Niestety mam tak od porodu. Nawet winiłam nadżerkę ale tejże nie ma, a ból wciąż wraca. Coś nie tak jest z nawilżaniem. Lekarz polecił mi coś na to (nie pamiętam) i tyle.

ja sie wypowiem se swojej strony: miałam plamienia szczególnie po seksie, poszłam do jednego ginekologa- czysto, poszłam do drugiego - nadzerka. Wymrazano mi ją dwa razy bo ponoc się odnowiła- inny lekarz tego nie potwierdził. bałam się więc zdecydowałam się wymrozic znowu. Zaszłam w druga ciążę chwila moment 8 cm rozwarcia a potem probleem- nie chce dalej.... Jak to połozna okresliła przez bata na szyjce... a dokładnie przez blizny po wymrazaniu... masaz szyjki bolesny okropnie choc ja jestem mocno wytrzymała na ból. Udało się ale drugi poród choć krótszy o wiele zapiamietam jako o wiele bardziej bolesny, tak sie wiłam ze wyłamałam im tam metalową obudowe łózka... I mineło kilka miesiecy i znowuy plamię po seksie.... wybieram się znowu do gina. Nie bede podsumowywac , wyciagnijcie same wnioski.

oliwia,miałaś pobierany przed usunięciem wycinek do badania histopatologicznego ?

Gość mama z innej epoki
jak pisza niektore z was,ze nadzerka to nic groznego i nie ma nic wspolnego z rakiem to mnie ciarki przechodza! trzeba leczyc!ja tez mam cytologie gr 2 i cIN 2 wirus hpv ujawnil sie w czasie ciazy wlasnie,kiedy i jak sie zarazilam nikt nie wie ,ja tym bardziej ale nie wazne samo badanie cytologiczne nie wykryje wirusa hpv to po pierwsze,potrzebne jest badanie tzw wyskrobiny z wnetrza szyjki mieszkam we Francji,tutaj nie wypala sie a tym bardziej nie wymraza nadzerek,po prostu usuwa sie operacyjnie zmienione komorki bo to jest jedyny i najbezpieczniejszy sposob!

mama z innej epoki ,w Polsce sie nie robi badania wyskrobiny z wnetrza szyjki.

Gość mama z innej epoki
nie wiedziałam ale to jest badanie pozwalajace najlepiej ocenic stan szyjki i wykryć nawet najmiejsze ew zmainy komórek dodam,że badanie nic nie boli

Przeczytałam całe Forum o hpv na kafeterii i nikt nie nigdy nie wspominał o takim badaniu . Z tego co ja wiem to wirusa hpv tak naprawdę nie można wykryć jeżeli nie ma objawów klinicznych . W Polsce jest dobiony test jednak i tak on nie daje 100 % gwarancji ,ze wirusa mamy bądz nie . Jeżeli chodzi o nadżerkę to własnie nie zawsze sie ją podobno usuwa . Jednak ja sama mało wiem na razie o tym temacie .

Gość mama z innej epoki
biala a ja wlasnie znalazlam artykuly,ze robi sie takie badania wyskrobiny z kanalu szyjki w czasie wlasnie kolposkopii!byc moze nie jest to zbyt popularne i lekarz robi tzw biopsję

mogłabyś mi takiego linka tutaj wkleić ? ,bo jestem bardzo ciekawa:)

Gość mama z innej epoki
wiesz tu jest troche inne podejscie do tego typu spraw i nadzerkę leczą ZAWSZE a nawet w tym artykule napisane jest,że czasem nie wymaga leczenia,zgroza

Gość mama z innej epoki
sprosyuje tylko ,ze ja mam wynik CIN 1 a cytologie 2

dzieki wielkie za linka :) To widzisz może jednak powinno sie ją leczyć .Też mi sie tak wydawało dlatego zgodziłam sie na zabieg .Jednak teraz jak czytam to widzę ,ze w Polsce nie każdą nadżerkę sie usuwa . Z tego co tutaj dziewczyny piszą to ona sama sie usuwa .Jednak wychodzi na to ,ze tylko ta która sie pojawia w ciąży . Ja narazie nie rodziłam .

Gość zaciekawiona bardzo
kurwa skąd mam wiedzieć czy w końcu czy w początku ?! ginekologiem nie jestem!

W czasie badania kolposkopowego dowiedziałaś sie o CIN ?

Gość mama z innej epoki
ja mam zrobic tzw konizacje szyjki czyli usuniecie zmienionych komorek a mam tylko CIN 1 czyli w Polsce wg tego artykułu taki stan jedynie sie obserwuje prze 2-3 lata wg mojego lekarza to zbyt długo i zbyt ryzykowne ze ten stan moze doprowadzic do rozwoju raka szyjki macicy mój stan CIN 1 oczywiscie jest wynikiem hpv zabiegu na rzie nie zrobilam bo staralam sie najpierw zajsc w ciaze ,jak na razie nie udalo sie wiec chyba jednak najpierw zrobie te konizacje

Gość mama z innej epoki
tak,własnie w czasie tego badania dowiedzialam sie o wirusie.najpierw lekarka zauwazyla malenkie zmiany i dlatego zdecydowala na pobranie wyskrobiny z kanalu szyjki zeby sie upewnic,badanie potwierdzilo CIN 1 czyli zmiany powstale w wyniku zakazenia hpv oczywiscie najpierw mialam zrobiona zwykla cytologie

Gość mama z innej epoki
tak,własnie w czasie tego badania dowiedzialam sie o wirusie.najpierw lekarka zauwazyla malenkie zmiany i dlatego zdecydowala na pobranie wyskrobiny z kanalu szyjki zeby sie upewnic,badanie potwierdzilo CIN 1 czyli zmiany powstale w wyniku zakazenia hpv oczywiscie najpierw mialam zrobiona zwykla cytologie