Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kora 23

szaszlyki

Polecane posty

Gość kora 23

jak robicie szaszłyki?podajcie przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KARKÓWKA EWY 33
przepisów na szaszłyki od groma jest na necie co to za durne pytanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hHAHAHAHAH***************
Ty wyżej nie pisz jak nie masz nic mądrego do napisania, może koleżanka woli żeby ktoś podał swoje ulubione i sprawdzone przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaa, bo tutaj wszystkich zna
osobiście i dlatego pisze na pomarańczowo... a na innych stronach, to każdy podaje przepisy, które nie wychodzą i są ohydne w smaku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość samaaprawda
kawalki kurczaka, papryka, cebula i pieczarki nabij na patyczki do szaszlykow. przygotuj marynate - pol szklanki oliwy/oleju, lyzka soku z cytryny, pieprz, sol, tymianek, majeranek, curry, czosnek w proszku, papryka chil. marynate wymieszac i zalac szaszlyki w glebokim talerzy, co jakis czas je obracajac. najlepiej zostawic potem na noc. grillowac lub smazyc 15 min, podawac z sosem czosnkowym, musztarda lub keczupem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KARKÓWKA EWY 33
wiedziałam że same idiotki tu siedzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wieprzowe robię tak : Mięso wieprzowe (szynka lub łopatka) kroję w kostkę,boczek surowy również.Posypuję mieszanką przypraw do grilla (np.kamis) i wstawiam do lodówki - najlepiej na cały dzień ;) Następnego dnia kroję cebulę w grubsze krążki.I nadziewamy mięso - cebula - boczek-cebula itd do wyczerpania składników ;) A potem to już tylko piec i jeść :D A drobiowe robię tak: Mięso z kurczaka lub z indyka jak kto woli kroję w kostkę.Przyprawiam.I hop do lodówki by mieso przeszło przyprawami.A potem nabijam na patyk z różnymi warzywami czyli to co mam pod ręką - papryka kolorowa,cukinia,pieczarki,pomidorki koktajlowe,cebula itd. Robię też wersję bardziej na słodko czyli kurczak i świeży ananas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię tak: kawałek mięsa+ pieczarka+ papryka i przyprawia i piekę w piekarniku,.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię różnego rodzaju szaszłyki, jednak te najbardziej ulubione przeze mnie robię z kurczakiem i brzoskwiniami. Naprawdę te dwa składniki świetnie się komponują :) Znalazłam kiedyś przepis tutaj: http://apetycznie.pl/mieso/szaszlyki-z-kurczaka-i-brzoskwin/ I od tego czasu całą rodzinką się nimi zajadamy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja przed położeniem szaszłyka na grill smaruję całość jeszcze odrobiną oleju rzepakowego - wtedy jest bardziej soczysty, a olej rzepakowy najlepiej nadaje się na grilla ze względu na wysoką temperaturę dymienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój mąz daje zawsze składniki : * ok 70 dag boczku surowego , ale my dajemy gotowany lub wędzony :) * ok 1 kg pieczarek * 2 czerwone papryki * z 4 laski kiełbasy *cebulka Czasami daje wątróbkę albo piers z kurczaka :) boczek kroi w kwadraty ok 3cm/3cm:) pieczarki cale albo jak sa duze to na pół , paprykę kroi podobnie jak boczek ;) i kiełbase w krązki i cebulę tez :P i nabija na przemian :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klementynkazycie
Jesli chcesz zaskoczyc znajomych innym szaszlkiem niz wszystkie to proponuje skorzystc z kuchni steakrock'a :) pokazuj jak zrobic szaszlyk z polenty z cukinia i szynka ! tam sa pokazane jak sie to przyrzadza na kamieniu wulkanicznym, ale na zwyklym grillu tez da rade :) Choc w sumie ciekawa ta deska, probowaliscie kiedys? Składniki 1 porcja: 150 g kaszki kukurydzianej 20 g startego parmezanu 1 i ½ szklanki wody oliwa z oliwek 1mała cukinia Osiem plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 czerwone papryki 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz, chili Przygotowanie: Na 2 łyżkach oliwy smażyć kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i pomidory, przyprawić solą, pieprzem, miodem i chili, całość zmiksować, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać, sos odstawić, osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek, przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie, cukinie pokroić wzdłuż na długie cienkie paski, każdy plaster cukinii układać na plastrze szynki, zwijać w rulony, polentę pokroić w dość dużą kostkę, na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kawałek polenty i rulon z cukinii i szynki, szaszłyki polać oliwą, kamień włożyć do piekarnika rozgrzanego do maksimum na ok 45 minut, po wyjęciu układać na nim szaszłyki i grillować przez 5 minut z każdej strony, podawać je z sosem paprykowo-pomidorowym http://steakrock.pl/blog/szaszlyki-z-polenty-z-cukinia-i-szynka-grillowane-na-goracym-kamieniu-steak-rock.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×