Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama z grudnia 2012

Petycja o roczny macierzynski dla mam z 2012

Polecane posty

Gość Mama z grudnia 2012

Zbieramy podpisy o roczny macierzyński dla mam których dzieci w chwili wejścia ustawy nie skończą roku. Jeśli popierasz podpisz i roześlij. Pilne http://www.petycje.pl/9642

A niby czemu tylko te które roku nie skończą? Może roczniaki i dwulatki też?

to ja też chcę:P paranoja jakaś . Dajcie spokój.

Gość princessaofpersia
was juz chyba do konca pogielo

Gość hmmmmmmmffff
a ja chce przywrocenia becikowego, ok?

Gość mama z rocznika 2010
A czemu tylko dla mam z 2012? Ja urodziłam w 2010 i też chcę roczny macierzyński. w końcu prawo dziala wstecz. jestem na wychowawczym więc też mam ciągłość :O teraz się będą licytować. a dziecko które skończyło rok w czym jest gorsze? poza tym petycje możecie sobie pisać. USTAWY JESZCZE NIE MA I PEWNIE NIE BĘDZIE,a tu zazdrosne kretynki jedna przez druga będą walczyć,a i tak dostaniecie nic. jeżeli nawet ustawa by weszła to głupia Autorko robisz podział na dzieci lepsze i gorsze, bo te które nie skończą roku to będą te od połowy września czyli dzieci ostatniego kwartału plus te kilkanaście dni. a co z dziećmi z I,II i III kwartału? gorsze?

Gość Co jest-normalne to?
moja kolezanka ma córke 3 letnia -co ona ma byc pokzywdzona? Nich tez ma rok urlopu!! Teraz moglaby sobie odebrac bo okurat nie ma pracy! Najlepiej niech od razu moja mama sobie odbierze sprzed 20paru lat za mnie.tez malo w domu byla!

Gość Mama z grudnia 2012
I to jest właśnie nasze państwo zamiast razem dla wspólnego dobra to każdy dołki kopie komu może. A może pomyślicie o tym by pomagać innym bezinteresownie. Ja wspierałam mamy 1 kwartału. I wierze w to ze wysyłana przez nas energia wraca do nas. Dobra i zła.

Gość Wy chyba
żartujecie z tymi petycjami...? ??To nie prowo?

No dobrze, a dlaczego dzieci z początku roku 2012 mają być pokrzywdzone? Albo te z 2011 roku?

prawo nie działa wstecz, więc taka petycja jest totalnie bezzasadna

Gość nie moglas zostać nauczycielka
To wspieraj wszystkie mamy z 2012 roku a nie tylko o sobie myślisz egoistko. A co z mamami np z lipca? Urodziłaś w grudniu więc wymyśliłaś żeby dzieci ostatniego kwartału były wyróżnione. Pomagasz TYLKO SOBIE :O

Calkowcie porąbalo tutaj i rząd i ludzi o ten roczny macierzynski. Nawet czytalam ,ze mamy z rocznika 2008 domagają sie rekompensy finansowej i roczniki niz tez Absurd z tym 1 r. macierzynskim nie wazne w jakim roczniku.Wiecej strat niz pozytku z tego wyjdzie

Gość wiedziałam ze na to wpadną
hgg- prawo nie działa wstecz? a podwyższenie wieku emerytalnego? PL nie jest państwem prawa a co do pomysłu to jest idiotyczny. w ogóle pomysl rocznego macierzyńskiego odbije się kobietom czkawką- jeszcze trudniej tym młodym będzie znaleźć pracę...

Oczywiscie ,ze na tym rynek pracy potwornie ucierpi. Ten pomysl to woła o pomstwe do nieba i oplakane efekty przyniesie

Gość Mama z grudnia 2012
do "nie moglas zostać nauczycielka". roczny macierzyński powinien objac wszystkie dzieci które do momentu wejścia ustawy nie ukoncza roku. czyli te z lipca również. skąd w was tyle złości?

do Autorki- a dlaczego już dzieci z 2011 ma nie obejmować? a z 2010? nie widzisz ze ten pomysł jest absurdalny? tamte dzieci gorsze? a może matkom wypłacić rekompensaty? zaraz zaczną się upominać o wyrównanie finansowe kobiety które rodziły 10 lat temu...

Kurna a dlaczego te które roku nie skończą? A co z dziećmi z roku 2011? Albo tymi z czerwca, kwietnia, lutego 2012 roku? Dlaczego maja być gorsze?

podwyzszenie wieku emerytalnego nie działa wstecz. Wstecz to by działało gdyby kobitce która ma 65 lat i emeryturę zabrali świadczenie i kazali pracować.

Gość a ja dopiero
to jest chyba jakiś żart prawda?

Gość nie moglas zostać nauczycielka
Autorko ustawa ma wejść we wrześniu :O w czerwcu ma być forsowana. słyszałaś o tym że trzeba czasu aby ustawa weszła w życie? więc czemu dzieci ze stycznia, lutego, marca, kwietnia, maja, czerwca, lipca, sierpnia i września (bodajże do 18) mają być pokrzywdzone? dbasz o swój interes.

