Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dual cora

Przepisy dla malucha

Polecane posty

Gość dual cora

Witajcie mamy. Znacie jakies fajne proste przepisy na obiadki dla 8 miesiecznego malucha? Moj syn je tylko sloiczki, jak mu ugotuje jakies warzywa to zje ale z oporem, nie mowiac juz o kurczaku..ciezko mu go wsisnac..nie wiem czemu bo ze sloiczkow wszystko zajada.

Spróbuj ściągać przepisy/składniki z gotowych dań (słoiczków) i robić je samej. Ja tak swego czasu robiłam, ale to dlatego że brakowało mi pomysłów, bo samych w sobie słoiczków to córce nie dawałam.

Gość dual cora
ja daje bo ciezko mi bylo dostac jakies niechemiczne warzywa, kupowalam kalafiora a on nie dosc ze gorzki to obok nawet kalafiora nie stal, teraz na wiosne bedzie troche latwiej o lepsze warzywka..

Absolutnie nie krytykuję tego że nie gotujesz/gotowałaś sama (tak jak to tu na Kafe bywa). Natomiast fajnie, że postanowiłaś coś ugotować samodzielnie :) Jeśli chcesz to daj znać, to wkleję ci trochę składów z obiadków, które sobie przepisałam ze słoiczków.

Gość dual cora
bardzo chetnie..podaj;)

Gość zonaKraka
Mój głównie ryby jadł... przeważnie pieczone w folii, takie bardziej "mokre". I bardzo lubił fasolkę szparagową i szpinak. Ze słoiczków- widziałam że smakowało mu bardz spahgetti, więc podobne robiłam w domu, trochę wołowiny podgotowanej z cebulką, potem trochę koncentratu pomidorowego i ziół, do tego spaghetti siekane. Albo zwykłe zupy domowe, na rosole, mięso najwyżej miksowałam, bo też mięsa nie bardzo lubi.

Ziemniaczki z gotowaną rybką i natką pietruszki: ziemniaki (30,4%), pietruszka (19%), ryba-łosoś (8%), brokuły (5,7%), olej roślinny, kaszka kukurydziana, pietruszka natka (0,5%) Wołowinka po staropolsku z kaszą: marchew (26%), przecier pomidorowy (18,6%), wołowina (10%), pietruszka (10%), cebula, kasza jęczmienna (4%), olej roślinny, kaszka kukurydziana. Potrawka z warzywami i mięskiem drobiowym: ryż 19,6%, mięso z kury 8,4%, groszek zielony 9%, papryka czerwona 7,5%, marchew 7%, kukurydza 6%, cebula 6%, kaszka kukurydziana, oleje roślinne, sól, przecier pomidorowy 1%, pietruszka natka, kurkuma w proszku, tymianek, sok cytrynowy, czosnek, biały pieprz. Dorsz z warzywami w kremowym sosie: marchew 20%, ryż 10,5%, dynia 8,3%, dorsz 8%, ziemniaki 7,3%, cebula 3,4%, groszek 3,3%, seler, śmietana, kaszka kukurydziana, szpinak, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), czosnek, tymianek 0,16% Cukinia z łososiem i ziemniaczkami: kabaczek, cukinia, ziemniaki, ryba (łosoś), olej rzepakowy, kaszka kukurydziana, sok cytrynowy. Włoskie warzywa z indykiem: warzywa 54% (pomidory 19%, cukinia 12%, ziemniaki, marchew, papryka 2%), ryż, mięso z indyka 8%, cebula, olej rzepakowy 1,8%, sól jodowana, przyprawy i zioła (oregano, bazylia, pieprz)

sorka że tak jedno na drugim ale jak robię oddzielone to traktuje mi to jako spam :o

Wiosenna zupka z indykiem i koperkiem: marchew (31%), ziemniaki (15%), kalafior, mięso z indyka (8%), skrobia kukurydziana, olej roślinny, koperek (0,8%) Zupka kalafiorowa z królikiem: kalafior (22%), marchew (13%), ziemniak (10%), mięso z królika (8%), pietruszka, skrobia kukurydziana, olej roślinny, pietruszka natka (0,2%) Zupka jarzynowa z kluseczkami: (warzywa 57%) marchew, ziemniaki, mięso z kurczaka (4%), zielony groszek, makaron (2,5%), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana Krupniczek drobiowy: marchewka (15%), pietruszka, ziemniaki (10%), mięso z kurczaka (4%) i mięso z indyka (4%), cebula, kasza jęczmienna (2%), skrobia kukurydziana, olej roślinny, pietruszka natka (0,8%) Wiosenna zupa warzywna: śmietana (19%), pietruszka (7,5%), marchew (7%), por (7%), ziemniak (7%), groszek (6%), brokuły (6%), seler (5%), skrobia kukurydziana, natka pietruszki (2,3%), olej rzepakowy, koper, kasza kukurydziana gotowana, pieprz czarny Rosołek z kluseczkami i indykiem: gotowane kluseczki 11%, gotowany ryż, marchew 10%, mięso z indyka 8%, seler 6%, sok winogronowy, pasternak 5%, por 3%, natka pietruszki, olej rzepakowy 1,8% Zupka koperkowa z ryżem i indykiem: gotowany ryż 18% , marchew 14%, mięso z indyka 8%, sok jabłkowy z soku zagęszczonego, seler, por, olej rzepakowy 1,9%, koperek 0,2%

jeszcze jedno mi się nie dodało... Ziemniaki z kurczakiem w pomidorach: ziemniaki 26,3%, pomidory 14,5%, ryż, mięso z kurczaka 8,4%, cebula, olej rzepakowy, sól jodowana, pieprz biały, kminek. Risotto z brokułami i królikiem: brokuły 20%, ryż 20%, mięso z królika 8,5%, olej rzepakowy, sól jodowana. Jarzynki z kurczakiem i kluseczkami: Warzywa 40,7% (pomidory 21,7%, marchew 12%, zielony groszek 7%),makaron pszenny 20,9%, mięso z kurczaka 8,4%, olej rzepakowy, cebula, sól jodowana. Kluseczki z pomidorami i cielęciną: pomidory 22%, makaron pszenny 19%, mięso cielęce 8,4%, marchew 7%, seler, cebula, olej rzepakowy, sól jodowana, pieprz biały. Zupka koperkowa z ryżem i indykiem: ryż 18% , marchew 14%, mięso z indyka 8%, sok jabłkowy, seler, por, olej rzepakowy 1,9%, koperek 0,2%. Jarzynki z delikatną rybką: marchew (40%), przecier pomidorowy (22,4%), pietruszka (20%), ryba - łosoś (8%), kaszka kukurydziana, seler, olej rzepakowy Kurczak w kremie z jasnych warzyw: kukurydza (26%), pietruszka (26%), mięso z kurczaka (10%), ziemniaki (9,5%), skrobia kukurydziana, olej roślinny.

Gość szatyyyyyyynka27
ja gotuje jak dla nas tylko nie przyprawiam.np na kurczaku brokuły,pietruszke marchew,ziemniaki,por pozniej odcedzam obieram kurczaka i wszystko dusze z maselkiem. albo tak samo tylko bez brokulów i dodaje kasze i jest krupnik zupe pomidorowa mozesz ugotowac na pomidorach z puszki i zabielic i tez mozesz podac jest mnostwo przepisów