Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wroobli

Który kierunek studiów:

Polecane posty

Gość wroobli

Witam, za kilka dni zdaję maturę, po której będę musiał zdecydować, co chciałbym robić w przyszłości. Dla mnie odpowiedź jest jasna - teraz chcę zdobywać umiejętności, które zaprocentują w przyszłości i dzięki którym zdobędę po studiach dobrą pracę. Nie orientuje się na rynku pracy, więc piszę tutaj. Pytam o radę, który kierunek z tych które wymieniam niżej, w przyszłości mnie nie zawiedzie i pomoże zarobić na życie. Podzielcie się swoimi opiniami, każda dla mnie się liczy, ponieważ nie jestem w tym temacie zbytnio obeznany. Co mógłbym robić po tych kierunkach?: -automatyka i robotyka -budownictwo -inżynieria materiałowa -logistyka -lotnictwo i kosmonautyka -mechanika i budowa maszyn -mechatronika -transport -zarządzanie i inżynieria produkcji.

Gość kobiety to anioły
gdzieś tu był topic wróżki poszukaj

Gość romantyyczka
automatyka i robotyka albo mechatronika

Gość dfghjkl
filologia polska

Gość Alpinista;)
Italianistyka

Gość odpowiedż wróżki
wybierz ten kierunek który najbardziej ci odpowiada a nie pytasz ludzi Ty będziesz w tym potem pracował a nie ludzie powodzenia :)

Gość mechatronika
mechatronika!

Gość Wrazliwa...
budownictwo to strata czasu, rynek jest przepelniony

Gość dfghjkl
pedagogika :D

Gość romantyyczka
automatyka i robotyka albo mechatronika będziesz po tym zarabiał kupe kasy.

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,,,
znam po przynajmniej kilku absolwentów kazego z tych kierunków za wyjątkiem kosmonautyki i mogę Ci powiedzieć jedno ZADEN kierunek nie gwarantuje dobrej pracy no moze poza medycyna bo tam jest duzy deficyt lekarzy ale to dopiero po jakichs 10 latach nauki. v jeśli chcesz sobie wesoło studiować to wybierz inżynierię materiałową lub transport i logistykę. nie spotkałem rozdzielania tych kierunków na dwa przeważnie logistyka jest specjalnościa na transporcie albo transporcie i logistyce. oba też uważam za stratę czasu chyba że ktoś jest pasjonatem w tej dziedzinie. szczegolnie fajnei jest na inzynierii materialowej pelno zajec w laboratorium gdzie dostajesz xero rysujesz krzywe topnienia i malujesz sobie obrazki martenzyt na zolto, ferryt na zielono, czy tez innymi kolorami i tak ci mijaja dni :D troche nudny ale przyjemny kierunek. v podzieliłbym te kierunki na dwie cześci jedne to te lądowe drugie to te mechaniczne wiec w jednej grupie na wszystkich kierunkach w 60% beą te same przedmioty a w drugiej grupie w 80% bedą te same przedmioty nazwa kierunku to taki chwyt reklamowy wiec nie masz sie za bardzo co nazwami ekscytowac. zanim zauwazysz roznice to mina 3 lata. v moim zdaniem albo sie studiuje to co kogos interesuje albo sie zostaje operatorem dzwigu, zbrojarzem czy uczy innego dobrze platnego zawodu i zarabia od razu duzo a nie po 10 latach po 10 latach to juz masz swoj dzwig i swojego operatora i sobie hobbystycznie mozesz studiowac a nie szukasz darmowego stazu. jesli cie cos z listy interesuje to nie pytaj co masz wybrac tylko wybieraj co cie interesuje i tak sie pewnei rozczarujesz ale chociaz 20% przedmiotow bedziesz mial takich jak lubisz.

automatyka i robotyka albo mechatronika będziesz po tym zarabiał kupe kasy.>>>bzdury znam wybitnego studenta takiego kierunku ktory juz od 6 lat pracuje na stacji beznzynowej i zaluje ze nie poszedl na doktoranckie bo by teraz wiecej zarabial :D wielu zostalo nauczycielami,serwisantami albo robia to co ich interesuje a jeden nawet jest aktorem. w przemysle ze znanych mi 30 osob to pracuje tylko 2. v to ze ludziom tam teraz placa wysokie stypendia z budzetu panstwa nie znaczy ze po skonczeniu tez beda im prywatne firmy placily kupe kasy. jest roznica miedzy nauka i praca nie kazdy kto sie dobrze uczy dobrze pracuje. zreszta zobacz na duze polskie firmy wsrod prezesow i prezesek najwiecej jest absolwentow muzykologii i archeologow :D v najwazniejsza jest pierwsza,druga praca jak utkniesz w jakims syfie to juz ciezko sie bedzie wybic a jak ktos nawet za mala kase wbije sie do firmy w ktorej ma jakas przyszlosc to cos z tego moze byc. po paru latach pracy nikt nie patrzy na profil wyksztalcenia tylko to co umiesz robic.

