Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaa572893

MATURA JUZ JUTRO ;(

Polecane posty

Gość onaaaa572893

O zgrozo;( fanie a ja jeszcze nic nie umiem jak tam wy tegoroczni maturzysci?

Gość t42tt
Powodzenia, też się bałam masakrycznie :D Ale jak pójdziesz na nieco wymagające studia, to zobbaszysz, że na 1 egzamin jest więcej do opanowania niż do matury 🖐️

Też jutro zdaję :/ Jakie lektury obstawiasz? Ja chłopi i potop

Gość Lucjan 22 lata
obyscie dostali "Potop" i "Dżumę" tepe chooje :D

Gość krlelg
tez mam jutro :( ja obstawiam wesele albo bezdomnych

Gość qLimona
Zbrodnia i Kara, Dżuma :)

Gość wklejam znowu...
teraz ta wasza matura to pikus... jakies projekty do przedstawienia, dla mnie to jakas paranoja. potem wychodza tlumoki na swiat:/

Gość maturzystka2013
Hmmm na egzaminie gimnazjalnym motywem przewodnim był patriotyzm co myślicie może u nas też się trafi. Oby nie ferdydurke i jądro ciemności bo leżę na całej lini z tego:(

Potop ujdzie (oglądałam wczoraj), ale Dżumy to lepiej, żeby nie było, bo nie kumam jej do końca. Ludzi bezdomnych pewnie nie będzie, bo to było w tamtym roku. Wesela chyba też nie bedzie (oby, bo to najgorsza i najtrudniejsza lektura). Zbrodnia i kara była na próbnej, więc wątpie, lalka tak samo, jeszcze w tamtym roku była lalka. Jądro ciemności to też oby nie było, bo jak to omawialiśmy to nie było mnie. Hmm ferdydurke.. takie se. Ja obstawiam chłopi, potop, przedwiośnie, ewentualnie pana Tadeusza a drugi temat jakieś wiersze

Gość maturzystka2013
a co myślicie o tematyce obozowej nigdy nie było tzn było bodajże w 2010 zdążyć przed panem bogiem . Ale inny świat opowiadania borowskiego np porównanie obozów albo człowiek zlagrowany i złagrowany co myślicie na ten temat?

Gość maturzystka2013
hej Katjana:P polecasz obejrzeć potop ? idzie coś zapamiętać ja dzisiaj obejrzałam pana tadeusza i o ile nic z lektury nie zakumałam to film mnie trochę rozjaśnił

Gość maturzystka2013
Przepraszam* Kaitana:)

Z obozów fajne jest tylko Zdążyć przed Panem Bogiem, reszta jest do kitu, ogólnie nie przepadam za literaturą wojenną Moim zdaniem te lektury które są najcześciej typowane nie pojawią się na maturze, CKE lubi zaskoczyć No ja wcześniej nie miałam bladego pojecia o tej lekturze (potop), wczoraj ją oglądnęłam i nie boje sie go na maturze Pana Tadeusza też oglądałam, lubie go :D

Gość maturzystka2013
A to dzisiaj przed snem sobie obejrze a może dżuma tego w żadnym wypadku się nie spodziewałam analizując poprzednie matury zawsze jest jakiś motyw matka ,postępowanie ludzkie itp a może teraz podróże? W tym roku są 2 rocznice 70 bo dajrze i 150 jedna powst styczniowego a drug w gettcie może jednak nie dadzą tematyki obozowej sama nie wiem:(

Gdzieś w jakimś artykule czytałam, że żadne wydarzenia nie będą mieć wpływu na temat na maturze, wiec ja sie na to nie nastawiam

Gość vrvrvrvrv
Witajcie, ja też jutro piszę maturkę. Mam nadzieję, że zdamy na jakiś zadowalający wynik :) Obstawiamy Chłopów, Przedwiośnie albo Kordiana.

Gość maturzystka2013
Matko ja już zgłupiałam:P sama nie wiem jutro się wszystko okaże:P

Gość otojaaa
A czy zawsze jeden temat jest z lektury, a drugi z wierszy?

Gość alejka312
My tez sobie tak obstawialismy a przyjebali nam Świętoszka, o którym nikt nawet nie pomyslal ;]

Gość vrvrvrvrv
Nie, wyczailam że jest to tak ułożone co drugi rok: 2010 dramat - inna lektura 2011 lektura=wiersz 2012 dramat + inna lektura 2013 Nam wypada lektura + wiersz. Czyli pewnie nie Wesele :D

No też tak myśle, że bedziemy mieć epike + wiersz, oby wiersz(e) nie był(y) trudny do analizy, bo mam taki plan, że w razie, gdyby lektura mi nie podpadła to wezmę wiersze

Gość otojaaa
Ja jednak liczę na wiersz. Przynajmniej cały tekst jest napisany i nie trzeba sobie niczego przypominać ;)

Gość marynara i fryzura
Ja też liczę na wiersze, albo jakieś lekkie lektury np. Cierpienia młodego Wertera.

Gość zaza zoli
Chłopi byli na maturze 2009, Pan Tadeusz zresztą też ;)

Gość vrvrvrvrv
Tak, tylko że wiersze są podchwytliwe- zazwyczaj trzeba odwołać się do epoki, sytuacji w kraju czy życiorysu autora. Ja bym nie dala rady. Wolę lektury, kiedy mogę śledzić tekst linijka po linijce i zdać na luzie. Bo klucz właśnie się na takiej analizie opiera.

Gość Hula Krasula
Trzymam za wszystkich mocno kciuki, ja już na szczęście mam to za sobą, ale głowy do góry ;-) na pewno nie będzie tak źle!!

Gość zaza zoli
"vrvrvrvrv Nie, wyczailam że jest to tak ułożone co drugi rok: 2010 dramat - inna lektura 2011 lektura=wiersz 2012 dramat + inna lektura 2013 Nam wypada lektura + wiersz. Czyli pewnie nie Wesele" X W 2009 r. nie było wiersza, także te wyliczenia są trochę nietrafione 🖐️

Gość zaza zoli
Też się denerwowałam przed maturą, ale w gruncie rzeczy nie było aż tak źle, jak się uczyliście to zdacie bez problemu :D

" zaza zoli Chłopi byli na maturze 2009, Pan Tadeusz zresztą też " A Lalka była w 2008 i rok temu również sie pojawiła, wiec skoro tadek czy chłopi byli rok później to i rok później czyli teraz też mogą byc

Gość marynara i fryzura
Jeśli jest wiersz Mickiewicza czy Norwida, to wiadomo, że ich sytuacja jest taka, że są na emigracji i tęsknią za ojczyzną. Jeśli Różewicza, to napisane jest w okresie powojennym. To nie jest wcale takie trudne ;)