Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EeeMka

Niedoczynnosc tarczycy?

Polecane posty

Gość EeeMka

Mam nadzieje, ze w tym wątku odpowiedzą mi osoby zaznajomione z tematem. Dwa miesiące temu podczas rutynowych badań kontrolnych wspomniałam swojemu lekarzowi iż dokucza mi senność, uczucie zimna, zmęczenie, które pojawia się bez powodu. Zlecono mi badanie tsh. Wykazało wtedy TSH - 5,51 przy Dostałam więc skierowanie do endokrynologa, który po ogólnym wywiadzie środowiskowym zlecił kolejne badania, mianowicie (TSH, FT4 i A-TPO) Wyniki robionych badań TSH - 2,07 przy FT4 - 1,11 przy A- TPO- 383 przy Endo przepisał mi jod, który mam brać przez 3 miesiące, by zapobiec niszczeniu się tarczycy. Nie dowiedziałam się jednak co konkretnie mi dolega, wspomniał owszem, że za jakiś czas pewnie będą konieczne hormony i że konieczne jest robienie częstych badań. Co sądzicie o moim przypadku?

Gość EeeMka
eh ucieło czesc wiadomosci przy wynikach 1 robione badanie TSH - 5,51 przy (0,27-4,2) 2 badanie TSH - 2,07 przy (0,30- 4,0) FT4 - 1,11 przy (0,93-1,70) A- TPO- 383 przy (0-34)

Gość jdtptmtp
Hashimoto?Poczytaj o tym na internecie. :)

Gość EeeMka
W takim razie czy ten jod to dobry pomysł? Przepisano mi Jodid 200

Gość przecież Ty masz chorobę
Hashimoto! absolutnie nie wolno przyjmować Ci jodu! skonsultuj się z innym endokrynologiem

Gość www259
masz pewnie guzki, jak będziesz u lek. zapytaj o biopsję. Ja miałam 2 w ciagu 5 lat wyszła ok, a po operacji {bo guzki rosły 5) okazało się, że mam raka. Nie chce Cie straszyć, ale nie daj się zbyć - idź do innego lekarza, walcz o zdrowie.

Gość kiero11
Niedoczynność Hashimoto , jod zabroniony, zmień lekarza !

Gość medus_A
absolutnie nie bierz jodu - podwyższone przeciwciała wskazują na prawdopodobieństwo choroby Hashimoto to jest zapalenie na tle autoimmunologicznym, organizm się gubi i zaczyna niszczyć własna tarczycę jod w tej chorobie jest zabroniony i powoduje szybsze niszczenie tarczycy dopiero co na tym forum była dziewczyna z prawdopodobną chorobą Hashimoto, która sama chciała sobie pomóc jedząc dużo ryb i biorąc suplementy z jodem i bardzo się dziwiła, że przez kilka miesięcy jej tarczyca wielokrotnie się zmniejszyła masz niedoczynność tarczycy i powinnaś to jak najszybciej zacząć leczyć, bo będzie gorzej