Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady Love

Do tych ktorzy oddaja krew

Polecane posty

ile pobieraja krwi za pierwszym razem? zapytalam w szpitalu ( chce zostac dawca ) powiedzieli mi ze normalnie pobieraja pol litra krwi, szczerze troche mnie to przerazilo chcialam oddac krew bo mam grupe 0RH- i z tego co sie orientuje minusowej wlasnie brakuje

Gość s c@linova
Hmm oczywiście musiałas przylecieć z tym na kafe, szukasz polkasku, chcesz pokazać jaka ty nie szlachetna. Żałosne. Tak tak tłumacz się tyle że tego typu tematy były już poruszane mało tego można się o wszystkim dowiedzieć w punkcie w którym pobierają krew

Gość uyuyiuiui
masz taką sama krew jak ja... ale ja nie oddaję, bo sie boje, że jeszcze mnie czymś zarażą, poza tym nie oplaca sie... gdyby chociaz komunikacja byla darmowa... ale nie, kobieta musi oddac 20litrow krwi, zeby miec darmową komunikację, to ja bym chyba 40 lat musiala oddawac krew. poza tym i tak mam niedowage.

nie slonko, robie to bardziej dla siebie, bo boje sie ze kiedys moze zabraknac krwi dla mnie - zrozumialas? Tutaj nie ma punktow gdzie oddaja krew nie wliczajac szpitala, pytam ile pobieraja Wam krwi, bo ja sie boje oddac az pol litra za jednym zamachem

Gość poł litra to nic takiego
możesz spokojnie oddać, organizm szybko to wyrówna

Dobrze słyszałaś - pobierają 500 ml. Ale nie masz się czego obawiać - jeśli zaczniesz słabnąć wyciągną igłę :)

myslisz? bo ja ogolnie zle znosze pobieranie krwi, tzn raz jest dobrze, a raz nienajlepiej

Gość pół litra to pryszcz
acha, jeśli masz 0 to znaczy że jesteś predysponowana do diety tłusto-mięsnej, taki typowy drapieżnik, słodycze, owoce, warzywa raczej ci szkodzą, sprawdź diety wedlug grup krwi

W wojsku oddawaliśmy krew i tylko jeden chłopak zasłabł. Od razu przerwali pobieranie i szybko doszedł do siebie. Mój brat jest honorowym dawcą i w sumie już oddał ponad 18 litrów.

Gość sdaasddasasdsdasda
oddawałem krew cztery razy, za każdym razem bez problemu, zawsze brali 450 ml.

Gość uyuyiuiui
tak sie sklada, ze jestem wegetarianka i jem glownie owoce i warzywa, i jakos zyje ;)

lady :-)🖐️ mozesz oddac krew 4x w roku (przynajmniej u mnie tak jest) osocze nawet co 2typodnie. tez mam 0rh-.

jednorazowo oddaje się 450 ml. jeśli ci słabo, to przerywają. skaczą tam nad tobą pielęgniarki, high life niczym nie masz się prawa zarazić, bo igły są jednorazowe, jakby kto nie wiedział... przy okazji masz pełen pakiecik badań : - ) u mnie trzeba oddać 14 l na darmowa komunikacje, każde miasto inaczej ustala tę ilość. to nie jest tak wiele lat, a czas i tak mija, więc..... 🖐️ mi zostało jeszcze ok 6 lat, przed 30-stką się wyrobię :classic_cool: nie wspomnę już o innych profitach, jak lekarze bez kolejek, odciąganie od zwrotu podatku itp itd....................

Gość loti17_blondi
nie oddawaj krwi, szkoda zachodu, tylko sobie skórkę podziurawisz!

Gość wertholdss645
oddawanie krwi to super sprawa. Ale to, że chcesz ją oddać, nie znaczy że możesz. Musisz przed oddaniem krwi wypełnić ankietę i masz robione badania, wtedy sprawdzają czy się nadajesz. A samo pobieranie krwi nie boli, ja sama jestem honorowym dawcą. Nie ma czego się bać :) jest z tego super satysfakcja, np. to że mozesz komuś uratować życie. Nie bój się i próbuj! Pozdrawiam!

Gość wertholdss645
aha i 450 ml to wcale nie tak dużo :) ja po sobie nie czułam nic, tzn nie było mi słabo, czułam się normalnie. Tylko wydaje sie człowiekowi, ze to dużo.

Gość gnojek_ale_taki_prawdziwy
nie oddawaj, to tylko baza pożywienia dla wampirów - wiem, bo widziałęm w serialu

Gość gnojek_ale_taki_prawdziwy
zresztą nie tylko dla wampirów, picie krwi a nawet kąpiele w niej są zabawą dla elit

no to super, dziekuje Wam za odpowiedzi, w nowym cyklu zabieram manatki i pedze do szpitala oddac ta krew :) Ps. badania robie bardzo czesto, morfologie, hormony, immunologie itp co pol roku, wyniki mam zawsze bardzo dobre, ostatnie badania mialam robione w zeszlym miesiacu, wiec nie sadze bym miala jakies przeciwskazania, tetno tez mam w normie choc kiedys mialam z nim problemy ale to sie juz chyba nie liczy :) choroby tez mi nie starszne bo moja rodzina ma raczej bardzo dobre geny, no ale pozyjemy zobaczymy :) Dzieki raz jeszczed :* i Pozdrawiam serdecznie

Gość a ja powiem Tobie tak
mam 0RH+ . Oddałem 4 x. Pobieraja po 450 mll. Jedyne co z Tego chce to czekolady kubusia i wafelka :) Nie biore zwolnien zpracy bo nawet nie pracuje. Lubie poprostu pomagac i tyle :) Dzis ja komus Jutro ktos mi :) Fajna sparwa oddawanie krwi. Polecam. robi sie tak lzej na sumieniu :) Mozna komus uratowac zycie. Nie wiem czemu sie tyle lat wahałem. ale lepij pozno niz wcale:)

szczerze mowiac nie slyszalam o darmowej komunikacji, jezeli tak to dziala to jeszcze bardziej sie z tego powodu ciesze :P wiem tylko ze dawcy nie placa za wizyty u lekarza, maja pierwszenstwo w niektorych sprawach i tabletki, lekarstwa refundowane ( przynajmniej tak jest tutaj gdzie mieszkam )

Gość heloiza999
przeciez Ty masz problemy z tarczycą to nie możesz być dawcą!

a dupa, mam norme, wynik za wysoki(4,6) na zajscie w ciaze, nic pozatym ide robic dodatkowe badania na tsh, choc dr powiedziala mi ze to zbedne

Ja też idę w tym roku! ;) i mam nadzieję że uda mi się w końcu oddać bo rok temu coś z ciśnieniem nie tak było i się nie udało :| .

pozatym jak rzeczywscie bede miec problem to raz dwa da sie go zalatwic tabletkami, poki co powiedziano mi ze problemu nie ma, wszystko okaze sie po wynikach

ok nie ma to tamto, lece :) Powodzenia w takim razie wszystkim ktorzy chca oddac krew :) obysmy nie mieli przeciwskazan!

Gość ktoścałkiem.obcy
kobiety nie powinny oddawać krwi