Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość modernbarossa

Jeszcze 5 miesiecy do porodu ! :D Termin na pazdziernik : )

Polecane posty

Ja też na urlopie :) w środę lecę do Polski na jakiś czas, zresztą w Polsce też zdecydowałam się rodzić. Ja odmówiłam sobie jednak sushi, które uwielbiam, owoce morza i wszelkiego rodzaju surowe mięsa. Na sery pleśniowe w ogóle nie mam ochoty, ale nie zamierzam zrezygnować z wędzonych ryb, bo je uwielbiam, ostatnio jadłam wędzoną makrelę, bo na nią miałam ochotę. Kawę piję, ale tylko inkę. Mi lekarz na badaniu genetycznym zasugerował dziewczynkę, ale stwierdził, że to stanowczo za wcześnie i na połówkowym jak się uda może coś wyjdzie, a połówkowe zamierzam zrobić za jakieś 3 tygodnie, więc troszkę sobie poczekam.

Ja juz mam 21 tydzień zaczęty wiec święty czas poznać płeć..wózek i łóżeczko mam w neutralnych kolorach,Natalka do dzidzi mówię juz dawno ale potwierdzenie by sie przydało takie na 100% zresztą juz i tak wszystkim od jakiegoś czasu mówie ze to dziewczynka.heheheh,mój liczy jeszcze na cud ze to chłopczyk będzie ale wątpię..Jutro sie dowiemy:-)

Gość modernbarossa
czesc dziewczyny , ja tam mija dzien ? :) Ja od rana latalam zalatwiac urzedowe sprawy , wlacznie z tym zeby dostac tu cos na miare Polskiego becikowego ale to sie okaze ile bedziemy dostawac , zalezne jest to od naszych zarobkow tu niestety : ) Ja owocow morza nie lubilam nigdy jaos nie przypadly mi do gustu ,a co do owocow z puszki to jednak wole te swieze niz takie z posmaiem chemicznym . Za to dzisiaj zajadam sie czekoladom i Toffifee :D W srode wizyta u learza mam nadzieje ze dowiem sie jaa plec mojego malenstwa , wczoraj ja bralam taki cieplutki prysznic czulam bardzo wyraznie ruchy mojego szkraba , jakby sie obrocil :) A na dodatek caly wieczor i popolodnie przelezalam dostalam taiego wielkiego ataku migreny ze az mi sie plaac chcialo ,a le pomogla mi dopiero mietowa herbata ktora teraz moge litrami pic :) Dziewczyny mam takie pytanie do was , bo dzisiaj rano ja wstalam zauwazylam na pizamie tak na wysokosci suta niewielka mora plame jaby cos wycieklo , czy to normalne na tym etapie ? jestem w 18 tygodniu ,

Gość gbtrvfc
rózowy... ile masz jesli mozna wiedziec ?

modernbarossa - A to można się tak starać wcześniej przed urodzeniem dziecka? Ja też zamierzam się starać o socjal, ale niestety tutaj dopiero po urodzeniu dziecka mogę składać wniosek i czeka się sporo.

40 lat mam i nie wstydze sie tego,cieszymy sie oboje z partnerem ze wspólnego dziecka,tym bardziej ze nasze juz dorosłe i prawie z domu poszły.Jego córa mieszka w Krakowie,syn jest z matka a i moje sie rozchodzą na swoje hehe

no co jest... A słuchajcie mam pytanie, skoro rodzę w Polsce to przysługuje mi becikowe czy też nie? Wiem, że wystarczą 3 wizyty w Polskich placówkach. Ja latam do Polski dosyć często i te 3 wizyty będę miała, więc tak się zastanawiam.

Gość modernbarossa
Kataryna , oczywiscie ze tu mozna . Mieszam w Austrii i ja narazie tylko bede otrzymywala tak jakby na siebie , na dziecko oczywiscie dopiero po urodzeniu. A ty w Irlandii mieszasz z tego co widze po nicku , a tam nie mam pojecia ja wyglada prawo . Wiesz niby bedzie to niecale 300 euro ale taki dodatek jak zamierzam zaczac kompletowac wlasnie wyprawke to ladna kwota przeciez :) Wiesz co kraj co obyczaj jak mowia , wiec musialabys sie doytac albo poszperac w internecie ja to wyglaada wszytso . Ja na decyzje o tym czealam 8 tygodni wiec dosc sporo , ale z tego co wiem to o pieniazki na dziecko czeka sie krocej . ROzowa to wspaniale ze coezsycie sie na malenstwo , ja mam 22 lata i nietorzy znajomii mowia ze za wczesnie na dziecko i wogole , ale zawsze o tym marzylismy , dlugo sie staralismy i teraz to malenstwo jest dla nas ja jakis cud , i szczerze mowiac mimo ze to dopiero 18 tydzien juz chcialabym zeby ten skarbek byl z nami :)

Gość modernbarossa
Katarynka oj nie mam pojecia powiem ci , ja zameirzam tu rodzic wiec nie interesowalam sie nigdy tym zbytnio , ale musialabys zapytac kogos kto sie na tym zna , moze najlepiej by bylo zasiegnac porady jakiegos radcy prawnego ,ale nie mam pojecia . Wiem tyle ze jak w Polsce nie masz zgloszonej ciazy do 10 chyba tygodnia to Polskie becikowe juz ci sie nie nalezy .

warunkiem żeby dostać becikowe jest pierwsza wizyta u gina do 10 tyg.ciązy i zaświadczenie po porodzie ze sie chodziło na wizyty,pesel dziecka i akt urodzenia..

