Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciemnamagda

komunia św. w 2014

Polecane posty

Gość ciemnamagda

Jak to będzie w tym 2014 ?Nie będzie komuni dopiero w 2015?

Wszystko zależy od miasta. U mnie w tym roku nie ma komunii, a za rok (2014) idą 3 klasy.

Gość Bez zmian
W moim mieście w tym roku dziewięciolatki idą do komunii.Mam nadzieję że w następnym roku 2014 będzie podobnie? W Łodzi nic nie słychać o zmianach w kościele? Trudno przewidzieć co będzie w następnym roku? Jestem zainteresowana ponieważ w następnym roku moja najmłodsza wnuczka idzie do pierwszej komunii.Pomalutku zaczęłam odkładać dla dziecka kasę.Moim marzeniem jest ubrać dziecko kompleksowo.

Gość kolonijka
W zamojskim 2013 normalnie,ale w 2014 komuni nie bedzie pomimo tego że dzieci beda mialy po 9lat

Gość marisskka
Prawie wswzystkie dzieciaki będą miały po 10lat

Gość Bez zmian
W takim razie pewnie w Łodzi będzie tak samo?! Jednak wątpię bo w Parafii mojego syna jest proboszcz bardzo zachłanny na kasę że nie wyobrażam sobie żeby pominął rok bez uczestniczenia dzieci do komunii Świętej.:D Synowa mówiła że słyszała w mediach o zmianach wiekowych dzieci przystępujących do pierwszej komunii świętej,ale jak mówię na razie nie słychać o zmianach w Łodzi.

Gość awilo
Najpierw oswiata odpieprza teraz kuria

Gość Bez zmian
Niech kościół robi zmiany i wymyśla cuda wianki to coraz więcej ludzi odsunie się od kościoła.Czy tego chcą? Za wszystko każą sobie słono płacić! Niby co łaska,jednak nie mniej niż 500 zł. SZOK, nic więcej!

Gość Ale to już było!
Czy ktoś już ma jakieś informacje czy w następnym roku tj.2014 dziewięciolatki pójdą do pierwszej komunii? Tyle się o tym mówi już teraz że jestem zainteresowana tym tematem.Moja wnuczka w następnym roku będzie miała dziewięć lat i komunię.

Gość kameaa
Komunia dopiero w 2015

Gość ofertadomowa
Nie od miasta lecz od parafii to zalezyu

Gość asia z krakowa:**
chodzi o to ze od 2014r komunie nadal beda ale dopiero w 3 klasie podstawowki a nie jak teraz w 2.

Gość nie mam na dziś pomysłu
To przez to, że sześciolatki idą do szkoły, kuria musiała przesunąć Komunię na trzecią klasę, bo inaczej to siedmio/ośmiolatki szłyby do Komunii.

Kuria wydała rozporządzenie, a każda z parafii miała do wyboru jedną z dwóch opcji. Albo Komunia nie odbędzie się w tym roku albo w następnym. Więc jeśli w którejś parafii odbyła się Komunia w tym roku, to w następnym nie będzie i kolejna będzie dopiero w 2015. A jeśli w tym roku nie było i tegoroczni drugoklasiści nie poszli do Komunii, to pójdą w następnym roku już jako trzecioklasiści. Komunia została przesunięta na trzecią klasę, bo przed wejściem tej ustawy o sześciolatkach, w trzeciej klasie dzieci miały po 9-10 lat, a teraz będą miała po 8-9.

Gość 88888888888888888888888
a druga komunia też będzie? Bo w moim rejonie jest i uważam, że to głupie, że tylko w tym rejonie a nigdzie indziej nie ma.

A co to jest druga Komunia? Bo w naszym mieście jest coś takiego jak "rocznica" i dla mnie to też jest bez sensu...

Gość Babcia z zasadami.
Ciekawi mnie jak zadecyduje kościół? Czy w następnym roku 2014 dzieciwięciolatki pójdą do komunii Świętej? Już w tym roku księża informują w kościołach że w następnym roku komunii nie będzie, dopiero w roku 2015 pójdą dzieci do pierwszej komunii.Zmiany są powodowane z powodu naboru do szkół sześciolatków.Ciekawe co jeszcze wymyślą?

Gość Ale to już było
W Parafii w Łodzi ksiądz ogłosił że dzieci urodzone w 2005 r.(dziewięciolatki) przystąpią do pierwszej komunii w roku 2014 Nawet rodzicom tych dzieci podał już termin ceremoni komunijnej.