Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Batorina

Czy za granica sa lepsze warunki pracy? (anglia/niemcy)

Polecane posty

Gość Batorina

chodzi mi o zarobki/warunki pracy jak zna się język.

jeśli znasz angielski - tak że potrafisz się swobodnie porozumiewać, to pracę w Anglii znajdziesz bez problemu prawdopodobnie tutaj gównie szukają kelnerek, sprzątaczek, fryzjerek, kosmetyczek, masażystek. Jak masz bardzo dobry angielski to możesz też szukać pracy w innych zawodach oczywiście. Stawka minimalna jest 6,19/h, jeśli masz zamiar wyjechać w ciemno (na miejscu szukać pracy) musisz mieć odłożone sporo pięniędzy, bo życie tu jest drogie wynajem pokoju w Londynie to ok. 70 funtów za jedynkę, 130 za dwójkę na tydzień, w poza Londynem (tak sporo poza ;P) jest taniej (dwójka koło 90 funtów), ale wiadomo ciężej znaleźć. Jedzenie też jest drogie np. chleb ok 1,5 funta czyli jakieś ponad 7zł, napój 2 litrowy ok 2 funty, zgrzewka wody 2 funty - ta z kranu to syf totalny :P Jak znajdziesz pracę to bez problemu wszystko opłacisz i się najesz ;) wypłaty często są co tydzień, czasem co 2 tyg. lub co miesiąc Możesz spróbować znaleść pracę sezonową na którą organizują wyjazd z Polski a potem mając już trochę funtów, szukać normalnej, ale ostrzegam, że to nudny, mokry kraj, często w domach jest grzyb, a jedzenie jest okropne, ale jest pełno polskich sklepów ;)

a i jeszcze pełno ogłoszeń dla opiekunek do dzieci, zwłaszcza z zamieszkaniem, i opiekunów osób starszych, krawcowych i szwaczek, kucharzy, pomocy kuchennej (kp), budowlańców i pomocników i mechaników :P ceny elektroniki są jak w Polsce, ciuchy często są droższe, ale są też tanie sklepy jak Primark, sieciówki takie jak w Polsce jak H&M, gdzie ceny są takie jak u nas samochody są tanie ale ubezpieczenie strasznie drogie jeśli Cię to interesuje i np. kumpel jest tu sam od grudnia i kupił sobie już za zarobione pieniądze dobrego laptopa i smartphona, więc nie jest źle, ale ludzie, którzy mają porównanie z pracą w innych krajach mówią, że w Anglii nie ma życia, więc jak masz możliwość do Niemiec to może lepiej tam?

Gość Batorina
Dzięki Muffina:) budowlańców i pomocników i mechaników ..niestety to nie dla mnie bo jestem kobietą z filologicznym wykształceniem. Mnie najbardziej interesuje anglia- opłaca się wyjechać tam samej? Nie mam żadnej koleżanki z którą mogłabym jechać (wszystkie mają tutaj życie ułożone)...

Gość Boże co wy z ta Anglią
Boże co wy z ta Anglią?

Moim zdaniem nawet nie ma co porownywac. Mieszkam w Niemczech. Zarobki sa tu mniej wiecej 3-4x wieksze natomiast ceny takie same lub niewiele wyzsze za takie rzeczy jak jedzenie, chemia etc. To prawda, ze samochody sa tanie a ubezpieczenia drogie ale kto ma glowe na karku to pokombinuje, ja place smieszna skladke :) Sama bralam ludzi z Polski tutaj do pracy i kazdy zachwalal, ze lepiej sie zyje.

Gość marysia213
Znacznie. Ja jestem opiekunką nad osobami starszymi mam dosłownie dwóch podopiecznych, pracę znalazłam dwa lata temu przez www.pracujzagranica.eu i nie jestem sobie w stanie wyobrazić to trzeba byłoby zrobić aby taką samą pracę dostać w Polsce

Gość gość
MarysiA a ile zarabiasz?

Gość gość
Batorina, ja tez jestem po filologii i pracuję w zawodzie, wiec czemu nie, jask chcesz do Anglii, to przyjezdzaj. Owszem trudno, ale w końcu się udaje.