Gość romantyyczka
bredzisz, ja wiem że po automatyce i robotyce masz 8 tyś na start zaraz po studiach.

romantyczka - mój syn chce studiować mechatronikę , przyznam sie ,ze nic sie na tym nie znam . Czy to ciężkie studia ? w jakimś sensie podobne do twoich ?

tys jest romantyczka to zyj dalej zludzeniami :D ja znam rzeczywistosc. zreszta napisz gdzie to dam namiar znajomym na pewno wielu sie ucieszy :D

Gość romantyyczka
Ja tego nie studiowałam ale znam osoby które to skończyły. To są najlepsze kierunki automatyka i robotyka i mechatronika. Można znaleźć prace w tej branży i to dobrze płatną. Te wymienione kierunki i medycyna, tylko to się opłaca studiować!!!

znalezc dobrze platna prac to mozna po kazdym kierunku ja sie pytam gdzie byle frajerowi po studiach daja 8 tys bo tak napisalas ? jak czytam takie brednie ze absolwent air lub informatyki dostaje na starcie 8 czy 10 tysiecy to mam niezly ubaw. jak juz napisalem najlepiej oplacana osoba w kraju byla absolwentka muzykologii wiec nie pisz mi ze duzo zarabiaja bo wynika to z tego ze im ciezszy kierunek tym inteligentniejsi ludzi, im inteligentniejsi tym lepiej sobie radza i wiecej zarabiaja niekoniecznie w branzy zwiazanej z tym czego sie uczyli. pytam po raz kolejny gdzie frajerowi z dyplomem bez praktyki i bez zadnej umiejetnosci za wyjatkiem umiejetnosci pobeiznej obslugi autocada,intercad i kilku programow do projektowania czesci w 3d daje 8 kola :D

Gość kobiety to anioły
mechatronika i robotyka są ultra nowoczesne nasza gospodarka nie jest w stanie wykorzystać specjalistów z tych dziedzin i możesz się mocno rozczarować jeśli jakis pracodawca zaproponuje Ci pracę przy montażu chińskiego badziewia

Gość romantyyczka
To niech idzie na pedagogike, prawo, politologie i inne humany, zobaczymy jak będzie się cieszył. znowu 10 osób pisze,.,,,,, naprawdę są ludzie którzy po tych ścisłych kierunkach przed 30-tką zarabiają po kilka tyś.

ja nie mowie aby szedl na polonistyke chociaz uwazam ze taki logopeda to niezly zawod, ja pytam gdzie daja frajerom 8 tys bo ja nie slyszalem o takim zjwaisku zazwyczaj ci ktorzy stypendia dostaja po 3 tys po skonczeniu maja ciezko znalezc prace ktora da im tyle ile stypendium i studia doktoranckie ciesza sie duzym powodzeniem :D v a przed 30 po kilkanascie tysiecy zarabiaja przedstawicie kazdego kierunku to nie ma nic do rzeczy. autor niekoniecznie musi byc jednym z nich. napisalem wyzej od czego to w mojej opinii zalezy od zdolnosci,inteligencji i pracowitosci i oczywistym jest za na kierunku ktorym sie trzeba uczyc bedzie ich wiecej niz na kierunku ktory w duzej mierze polega na ciaglych wycieczkach czy kolorowaniu obrazkow. dyplom nie daje duzych zarobkow i moim zdaniem nie ma sensu na sile niczego studiowac co nas nie interesuje bo sie pozniej czlowiek niezle moze rozczarowac. o wiele latwiej robic dobrze cos co nas interesuje a jak sie cos robi dobrze to i mozna dobrze zarabiac. miernocie nikt dobrze placil nie bedzie . v w korporacjach gdzie zazwyczaj duzo sie zarabia o wiele wazniejsze od dyplomu jest polityka, lizanie dupy i kontakty towarzyskie. stad w wielu korporacjach kadra zarzadzajaca to polonisci czy muzykolodzy.

