Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matttturzystka20133

studia-pielęgniarstwo czy fizjoterapia ?

Polecane posty

Gość matttturzystka20133

C byście wybrali,pielegniarstwo czy fizjoterapie ? I jeśli mozecie uzasadnijcie swój wybór. Tylko nie podawajcie żadnych innych,proszę,bo inne w ogole nie wchodzą w grę.

Gość oreorew
Na fizjoterapeutów jest zapotrzebowanie bo jest ich mało. Pielęgniarka ma zapieprz, pracuje czesto ze śmierdzącymi ludźmi i mało jej za to płacą.

Gość herrr
pielęgniarstwo tak, ale tylko jeśli jesteś gotowa ciągle się rozwijać, bo teraz pielęgniarka ma pokończonych kilka studiów podyplomowych, kursów, szkoleń - ogólnie wyścig szczurów, ale w dużych miastach nieźle zarabiają

Gość matttturzystka20133
Ja waham się. Z jednej strony bardziej kręci mnie pielęgniarstwo,ale z drugiej strony chyba trochę boję się róznych "zapachów",jakiś wymiotów itp . A fizjoterapia to raczej taki "czysty" zawód,aczkolwiek,nie wiem,czy bym się w nim sprawdziła. :(

Gość Zycia Chojnicka
Ja jestem po fizjo i powiem Ci, że tutaj też masz szansę zetknąć się z osobą, która pachnie inaczej :)

Gość matttturzystka20133
Uppp

Gość matttturzystka20133
No tak,ale mi nie chodzi tylko o te"zapachy" . A mogłabys cos napisać o fizjoterapii? ciezkie studia,ciekawe ? Nie zalujesz wyboru ?

Gość wcale nie taki czysty
he he. Oba zawody mają jedną cenną zaletę: da się je uprawiać za granicą i choćby dlatego masz od razu większe możliwości. A co do kontaktu z ludzkim ciałem i to chorym to nie oszukujmy się, nie każdy lubi, ale skoro nie wytrzymasz np. zmiany opatrunku niemytej starej babie - to fizjoterapia również nie jest dla ciebie ;). Co do Twojego pytania: wybrałabym raczej pielęgniarstwo, bo jest (wydaje mi się) bardziej ogólne, daje możliwości. Za parę lat może będziesz lepiej wiedziała, jaka dziedzina Cię interesuje i w tej się wyspecjalizujesz - może zrobisz podyplomówkę z fizjoterapii lub czegoś pokrewnego.

Gość qgqgtqetg
Jeśli chodzi o poziom trudności, to opowiadań znajomych fizjoterapia jest oczywiście cięższa. Poza tym musisz mieć siłę fizyczną, pielęgniarstwo jes fajne jeśli masz zamiar podszkolić język i wyjechać za granicę - bo tutaj będziesz zarabiać marne grosze

Gość matttturzystka20133
Ja jedyne czego sie boję to właśnie " zapachów". Kurcze jestem w totalnej rozsypce,zarówno jedne i drugie studia mnie w jakiś sposób "kręcą" . Boję sie,że wybiorę np pielęgniarstwo,a zawszę bedę zastanawiała sie jak byłoby na fizjo i na odwrót..

Gość elajajaja
Jako fizjoterapeutka będziesz miała do czynienia np. z niemytymi pacjentami, walącymi potem pod pachami, niemytymi stopami, cuchnącymi skarpetkami. Jako pielęgniarka jesteś skazana na wycieranie tyłków obsranych pacjentów, wynoszenie basenów, zakładanie cewników starym dziadom, bedziesz musiała brac w ręke ich stare pomarszczone penisy.

