Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jdhjkfd

Czymoje dziecko je za duzo?

Polecane posty

Gość jdhjkfd

Witajcie mamy. Mam pytanie odnosnie zywienia mojego 8 miesiecznego synka, ktory wazy juz 10 kg i jest malo obrotny ruchowo... Pelza, ale nie raczkuje i nie siada. Czy moze za duzo je? 5.00 - piers 8.00 - piers 11. 00 60 ml kaszy jaglanej lub gryczanej bez cukry z blenderowanymi owocami ( w sumie wychodzi tego okolo 180 ml, czyli do kaszy wrzucam mal;e jablko i pol banana lub garsc malin i srednia brzoskwinie albo gruszke i sliwke)- nie za duzo tych owocow? 14.00 - ok 125 ml obiadu, ale takiego gestego - krolik i warzywa, wody prawie wcale 17 piers 20 - 180 ml sinlaka z dodatkiem kaszy kukurydzianej lub ryzowej bez cukru 24 - piers Piersi nie udaje mi sie niestety odstawic, ale noca poje ok 2 min i spi dalej, podobnie o tej 5 rano.

Gość Bebababa
A ile ma wzrostu syn? Zobacz siatke centylowa i juz bedziesz wiedziec. Ale jak dla mnie wazy duzo, choc nie je duzo. Moze klopoty z przemiana materii?

Gość Bebababa
Za duzo tych owocow jednoczesnie, po co tyle? Albo banan albo brzoskwinia.

Gość jdhjkfd
Syn ma zaledwie 70 cm... Ja jestem b szczupla, maz tez. Nie daje slodzonych kasz, oprocz tego sinlaca, nie je nic slodkiego, zadnych ciastek, biszkoptow, jogurtow.

Gość dlaczego ty takiego duzego
juz chlopca karmisz co 3 godziny? To przeciez nie noworodek! Ogolnie jest przyjete,ze dziecko powinno dostawac 5 posilkow dziennie i nie jesc juz w nocy. Taki duzy chlopczyk i je o 24.00 i 5. 00 rano? Nie wytrzymuje calej nocy powiedzmy od 20.00 do 6.00-7.00 rano???

mi sie wydaje ze nie za duzo :) moj maly tez duzo wazyl i byl na gornej granicy w siatce centylowej ale teraz jak chodzi a raczej biega to wszysciutko zrzucil :D spokojnie :) niedlugo zacznie byc mobilny to zrzuci :) moj ma poltora roku i wazy troche ponad 12 kg :)

Gość Beawwww
Proponuje syna odchudzic radykalnie do 8kg

a propo wytrzymywania przez dziecko w nocy bez jedzenia:) tiaaaa :) moj sie budzil poki jadl z cyca czyli do 14 mies :) pozniej odstawilam i od razu przespane i wytrzymuje okolo 12 godz bez jedzenia :) i dopiero teraz dostaje 5 posilkow a tak to ja piersi nie liczylam bo czasem tylko sie napil a nie jadl :)

Gość Beawwww
Racja, taki stary niemowlak powinien juz przesypiac noc bez zarcia.

Gość jdhjkfd
No ku mojemu zalowi nie przesypia... Nie je duzo noca, bo kilka lykow i spi dalej, ale nie da sie niczym oszukac...

Gość Beawwww
Dawaj wode zamiast cycka.

Gość vksvsd
jej..to moja 13 mc córka ma 75cm i waży 9,5kg!

Gość Mama dwójki.
Mój w tym czasie ważył, mierzył i jadł niemal identycznie jak twój. W nocy jadł do 11 miesiąca regularnie 2 razy. Teraz ma 2 lata i jest szczupłym chlopcem. Moim zdaniem dobrze karnisz ale zapytaj jeszcze o opinie lekarza.

Gość oba po jedym razie
Niepotrzebnie dajesz Sinlac, on jest tuczący. Daj samą kaszkę kukurydzianą lub sam kleik ryżowy albo kup kaszki bezglutenowe np Milupa czy Holle. Owoców i soków przecierowych nie powinno być więcej niż 150g na dobę jeśli dobrze pamiętam, jak nie przekraczasz jest ok.

Gość a męża to ona nie ma?
A po co dajesz sinlac? i to jeszcze z kaszą???????????? sinlac podaje się z wodą i zalecany jest DZIECIOM Z MAŁĄ MASĄ! A Twój syn ma sporą masę... Co dajesz do picia? Dajesz coś między posiłkami? Chrupki? Soczki? Mój w tym wieku jadł mniej więcej tak 6 mleko 10 owoce z płatkami ryżowymi/kaszą/płatkami owsianymi 14 zupa lub drugie danie 18 kisiel mleczny 22 kasza Mając 8 miesięcy też ważył 8 kg, ale miał 80 cm i zaczynał chodzić przy meblach, mając rok ważył 11kg i mierzył 86cm.