Gość romantyyczka
Po prawie jest taka sama sieczka jak po innych humanach.

romantyyczka - na prawo akurat moglby isc, jesli chce duzo zarabiac>>>no polowa prawnikow pracuje w policji albo w administracji :D za marne grosze :D jak nie zda na aplikacje to jedynie to mu pozostaje. jak zda to kolejne x lat tyrania za darmo i kiedys moze bedzie duzo zarabial :D chyba ze m a tate,mame,dziadka prawnika i go pociagnie. plus oczywiscie pewien odsetek zdolnych ktorzy zostana sedziami czy prokuratorami ale jak po kazdym kierunku to jest te 20% ktorym sie udalo.

Gość romantyyczka
Ale autor wymienił raczej ścisłe kierunki więc idzie w dobrą strone. Ja już mu napisałam, które z tych co wymienił są najlepsze i tyle.

no a wiesz ile osobn sie dostaje na aplikacje ? ile ona trwa i jak wyglada egzamin po jej zakonczeniu :D ? wiec nie pisz ze prawo bo samo prawo niczego nie daje i trzeba miec perspektywe nauki nie przez 5 a prawie 10 lat z niewiadomym skutkiem. naprawde mniej jest tych ktorym sie te aplikacje z pozytwnym skutkiem udaje skonczyc i nalezy ona do tych bardziej dochodowych a i tak skonczenie aplikacji radcowskiej czy adwokackiej nie gwarantuje niczego nie masz nazwiska nie masz klientow dlatego wazna jest rodzina albo zdolnosci aby skonczyc sedziowska ktora podobno jest najtrudniejsza a i tak moze miejsc nie byc.

Ale autor wymienił raczej ścisłe kierunki więc idzie w dobrą strone. Ja już mu napisałam, które z tych co wymienił są najlepsze i tyle.>>>jesli juz rozpatrywac w kategorii lepsze gorsze to lepsze sa te ktore daja jakies uprawnienia. nie wiem jak to lotnictwo ale po budownictwie jest perspektywa na zrobienie uprawnien a najlepsza bylaby architektura. jest jeszcze kilka kierunkow ktore daja albo znacznie zblizaja do prawa zdobycie jakichs uprawnien. uprawnienia to jedyny wymierny plus dyplomu bo zawsze cos daja. pracy zaden dyplom nie da.

Gość romantyyczka
znowu 10 osób pisze,.,,,,, a ty co studiowałaś???

to co napisalem napisalem na podstawie znajomych bo znam naprawde wielu absolwentow wiekszosci wymienionych kierunkow zwlaszcza jednego o ktorym piszesz, bo to kierunki w obrebie jednego wydzialu.wiem gdzie pracuja po skonczeniu i wiem ile czesc z nich zarabia, niektorzy maja juz 3 czy 4 prace i naprawde jak podasz nazwe tej firmy ktora daje 8 tys to przynajmniej dwoch chetnie tam pojdzie bo musza uczyc tlumokow informatyki na pewnej prywatnej wyzszej uczelni lansu i balansu za polowe sumy ktora podalas. to nie temat o mnie, ja nie pracuje najemnie i za wyjatkiem okresu studiowania prawie nie pracowalem wiec moje zarobki nie maja zwiazku z wyksztalceniem. to co robie moglby robic rozgarniety 16 latek tzn. ja majac 16 lat moglbym robic to samo i zaluje ze tracilem czas na robienie projektow sprzegiel,manipulatorow czy uczylem sie teorii i wyporowadzen wzrow z matematyki czy fizyki :O to byla strata czasu, za wyjatkiem relacji towarzyskich ale przede wszystkim to byla olbrzymia strata nerwow. najlepiej studiowac to co sie lubi albo jak ktos nie lubi pracy i chce przedluzyc dziecinstwo to cos co sie przyjemnie studiuje jak transport :D wszyscy ktorym doradzilem studiowanie transportu do dzisiaj mi za to dziekuja :D bo zobaczyli co ich ominelo a teraz wiedza ze kierunek nie jest wyrocznia jesli chodzi o prace czesto robia to samo co ci po innych ktorzy kupe nerwow musieli zostawic :D nieprzypadkowo wiekszosc absolwentow air,mechaniki komputerowej czy budowy maszyn jets lysych :D