Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMA SYNKOW 2CH

Dom stoi a ja zgupialam

Polecane posty

Gość MAMA SYNKOW 2CH

przez 2 lata budowalismy z mezem dom,wszystko sami wlasnymi rekami,teraz czas na urzadzanie,malowanie sacian,kupno kafelkow a ja NIC nie wiem,kiedys mialam jakies tam wyobrazenia ale teraz zgupialam..nie wiem jaka chce miec kuchnie,lazienke salon...jejku,moze jakas mama mi cos podpowie,to niewielki domek,na wejscie mam pomysl,potem korytarz i szafy w zabudowie.ale salon,...?30m2,duze okno po prawej,na wprost drzwi balkonoew,po lewo schody na gore i kominek...nie mam pojecia jaki kolor,czy firanki,czy rolety,jakie panele...z salonu wchodzi sie do kuchni-ktora juz zupelnie nie wiem jak urzadzic jakie meble,kolory..moze jakas mama ma jakies fajne pomysly? No i ogrod,dzialka 1200m podluzna po lewej stronie do,jakie kwiaty,drzewa,jaka trawa? Glupio mi nawet przed mezem ze jestem takie beztalenie,boje sie ze ten dom bedzie paskudny,bo zle podobieram kolory;/meble Eh wyzalilam sie

Gość dziewczyna jak malina
eh, chcialabym miec twoje problemy ..... ;/

Gość szukaj szukaj szukaj
szukaj jak najwięcej pomysłów w internecie - hasła np. "aranżacja wnętrz", "piękne mieszkanie" itp. itd., przeglądaj zdjęcia i strony temu poświęcone, zapisuj sobie w katalogu, a potem jak już będziesz miała pomysł na urządzenie każdego pomieszczenia to wybór i zakupy pójdą łatwiej. Powodzenia :)

Gość tez chcialabym miec taki probl
em, moze sie zamienimy? :D

Gość mama synkow 2ch
Przeciez ten dom nie spadl mi z nieba...walczylismy jak szaleni,ostatnie 3lata to byla masakra naszw wesele,kupno dzialki,1dno dziecko,potem drugie,ciagla praca,pospiech nadgodziny,wyrzeczenia.Nie mialam czasu siedziec i myslec nad kolorem sedesu czy plytek,a teraz wszystko naraz,za tydzien musze wybrac kafelki do lazienki i panele na caly dol..nawet nie wiem czy ciemne czy jasne,w lato na zime chcemy tam mieszkac,mam 2jke malych dzieci,prace i caly dom na glowie..ehhhh

Gość humkl
My mamy wszystko biało ciemno brązowo,podłogi wszędzie brąz,ściany białe.mało mebli.dużo przestrzeni,my zachwyceni,wszyscy goście rowniez

Gość olk
mama zainwestuj w gazety ,ja nakupowałam się full ale przydały się ,w necie też oglądałam

Gość noi???
a kogo to obchodzi?:O

Gość tez bym chciala miec
takie problemy:O

Gość mama synkow 2ch
w lato bede robic cala kuchnie,nawet nie wiem czy meble sama wybiore czy do projektanta...moze ktos wie jaki jest koszt zrobienia calej kuchni od podstaw?

Gość christmas pudding
my równiez mamy jasne ściany i ciemne podłogi oraz schody, kuchnia ciemne meble i troche jasnego tam jest

Gość alicja z ooooooz,
internet ,gazety z wystrojem wnetrz itp....najgorsze co moze byc to pospiech -wyluzuj ,usiadz i na spokojnie poogladaj i pomysl co ci sie podba itp....powodzenia

Gość alicja z ooooooz,
mnie ostatnio urzekl styl prowansalski i wiele bym dala zeby moc dokaonac zmian ,ale niestety urzadzalismy sie 3 lata temu i narazie moge tylko pomarzyc -dlatego przemysl sobie wszystko dobrze

Gość ja ci podpowiem bo jestem
architektem. jest kilka zasad jak uniknąć kiczu, albo nie musieć robić kosztownych wymian wszystkich drogich sprzętów, bo będą nie modne za kilka lat: #1 trzymaj się z dala od kolorów! biel, czerń, szarości, beże, stal, naturalne drewno, kamień to twoja podstawowa paleta. w kolory możesz się pobawić tanimi dodatkami, które łatwo wyrzucić jak się znudzą i zastąpić nowymi. nigdy nie kupuj niczego wielkiego i drogiego w kolorze! #2 unikaj sezonowych trendów! jak się wpakujesz w jakiś wzór, który za 3 lata będzie niemodny to będziesz musiała go wymieniać, a to się wiąże z dodatkową kasą. w sezonowe hity możesz się zabawić wyłącznie kupując niedrogie dodatki, które można bez bólu serca później wyrzucić/oddać/odsprzedać #3 nie szukaj oszczędności w sprzęcie agd i armaturze. jak kupisz tanie, to już po 1-2 latach mogą zacząć się problemy wymagające napraw, często nie doczekują nawet gwarancji, a po upływie gwarancji to już standardowo padają. mało co jest tanie i dobrze funkcjonuje po wygaśnięciu gwarancji. bierz tylko górną półkę, lub średnią-górną. #4 stawiaj na klasykę i prostotę. unikaj dziwacznych kształtów mebli i wyposażenia, bo prędko się nudzą i zaczynają potwornie drażnić. #5 kupując meble tapicerowane postaraj się, by miały możliwość zmiany tapicerki, wtedy co jakiś czas możesz łatwo odmienić wnętrze #6 unikaj ciemnych barw we wnętrzach, szczególnie tych niedoświetlonych, bo stworzysz dom pełen klitek. proponuję pobawić się bielą i wszystkimi jej odcieniami