Gość eeeeeeeeeeeeeeewww
no i trzeba by odebrać wszystkim matkom becikowe :D

Arszenika- prawo działa wstecz! człowiek który poszedł te 30 lat temu do pracy zawarł z Państwem umowę-że pracuje do tego i tego roku życia a potem dostaje emeryturę a teraz nawet tym osobom podwyższono wiek emerytalnych o jakies 2 lata. przykład mojej mamy- zaczęła pracować w 1980 roku i teraz okazuje się ze będzie musiała pracować ok. 2 lata dłużej niż było mówione w momencie zawierania przez nią z Państwem umowy. dl niej i jej podobnych prawo działa wstecz co jest łamaniem wszelkich zasad i kompromitacją państwa

Gość rodzę w październiku 2013
W główkach wam się poprzestawiało już kompletnie :-o

Gość thcrcvuiknmhjb
licytacja z państwem hahaha. Po prostu zaczyna być to śmieszne. Nie rozumiem dlaczego tylko kobietom których dzieci nie skończyły roku? A jak skończyło rok i tydzień to co jest już na tyle duże, że już tej kobiecie się nie należy. Uważam, że to jest już lekka przesada. Chcecie to sobie walczcie o ten urlop, ale moim zdaniem no niestety kiedyś musi być tak, że wprowadza się jakieś zmiany. Zobaczyłyście, że matkom 1 kwartału się udało? No udało się bo miały lekką przewagę. Ich dzieci były z tego samego rocznika i rząd walczy o elektorat dla siebie. Niech jeszcze kilka przedsiębiorców zbankrutuje to w ogóle będziecie musiały siedzieć w domu za darmola i sprzątać po kątach u znajomych bo pracy nie będzie dla nikogo. Wszyscy tylko chcą dostawać za siedzenie w domu. Rozumiem, że fajnie jest wychować swoje dziecko samemu. Niech jeszcze zlikwidują parę żłobków i przedszkoli, to wtedy dopiero będą się cieszyć wszystkie mamy, które będą niestety musiały wrócić kiedyś do pracy. Coraz mniej dzieci w przedszkolach, to proste coraz mniej przedszkoli.

Gość romanka30
ejj to ja chce tez z 2008r! a co :P

Moja droga to nie jest zadne dzialanie prawa wstecz... Jaka umowe zawarla Twoja mama? Taka sama jak wszyscy ktorzy pracujemy czyli zadna. Ja jak zaczynalam pracowac to wiek em. wynosil 60 lat i 65. Wiek sie zmienil ale to nie jest dzialanie prawa wstecz. Niestety.

Gość bueheheheheheheeh
nam się udało wywalczyć, ale to było niesprawiedliwe, matkom 1 kwatału nic się nie należało, a ty miałaś becikowe, a nam ani becikowe, ani roczny macierzyński...

owszem, jest to działanie prawa wstecz. przykład prostu i łopatologiczny. idziesz do pracy w roku 1980 i masz powiedziane (zagwarantowane) ze za 40 lat pracy, w wieku lat 60 otrzymasz emeryture . żyjesz w tym przeświadczeniu aż tu nagle się okazuje (mimo że taka była umowa i miałaś zagwarantowane że w 2020 należy Ci się prawnie emerytura w wieku 60 lat) no i żyjesz w tym przeswidczeniu, może nawet już sobie wykupiłaś wycieczkę dookoła swiata na październik 2020 :p bo akurat we wrzęsniu przechodzisz na emeryturę. i nagle się okazuje ze przychodzi jakiś pajac i oświadcza ze nie możesz przejść na emeryturę w 2020 tylko dopiero w 2022! czyli oszukano Cię na 2 lata zycia, w dniu w którym podpisałaś 1 umowę o prace obiecano Ci ze w wieku 60 lat przejdzisz na emeryture a teraz cofają Twoje prawa nabyte (to że przejdziesz na emerytkę w wieku lat 60 to Twoje prawo nabyte! wiesz w ogóle co oznacza ten termin?), więc czarno na białym prawo działa wstecz. skoro tak zrobiono to jaką ktoś może mieć gwarancję ze teraz pospisując 1 umowę ma powiedziane że przejdzie na emeryturę w wieku 67 lat a za 30 nie powiedzą mu ze ma pracować do np. 72 r.ż bo jakiś rząd sobie podniósł...odbieranie praw nabytych jest sprzeczne z zasadą ze prawo nie działa wstecz

Moja droga idac w 1980 roku to zagwarantowane 60 lat maja tylko osoby ktore w danej chwili maja te 60 lat. To nie jest dzialanie prawa wstecz. A ty mozesz to nawet nazwac cudem nad wisla. W ustawie mowa o konkretnym wieku a nie o tym co bedzie za 20, 30, 40 lat.