Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kotka 33

Czy stosujecie dyscyplinę wobec dzieci?

Polecane posty

Czy takie metody jak klęczenie na grochu z rękoma w górze Zabieranie zbawek, tv, komputera Karanie np klapsem jaka metoda jest dobra?

Gość marika...
u mnie jest zakaz slodyczy jesli dziecko nie slucha. jesli nie szanuje zabawek np rzuca nimi to wtedy je zabieram i chowam. trwa to do czasu az sie poprawi. drastycznych metod nie stosuje, czesto samo tlumaczenie wystarczy.

Zabieram zabawki, komputer, wracamy wczesniej ze spaceru...

Gość tak@ TAM
nie mieszaj dyscypliny z karami fizycznymi (do tego beznadziejnymi). Dyscyplina powinna zakładać na pierwszym miejscu konsekwencję - gdzie normalną rzeczą jest to, iż w momencie, gdy dziecko robi "a" konsekwencją jest "b" (nie wyniesie śmieci, nie będzie oglądało telewizji). Stosuje, bo uważam, że jest to mądre i ćwiczące charakter. Ale oprócz dyscypliny (rozumianej po mojemu) mają być mądre zasady i pozwolenie, by dziecko w pewnych kwestiach decydowało o sobie. Są zasady, których nie łamiemy, ale są też rzeczy, w których decyzja i wola należy do dziecka.

Gość Tak,ale nie wszystkie
Stosuję: zabranie zabawki zakaz słodyczy wyjście z pokoju zakaz bajki nie wszystko naraz ,kara w zależności od czynu.

Moja znajoma ma córkę. Dziś tak z nią rozmawiałam o dyscyplinie i karach. Powiedziała, że najlepszą karą jest zabieranie zabawek i klapsy

moja siora żadnej dyscypliny nie stosuje i gnoje na łeb jej włażą,biją wyzywają,robią co chcą,żadnego posłuchu,a mają dopiero 7,5,4 lata,co z takich wyrośnie?

moja siora żadnej dyscypliny nie stosuje i gnoje na łeb jej włażą,biją wyzywają,robią co chcą,żadnego posłuchu,a mają dopiero 7,5,4 lata,co z takich wyrośnie?

Gość wywuokka
Dzis moje dzieci tak daja czadu,ze wlasnie chetnie bym im kazala kleczec na grochu albo bym je wychlostala

Kary adekwatne do przewinienia Nie chce pozbierac zabawek, to ja zbieram do worka i łuup na strych (zapewniem,ze takie sytuacje wiele razy sie nie powtórzą) Odstawia strajki na placu zabaw gdy zbieramy sie do domu, to nastepnego dnia nie sklada tam wizyty (jedynie w tym dniu ma swoje podworko do dyspozycji),ale nie miejsce w ktorym protesty odstawiala Przesadza z decybelami czy swoja upierdiwoscią,,wtedy nastepuje wskazaanie paluszkiem wyjscia z danego pomieszcenia ,aby doprowadzilo sie do porządku, nie szargajac nikomu nerwow Itd,itd,itd,itd Dyscyplinowanie musi byc konsekwencją przewinienia, a nie kary niewspolmierne do winy.Logicznosc w tymmusi byc zachowana.Wysypalacs, rozlalas ,nanioslas blota (specjalnie lub nie) to wlasnymi rekoma to zetrzesz,wytrzesz ,a nie ktos za Ciebie