Gość Zycia Chojnicka
Jest dużo przedmiotów, trudnych, ale ogólnie - uważam, że studia za ciekawe, choć praca odpowiedzialna i ciężka - trzeba też się ,,nadźwigać". I z tego, co wiem, to pielęgniarki też mają zajęcia z rehabilitacji. :)

Gość sajonara
ja jestem fizjoterapeutką już ponad 10 lat. powiem ci, że gdybym miała wybierać teraz to poszłabym na pielęgniarstwo. z chorymi różnie bywa, ale jak lubisz pracować z niepełnosprawnymi, ułomnymi, otępiałymi, zaburzonymi itd. to radzę pielęgniarstwo, bo lepiej płacą, bo jest zawsze praca, bo szkolisz się non stop, bo nie ma już takiej ciężkiej i brudnej roboty jak kiedyś. teraz pielęgniarce w dużej mierze pomagają opiekunki. na fizjo, jeśli masz kasę, to sama zadbasz o swoje szkolenia, bo pracodawcy niechętnie na nie wysyłają (drogie szkolenia), ale już z kursem chętnie zatrudnią. poza tym zarobki są tragiczne,

Gość studiowanie obu kieronków odra
odradzam i to i to najlpiej wybierz lekarski CO DO FIZJOTERAPII TO NIESTETY KOCHANA ALE TEŻ WĄCHASZ SMRÓD BO PRACUJĄC W SZPITALU NI EPACHNIE PERFUMERIĄ a jeśli jeseś wrażliwa na zapachy nie wybieraj żadnego z tych zawodów CO DO ZAROBKÓW TO W POLSCE PIELĘGNIARKA ZARABIA TROCHĘ WIECEJ NIŻ FIZJOTERAPUTA . FIZJOTERAPUTA MIMO ŻE TO KTOŚ PO STUDIACH TZN MA MAGISTRA NADAL JEST TRAKTOWANY PRAWIE NICZYM SALOWA ;/ Ale fizjoterpauta nie musi zmieniać pampersów , jednak musi trochę siły fizycznej wykazać za pensję 1300 - 1500 zł Pielęgniarka anestozjologiczna zarabia około 3 ty na rękę ... Może zostań pielęgniarką i wybierz specjalizaję anestezjologiczna lub instrumentariuszka, wtedy nie musisz zmieniać pampersów ... pracuje w służbie zdrowia lat około 10 , ponad ...i powiem ci że ciężkie oba zawody ale jakbym miała wybierać od nowa wybrałabym pielęgniarstwo albo coś z dala od służby zdrowia ..... kocham zwierzęta jednak ....

Gość kupa złomu
fizjo to szajs, mam kumpla po tym kierunku i nie polecam jego usług

Gość nie idzcie na studia fizjo
też odradzam studiowanie kierunku fizjoterapia a tych co znam fizjoteraputów mężczyzn to po prostu same cioty nieudacznicy życiowi ... i brakuje im czegoś w mózgu seriooo!!!!!! zas pielęgniareczki to same szmaty dziwki wchodzące w dupe lekarzommm

Gość fcmkhgcx
Ja jestem pielęgniarką

Gość fcmkhgcx
Studia kończyłam 6 lat temu

Gość fcmkhgcx
Kasa nie jest zła, nie słuchaj tu nikogo bo pewnie nikt z wypowiadających się nie jest po żadnych z tych studiów

Gość pytanie do pielegniary
i co dajesz tyłka doktorkom za kasę ???

Gość femur
:)

Gość ghngnmhg
idz na pielegniarke i pracuj w szpitalu dzieciecym

Gość fcmkhgcx
jasne że daję lekarzom tyłka za kasę Już z tego dorobiłam się niezłego autka A jak pacjent dziany to też mu daję My pielęgniarki mamy to we krwi

Gość demencja w rozkwicie
fcmkhgcx - jako piguła kasa jest ok. zgadzam się z tobą.

Gość zawód fizjoterpauta
ten zadów to serio ale zawód dla ciuli dla kogoś kto się zatyrać na śmierć a i tak gówno z tego mieć będzie ..

Gość kilka pyytań
fcmkhgcx - czy możesz napisać jakie są realne zarobki pielęgniarki? Bo na internecie to na niektórych stronach podają że 1500zł na rękę a gdzie indziej 3koła. Chodzi mi o zarobki pielęgniarki po studiach.

Gość ja jestem akurat po takich
ja akurat jestem po takich studiach i pisałam tu o tym kierunku więc dszanowna pani nie zarzucaj że nikt tych kierunkóW nie kończył MGR FIZJOTERPAPII

Gość kulka z brązu
.

Gość fcmkhgcx
Ok 3 tys

Gość kulka z brązu
..