Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość estefanija

jak zageszczac mleko dziecko 7,5 mies ?? bardzo prosze o porade !estem zielona!!

Polecane posty

Gość estefanija

pediatra mnie opierniczyla ,ze daje mojemu 7,5 mscznemu dziecku samo mleko bez kleiku . Dziecko je obiadek ,deserek i mleko dotychczas mleko zageszczalam 2 razy dziennie raz lyzeczka kaszki manny z glutenem 1 lyzeczke do mleka mm i drugi raz 1 lyzeczke kaszki smakowej z nestle , sa to kaszki juz z dodatkiem mm wiec w zasadzie nie wiem ,czy dobrze robie ,ze dodaje je juz do wyznaczonych miarek mm czyli jak 150 to 5 lyzek mm + dodatkowa lyzka kaszki . kleik zaprzestalam dawac jakis czas temu bo ulewal strasznie ale chyba znow zaczne bo dziecko przesypialo cale noce ,a ostatnio zaczelo sie budzic w nocy glodne . Moje pytanie brzmi ,czy w prawidlowy sposob zageszczam kaszka i czy kleik moge podawac do mleka juz 2 razy dziennie ,czy tylko raz ?? czy dodajac kaszke do mleka moge tylko ta jedna miarke czy moge wiecej i czy wtedy zastepuje ta miarke mm ta kaszka czy oproczn tego ??

Gość miminkakakosajsoddas
dajesz normalnie miary mleka i ile chcesz kaszki. ja zawsze robilam na oko.

Gość stefansulll
hej hej sokolu

jak chcesz zagęścić mleko mm dodaj kleik kukurydziany lub rżowy, albo poszukaj bezmlecznych kaszek smakowych

Gość niomniom
fajne sa kaszki holle

Gość mamamama...
Nie sądzę ,żeby ta ilość mleka w kaszce robiła jakąś różnicę i ja na to nie zwracam uwagi ale częściej zageszczam kaszką ryżową lub zbożową bezmleczną. z Nestle też są ryżowe bezmleczne. Mleczno-ryżową podaję jako osobny posiłek. Czasami do mleka dodaję też mannej lub kleiku kukurydzianego. Wszystkie opcje wydają mi się prawidłowe. Ja uważam, że najlepiej dawać na zmianę, żeby urozmaicić te posiłki- oczywiście wybierać z tego co dziecko dobrze toleruje:)

Gość estefanija
ale np ten kleik kukurydziany raz dziennie ,czy juz dwa moge dac ?? a moge raz dziennie kleik kukur i raz ryzowy ??? w proporcjach jakie sa na opakowaniu

Gość mamamama...
Z tego co pamiętam to dziecku po 8 miesiącu powinno się dawać mleko 3x dziennie z czego 2x zagęszczone a raz samo mleko. Moje teraz skończyło 8 i dostaje raz samo mleko lub pierś, raz z kaszką zbożową i raz z ryżową. Oprócz tego je łyżeczką kaszkę mleczno-ryżową. Na ok.150 mleka daję na oko ale ok 2 łyżeczki kaszki, a tą do jedzenia lyżeczką przygotowuję z mniejszej ilości niż na opakowaniu bo strasznie gęsta by była. Ja nie dawałabym tylko kaszki czy kleiku ryżowego bo mogą powodować zaparcia. Wydaje mi się że podawanie ich na zmianę ze zbożowymi ułatwia trawienie

Gość mamamama...
Piszę o dziecku po 8 miesiącu bo moje tyle ma a Twoje już prawie też :)