Gość modernbarossa
Tutaj szczerze mowiac nie mam pojeciaja to jak to jest ale jak ja bylam u lekarza to bylamw 8 tygodniu z progiem bledu 2 tygodnei jak to tu nazywaja , czyli ze lekarz moze ci sie pomylic o 2 tygodnie w przod albo w tyl :)

Gość coś dziwnego dzieje się z kafe
...

No i dobrze. No w ie mam zamiar się starać o child benefit, ale to po urodzeniu dziecka i tylko 140e miesięcznie, ale cóż... każdy grosz się przyda :)

Gość gbtrvfc
różowy strachulec, ale absolutnie nie jest to powod do wstydu :) co to 40 lat, ja mam 30 lat i tylko jedno dziecko 5 letnie, wlasnie patrzac po stopce,ze masz juz taie duze dzieci nie myslalam,ze masz tylko , super,ze bedziesz miala malenstwo w tym wieku, wlasnie starsze juz wyfruwaja z gniazda i co bys robila ? a tak bedziesz miec swoj maly skarb i poczujesz sie jak 20 latka no i z tego co piszesz, jestes z partnerem a nie z ojcem swoich dzieci, i ,ze on ma dzieci rowniez z poprzeniego zwiazku, wiec zycze szczescia :) tymbardziej dzieco scemntuje wasz zwiazek :)

Gość modernbarossa
Kataryna wiesz zawsze to jest 140 e do budzetu , ale tez jaies becikowe lub cos w tym stylu jest . U mnie jest ilka opcjii zalezne od tego na ile czasu chce sie pobierac , my chyba zdecydujemy sie na opcje przez 24 miesiace po ok . 600 e .

gbts..oki jest ja też nie z pretensja..my sie cieszymy ale spotkałam sie z opiniami ...w tym wieku,chyba na mózg upadliście heheh Jestem wdową tak na marginesie mój mąż zmarł 4 lata temu,świat mi sie zawalił aż tu nagle..poznałam za jakiś czas mojego J..i jest oki:-) Tak miało widocznie być... Jeśli chodzi o becikowe w naszym kraju to podpowiadam młodym matką ze jest jeszcze cos takiego jak dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000 zł oraz te becikowe 1000 zł i niektóre gminy mają dodatek gminny od 0-3000 zł..to wszystko załatwia sie w MOPS tam gdzie zasiłk rodzinny też sie pobiera..tyle ze dokumenty inne trzeba donieść..

No ja w sumie będę pobierała 2 zasiłki, więc wyjdzie też około 400 e, to zawsze jakiś dodatek i plus do budżetu, szczególnie, że ja pracowała nie będę, bo ktoś z maluszkiem siedzieć musi. Matko czy wy też macie tak rozwaloną kondycję teraz? Ja nigdy nie narzekałam, a teraz jest jakaś masakra, wejście pod małą górkę i 2 postoje, bo tchu mi brak :-o trochę mnie to przeraża. Ja mam 28 lat i spodziewam się swojego pierwszego dziecka :D

Gość modernbarossa
wiadomo dziewczyny nie sa to wielie jaies pieniazi ale zawsze to cos wiecej do budzetu jak juz wspominalam . A jak tam wasze brzuszki ? Malenstwa daja o sobie znac ?

Różowa - no ale ja nie pracuję w PL i nie mam żadnego dochodu tutaj, więc myślę, że ten dodatek z tytułu urodzenia dziecka mi się nie należy, ale o becikowe w takim razie zamierzam wnioskować :)

Gość modernbarossa
Katarynka oj ta z ta ondycja to masz racje , miezskam w kamienicy na pierwszym pietrze bez windy i jak w yjde spoojnym tempie do polowy pietra to musze sie zatrzymac na chwilecze bo taa zadyszka ze mysle ze pluca wypluje zaraz :D ale za chwileczke na szczescie przechodzii juz . A jak mam w rece jakies zakupy na dodatek to juz szkoda mowic :p

modernbarossa - no ja właśnie wybrałam się do sklepu, bo chłopu obiad trzeba zrobić i myślałam, że ducha wyzionę :D A jeszcze mi te mdłości i nudności do końca nie przeszły, więc już w ogóle za ciekawie nie jest.

Jednak już się pogubiłam z tymi dodatkami w PL :D Faktycznie jest dodatkowa zapomoga od urodzenia dziecka, ale trzeba mieć jakiś tam dochód, a ja takowego nie mam, więc tylko becikowe.

ja wiem ze nie pracujesz w Pl...napisałam ta informacje tak ogólnie dla wszystkich młodych matek,,,,co do twojego becikowego tu w kraju to nie dostaniesz ..no chyba ze zgłosiłas ciaze u gina do 10 tyg,i masz u niego wizyty..

Gość ciezarowka31
katarynka nie dostaniesz becikowego musisz chodzic do gina w polsce i zglosic ciaze do 10 tygodnia.......ja rodzilam w uk dwa lata temu ponad dostalam 500 funtow becikowego teraz na koniec czerwca bedzie druga dzidzia ale na druga juz sie nie nalezy

Gość modernbarossa
oczywiscie ze swiat sie nie zawali , to tylko pieniadze przeciez , a jaby ktorejs z nas nie bylo stac na dziecko to raczej nie decydowalaby sie na to praawda ? Nie mowie tuu ze trzeba byc bogatym choc u mnie to zagmatwana straszliwie jest sytuacja : c Eh no coz takie zycie jest :)

pewnie ze na to sie nie patrzy,ale wiadomo ze wszystko kosztuje i kasa zawsze sie przyda..a akurat u nas rodzinę zostawia sie bez pomocy finansowej albo z prawie żadną a przecież dzieci to przyszłość i jak sie w nie teraz nie zainwestuje to kto na nas kiedyś będzie pracował.Moja córa w ogóle o dzieciach nie chce słyszeć,syn tez..