Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słoneczko za chmurką

Czy 3100 zł na czysto to bardzo mało? Jak za to żyć?

Polecane posty

Łącznie zarabiamy 3100 zł już na czysto, po odliczeniu składek na ubezpieczenie indywidualne. 1100 zł idzie na mieszkanie i opłaty. Zostaje 2000 tys. 300 zł kosztuje mnie jedna wizyta u ginekologa( jestem w ciąży). Reszta na jedzenie, ubrania, chemię, z tym, że teraz mamy więcej wydatków, bo dziecko w drodze. Czasem zostaje nam jeszcze 200 zł po wypłacie, a czasem jak jakiś nagły wydatek to już brakuje do 10.. Np w tym miesiącu mamy wesele i jest to tak bliska rodzina, że musimy iść. Wolałabym tą kasę przeznaczyć na rzeczy dla dziecka :(. Mąż ma jak na warunki w naszym regionie dobrą prace, z okazji świąt dostaje dwie wypłaty, czasem w trakcie roku socjalnego się trafi 1500 zł, ale po prostu nic nie potrafimy z tego odłożyć. Np. w święta Bożego Narodzenia zepsuł się nam samochód i 500 zł poszło na naprawę ...

Gość zarabiamy 4,5 tysięcy
jest nas 5 i uważam ze żyjemy zupełnie normalnie. Niczego nam nie brakuje.

Gość zarabiamy 4,5 tysięcy
Milo być 4 do 5 tysięcy już łącznie ja i mąż.

Gość lodsnd
My mamy 2,6 tyś na 5 osób i jest ciężko

Gość no i co w zwiazku z tym
niektórzy i tyle nie maja, a ja np., tyle wydaje m-cznie ma jedzenie, drugie tyle 2 kredyty... wiec to zależy jak dla kogo

Nas jest troje, jeszcze jestem w ciąży, ale liczę, że ta kasa, co idzie na lekarza, leki, badania, będzie szła na dziecko... Nie wiem, czemu nam czasem brakuje

Gość kafetełe mnie dołujeee
Jezu ja mam 2600 na czysto dla siebie i nigdy mi nie starcza do pierwszego i nie mam na dentystę...

Chodzi o to, że nie potrafię gospodarować tą kasą.Wszystko jest OK dopóki nie ma jakiegoś nieprzewidzianego wydatku.. A gdy trzeba np. kupić coś extra leżę i kwiczę..

Gość 1000 dolarów
to zależy od wydatków, my mamy więcej, dużo więcej, ale i duże wydatki

to i tak więcej niż wielu ludzi. Gratulacje z okazji dzidziusia :) szkoda że masz takiego drogiego ginekologa :( ale w sumie na zdrowiu nie ma co oszczędzać więc jak jest taki dobry to nie zmieniaj. ale moze na innych rzeczach możecie oszczędzać kupować w innych sklepach mniej jeździć samochodem itd itp

Gość kbjhj
to nie jest mało ale też nie jest dużo. Znam czteroosobowe rodziny, które muszą żyć za 2000 zł i dają radę, no cóż, takie realia.

a jak potrzebujesz mieć zawsze coś ekstra to załóż sobie konto osobne, ale takie żebyś mogła wypłacić w razie czego z niego. tylko na codzień go nie używaj. i zleć stały przelew np 10% wypłaty, 5%, nie wiem ile możecie

uprzedzę głupie odpowiedzi - oboje skończyliśmy studia, jednak żadne z nas nie ma pracy w zawodzie.

Gość boooooooooooooozeee
a my po zaplaceniu rachunkow itp mamy 1000 zl na zycie na 3 osoby i musi starczyc. wiem ze to malo ale nie narzekam, ciesze sie ze mamy chociaz tyle.

usunęło mi post chyba...? odkładaj co miesiąc 5-10% z wypłaty, automatycznym przelewem, na osobne konto. będziesz miała w razie nieprzewidzianych wypadków. tylko znajdź takie konto oszczędnościowe z którego można wypłacać nic przy tym nie tracąc

Gość joannaanna123
TERAZ cI MAŁO? DOPIERO ZROBI SIE MAŁO JAK KOLEJNE DZIECKO SIE URODZI :-D

Dziękuję za gratulacje. No jest to drogi lekarz, ale wizyta i opieka bardzo dobre.. Wolę oszczędzić na czym innym, niż na lekarzu :). Chyba tak będę musiała zrobić, żeby mieć chociaż te 100 zł na czarną godzinę. Bardzo żałuję, że musimy iść teraz na to wesele, bo za to miałabym łóżeczko dla dziecka :(. Trochę ciężko mi gospodarować pieniędzmi, bo moi rodzice na siebie, mnie i brata mieli 12 tysięcy na miesiąc, jakoś nigdy się kasą nie przejmowałam, a teraz trzeba.

joanno - ja drugiego dziecka nie planuję dopóki nie poprawi się nasza sytuacja finansowa... booooze przykro mi, że macie taką ciężką sytuację :(

Gość czemu ten gin taki
drogi????

Gość czemu ten gin taki
12 tysiecy niezle...

jest bardzo dobrym lekarzem.. te 300 zł płacę za jedną wizytę w miesiącu, reszta już jest za darmo (mam 2, czasem 3 wizyty) na msc

Moi rodzice są dobrze sytuowani, ale nie chcę od nich pomocy, staram się radzić sobie sama. Jak widzę, np. podkład za 120zł w drogerii to mi przykro, że już takiego nie kupię i biorę ten za 15 zł.

Gość dddxxx
my mamy ( razem z mezem ) 2800 zł i jest nas 5. Nigdy nie zabraklo mi kasy do końca miesiaca. Pewnie, ze nie stac nas na drogie wakacje, czy obiady w restauracji, ale na zycie zawsze nam starcza. Dużo zależy od tego do jakiego standardu jesteście przyzwyczajeni. Założę się, że nawet jakbyś miała o 500zł mniej przez kilka kolejnych miesięcy, to w końcu byś przywykła i dała radę :D

Gość no to moze
dddxxx -2800 na samo jedzenie tak ?