#7 dobrze przemyśl oświetlenie, żeby w pomieszczeniach nie było ciemnych kątów. jedna lampa sufitowa na pokój to w tych czasach trochę za mało #8 dobrze rozplanuj strefy funkcyjne w kuchni, tak by mieć dobrze doświetlone miejsce do pracy, oraz jak najwięcej wykorzystać światło dzienne #9 dobrze rozplanuj ciąg komunikacyjny w domu, tak by nie był torem przeszkód. nie stawiaj mebli/sprzętów/sanitariatów w miejscach, które będą zmuszały domowników do ciągłego ich omijania #10 przeznacz jedno pomieszczenie na cele gospodarcze (pralnia, suszarnia, przechowalnia chemii) i jedno na spiżarnię (jeśli nie masz piwnicy) #11 w ogrodzie zanim wsadzisz pierwszy krzak lub posiejesz pierwsze kwiaty to rozrysuj sobie jak widzisz całość w przyszłości i konsekwentnie trzymaj się planów. nie wsadzaj niczego losowo gdzie popadnie. najlepiej porób strefy, żeby nie mieć w przyszłości kwiatków porośniętych w przyszłości krzewami i krzewów zasłoniętych drzewami. pamiętaj, że świeżo posadzone rośliny są małe, ale się bardzo rozrastają, dlatego trzymaj się instrukcji na opakowaniach i zostawiaj w okół tyle miejsca ile wskazuje ulotka. przestrzeń wokół roślin wyłóż matą ściółkującą i zasyp korą, żwirem lub kamieniami, żeby uniknąć pielenia, albo sadz wszytko w skrzyniach lub donicach.

#12 unikaj przesadnego ogacania okien. jeśli nie macie blisko sąsiadów możecie się wcale nie zasłaniać. zyskujecie dzięki temu dużo więcej światła dziennego i oszczędzacie energię #13 unikaj mieszania ze sobą różnych odcieni drewna. tylko biel, czerń i szarość pasuje do każdego drewna, ale już np. jasne drewno z ciemnym drewnem lub średnim nie za bardzo #14 unikaj zbyt wielu kolorów dodatków w pomieszczeniach. ogranicz się do maks. 4-5 kolorów i się ich konsekwentnie trzymaj #15 staraj się utrzymywać wszystkie pomieszczenia w podobnym stylu, żeby tworzyły w miarę spójną harmonijną całość, a nie każde inne i w innych kolorach. mogą się różnić oczywiście kolorami dodatków, ale bez popadania w skrajności. pokoje dziecięce również nie powinny się skrajnie odcinać od ogólnego klimatu domu, a niestety ludzie bardzo często popełniają ten błąd. delikatne różnice są ok, ale nie takie, które sprawiają wrażenie jakby się nagle znalazło w domu sąsiada. więcej grzechów nie pamiętam. powodzenia.

My dopiero rozpoczynamy budowę domu, ale jeszcze jak byłam w ciąży z córką (czyli już 2-3 lata temu) to mniej więcej wiedziałam co i jak będzie urządzone - projekt wtedy był już kupiony. W ciągu tego czasu kilka rzeczy się pozmieniało i zresztą ciągle coś zmieniam, ale mimo że dom jeszcze nie stoi to już myślę o kolorach, meblach itp. Podobają mi się takie wnętrza trochę na styl skandynawski, z elementami rustykalnymi i dodatki typu Green Gate. Ogólnie jasno i świeżo. Podobają mi się też takie boazerie albo panele (jak ja to mówię atrapy boazerii) ok. 1,20m wysokości pomalowane oczywiście na biało/kremowo. Marzy mi się też do przedpokoju tapeta z włókna szklanego, ale dosyć drogo by mnie to wyszło :P A no i oczywiście wszystkie szafy (w sypialniach i w łazience) będą na zasadzie półek, z boku płyta g-k a na froncie drzwiczki ażurowe pomalowane na biało :)

ach i jeszcze: #16 nie szukaj dodatków i niektórych niezbyt pilnych mebli na siłę! same się prędzej czy później znajdą.