Gość mala ni
nie przejmuj sie autorko, jest ok, a te co chcą sobie ćwiczyć rożne rzeczy niech na swoich dzieciach ćwiczą:)

Gość dlaczego ty takiego duzego
Wecie co, no ja patrze z mojej perspektywy i po moich dzieciach (2). Moje akurat w tym wieku juz spokojnie przesypialy noce i jadly tak jak pisalam 5 razy dziennie (akurat takie wytyczne dostalam od pediatry i tego sie trzymalam. Dzieci tez mam spore jak na swoj wiek, ale nie sa grubaskami :) Autorka pytala, wiec odpowiadam i pisze jakmto wygladalo u nas.

Gość jdhjkfd
Sinlac daje na wodzie, pol na pol z kasza a nie sinlac plus kasza. Tak zeby ten sinlac byl bardziej "do smaku" bo samej kaszy nie chce.

Gość jojojojojoj
kup mu pasze dla bydła niech się wreszcie dobrze nawpierdala

Gość mala ni
dziecko to nie komputer do zaprogramowania...

Ale sinlac służy do "podtuczania" dzieci,a skoro Twój ma naprawdę dobrą wagę,to nie podawaj go wcale. Już mniej kalorii będzie w kaszce do której dodasz trochę cukru/fruktozy/melasy niż w tym sinlacu.

boze jakie dziwne nazwy tych kaszek :) ja to bobovite daje malemu teraz juz od czasu do czasu :D

Po co do Sinlaka dajesz ryż???????????????????????????????????????????????????????? :O tych owoców to za dużo wydaje mi się

Gość oba po jedym razie
bardzo dobrze karmisz dziecko tak jak napisałam wyżej, jedynie Sinlac mogłabyś zastąpić innym posiłkiem. Jeśli dziecko je w nocy to znaczy, że tego potrzebuje. O karmienie piersią nie masz co się martwić a teksty o przesypianiu nocy przez 8 miesięczniaka puszczaj między uszami, bo to mleko modyfikowane jest za ciężkie żeby nim karmić w nocy dziecko 8 miesięczne, mleko ludzkie ma zupełnie inne właściwości i ono jest wręcz potrzebne w nocy, jest wtedy w mleku największe stężenie kwasów tłuszczowych ważnych dla rozwoju mózgu Powiem po swoim przypadku, dziecko zaczęło przysypiać noce około 10 miesiąca życia i jeszcze jak jest podziębione, ząbkuje albo mało zje to w nocy budzi się mimo, że skończyło rok. Dla dziecka około 1rż mleko matki powinno dostarczać 3/4 wartości odżywczych z całego pożywienia.

Gość oba po jedym razie
też tak robiłam ale Sinlac zawiera cukier więc odstawiłam definitywnie.

A jaką masz temperaturę w pokoju gdzie dziecko śpi? Otwierasz/uchylasz/rozszczelniasz okno na noc? Może dziecko ma za ciepło i budzi się na picie? I co dajesz poza piersią do picia?

Gość oba po jedym razie
a to że przy karmieniu sztucznym podaje się większą ilość posiłków stałych świadczy o wartości mm.

Gość gvhuuok
autorko jeśli pediatra nic nie mówi to się nie martw :) jak zacznie raczkować to szybko zrzuci :) a niektóre komentarze to... jej jak można takie maleństwo odchudzać... je tyle ile potrzebuje... jeśli jest zdrowy to nie martw się :). każde dziecko jest inne, nie można mówić, że moje waży tyle i tyle i tak powinno być, a Twoje jest za grube bo więcej waży... :/ głupota tak porównywać...

Gość gvhuuok
autorko jeśli pediatra nic nie mówi to się nie martw :) jak zacznie raczkować to szybko zrzuci :) a niektóre komentarze to... jej jak można takie maleństwo odchudzać... je tyle ile potrzebuje... jeśli jest zdrowy to nie martw się :). każde dziecko jest inne, nie można mówić, że moje waży tyle i tyle i tak powinno być, a Twoje jest za grube bo więcej waży... :/ głupota tak porównywać...

Gość gvhuuok
i szacunek że karmisz dziecko piersią... teraz jest moda na to mm, a tam więcej syfu niż wartości odżywczych... pierś to pierś, nic tego nie zastąpi ;)