Gość najlepiej średnio średnio
Podłogi na pewno nie bardzo ciemne ani nie bardzo jasne,bo i na jednych i na drugich błyskawicznie widać każdy pyłek i kurz. ja mam w salonie ciemny mahoń i codziennie mogę latać z mopem a i tak na drugi dzień już widać kurz. podobnie jeśli idzie o meble. ja mam w salonie olchę miodową i jestem bardzo zadowolona. o ile w korytarzu mamy meble wenge i po jednym dotknięciu ręką dziecka są okropne ślady o tyle w salonie na meblach niewiele widać. w kuchni mam wiśniowe szafki i jasne blaty w ciapki i jestem bardzo zadowolona. podłoga w kuchni w kolorze kawy z mlekiem, z elementami ciemnej palonej kawy i bordo. ściany w kuchni w kolorze słomkowym,do tego rattanowe fotele i stolik. glazura miodowa z elementami brązu, czerwieni i... czarnego. dodatkowo na jednej ścianie mamy mozalit w kolorze piasku z elementami brązu, pomarańczu. wygląda to super. sprzęt mamy w zabudowie.

ad. #3 nie tylko zresztą w agd i armaturze, ale i wszelkich rozwiązaniach podtynkowych, syfonach, spłuczkach, instalacjach wod.-kan./gazowych itd. (jeśli nie macie jeszcze porobionych)

Gość mama synkow 2ch
Bardzo Wam dziekuje za wypowiedzi,zwlaszcza za te podlogi,wlasnie zastanawiam sie jakie powinny byc zeby nie widac bylo pylkow i sladow...

Gość mama synkow 2ch
bardzo wam dziekuje za wypowiedzi,troche rozjasnilo mi sie w glowie;)

Gość ja mam 39
ja mam kuchnię biało -czarną, z przewagą bieli - szafki białe wysoki połysk i czarne marmurowe blaty i przez te 4 lata co mieszkam nadal mi się podoba i nic bym nie zmieniła.

ja mam 39 ......U mnie biala kuchnia odpada,2jka jeszcze malych dzieci,pies..bedzie i kot,jakos mnie to przeraza,kolezanka taka ma i wszedzie plamy widac,chociaz do pedantek nie naleze to nie lubie wszedzie odciskow rąk. http://thesmoothlife.wordpress.com/2009/04/17/k2ld-architects-apartament-w-westwood/westwood07/ podoba mi sie ta..co sadzicie? Bardzo chcialabym miec tradycyjna kuch ie gazowa,mazupiera sie przy jakiejs plycie,,grzanie zimne w dotyku,,a ja glupia sie tego boje. Moze ktos ma cos takiego i widzi jakies plusy?

Gość projektant to podstawa
inaczej,jeśli nigdy nie urządzałaś pomieszczeń zrobisz wioche z domu. U mnie tak było,jak znajomi przyjechali krecili nosami a potem zostałam obgadana,ktoś polecił mi projektanta,przyszła pani,zmieniłam kolory ścian,wywaliłam kilka gratów,i jakoś sie rozjaśniło.Przemyśl to.Powodzenia

Gość Yolo yolo yolo
Wnętrze, które opisuje osoba o pseudonimie "najlepiej średnio średnio" to klasyczny przykład tego czego nie robić! Serio. Nic do siebie nie pasuje i do tego wnętrze najprawdopodobniej jest bardzo ciemne i przytłaczające + ma po 10 różnych kolorów, w tym kilka odcieni drewna. Typowy przykład zwalonego mieszkania. Podobają mi się natomiast opisy osób: "Sawa.83", "ja mam 39", "humkl".

Gość Yolo yolo yolo
I porady "ja ci podpowiem bo jestem" również bardzo cenne.

No wlasnie,rady-"ja ci podpowiem bo jestem,,bezcenne,juz sobie spisalam, zwlaszcza to dotyczace ogrodu ROZJASNILO MI W GLOWIE niesamowicie;) kiedys uczylam sie projektowania zieleni i nawet niezle mi szlo;) Co do sypialni swojej i dzieci pomysl mam,jeden pokoj na gorze zostawiam graciarnie,lub na wypadek ,,wpadki,,;) w sumie mlodzi jeszcze jestesmy:) Wpadlam na taki pomysl zeby w jednym pokoju na pietrze urzadzic dzieciakom sypialnie-tylko lozka i male szafki,a w wiekszym pokoj do zabawy,nauki..pozniej sie zobaczy... Moze to glupie ale pralke i suszarke chce miec w zabudowanej szafie przy wejsciu...bo lazienka na dole jest mala a zgory po co nosic jak pol roku na dworze sie suszy? Panele jade jutro ogladac,plytki odpusze...lazienka na dole mala-tylko kibelek,umywala,i maly prysznic..trzeba to dobrze przemyslec.. Bardzo dzieki za rady... Uciekam

Gość gfhgjghjhkjk
Ja naliczylam u niej 13 kolorow :D plus 3 kolory drewna. Ale to dopiero opis parteru i w pozostałych pomieszczeniach mogla sie wykazac rownie ulanska fantazja.

Gość gfhgjghjhkjk
A nie sorry, 10 kolrow i 3 odcienie drewna. Ale jest jeszcze rattan :D czyli 11 kolor, tudziez 4 odcien drewna.