Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiemjak karmic

Menu 19 miesiecznego szkraba

Polecane posty

Gość nie wiemjak karmic

Jak w tytule. Piszcie co dajecie i o ktorej. Prosze, bo juz zaczynam sie gubic...

moj ma 20 mies :) i nie mam ulozonego menu na tydzien lub dzien :) staram sie oczywiscie zeby w tyg jadl owoce, warzywa, nabial, je tez chleb, jajka oj no duzo rzeczy je oczywiscie jak dla niego (nie daje schabowego bo to strasznie ciezkie itp), ale zje tez nalesnika, obowiazkowo obiad codzien :)

no wlansie ja to daje kaszki jak nie mam pomyslu na sniadanie lub kolacje :) ja np zamiast kaszki zrobi kluski lane na mleku, albo jajka, albo kanapeczke z pasztecikiem lub wedlinka i warzywami, lub nalesniki cos innego to samo kolacja :) przekaski to czesto jogurt owoce lub warzywa albo jak nie chce jesc jakiego owocu to mu przemycam i miksuje banana mleko i jogurt naturalny:0 do picia jesli cieplo tylko woda rzadko mleko lub herbata :)

Gość nie wiemjak karmic
A nie boisz sie, ze dziecko dostaje za malo nabialu? Moje dzieci bardzo lubia pic mleko (zwykle, cieple) albo herbate z mlekeim (nie slodziona, zreszta ja nic w domu nie slodze i pol na pol z mlekiem)

Gość prawda jest tak, ze
ale wy mamuski macie pierdolca. jesli mowa o dziecku to automatycznie zaczynacie zdrabniac- kanapeczka, pasztecic, kaszka.... a nie lepiej powiedziec NORMALNIE kanapka. ja pierdziele.

Gość wietrzę się :)
mój w tym wieku jadł tak 1. śniadanie kubek mleka plus kanapka-na ogół na słodko-czyli z dżemem, twarożkiem, masłem i truskawkami itp. drugie śniadanie na ciepło kasza manna lub owsianka na wodzie z owocami świeżymi lub suszonymi obiad wszystkie możliwe zupy. drugie danie wszystkie możliwe mięsa pieczone, gotowane lub z parowaru. np ryż, schab i brokuły z parowaru, pieczona pierś z pomidorami i kaszą jaglaną, pieczony strąg z surówką z marchewki z olejem rzepakowym i ziemniaki. podwieczorek galaretka,kisiel,sałatka owocowa lub budyń domowej roboty. kolacja kasza manna, płatki na mleku (o ile nie było budyniu na podwieczorek), kanapka, omlet, gotowane warzywa.

ja daje mojemu dwa razy jeszcze dziennie melko modyfikowane :) a z nabialem to moze i fakt ze za malo ;/ a co poropnujesz:)? mam dostep do swiezutkiego krowiego mleka :)

Mial być pstrąg a nie strąg :D

ooo no wlansie budyn tez je :) no nie jestem w stanie wszystkiego wypisac :D

Gość nie wiemjak karmic
Achaaa...no ja mojej nie :) Ona pije normalne mleko odkad skonczyla rok zwykle do drugiego sniadania, a na tym mleku mm je wlasnie ta kaszke wieczorem. I takie pytanie mi sie nasunelo po poprzednim poscie, wasze dzieci jedza 2 dania??? Moje chocbym na glowie stanela w zyciu nie zjedza, zreszta my tez nie...Jemy albo zupy (ale ja robie wtedy takie geste), albo drugie, po obiedzie na deser zwykle jogurt lub budyn, a na podwieczorek zawsze owoce i marchewka ( oboje uwielbiaja marchew)

Gość mamaIGORA
aha i czasem dostanie monte,slodyczy nie jada W OGOLE i ma apetyt :)

Moja w tym wieku jadła mniej więcej tak: śniadanie - kanapka z wędliną, pasztetem, serem białym (żółtego nie lubi), do tego rzodkiewka lub kawałek ogórka (czasem zjadła całą kanapkę a czasem 1/3), od czasu do czasu jajecznica na maśle i też rzodkiewka lub ogórek, czasem także kasza manna na mleku krowim; do picia opcjonalnie herbata zwykła, owocowa, z cytryną, bawarka, mleko albo kakao; obiad - zupa (rosół, pomidorowa, jarzynowa - różne wersje, kalafiorowa, koperkowa, barszcz ukraiński, buraczkowa, ogórkowa, szczawiowa, żurek, rybna, krupnik); drugie danie: mięso + ziemniaki, makaron, kasza, ryż, lub ryba + ziemniaki, do tego buraczki, marchewka z groszkiem, mizeria, brokuły itp.; ewentualnie wtedy zaczynała lubić pierogi, placki, naleśniki (wcześniej nie chciała ich jeść, ale ok. 1,5 roku jak miała to jej się odmieniło). kolacja - zupa, jeśli nie zjadła jej wcześniej lub tak jak śniadanie - kanapka Pomiędzy posiłkami na stole zawsze były owoce, orzechy, pestki, chrupki kukurydziane itp. jak chciała to też dawałam jej jogurt naturalny. A no i oczywiście 2 razy dziennie mleko 250ml, przed drzemką i przed snem nocnym.

Gość nie wiemjak karmic
Achaaa...no ja mojej nie :) Ona pije normalne mleko odkad skonczyla rok zwykle do drugiego sniadania, a na tym mleku mm je wlasnie ta kaszke wieczorem. Wiesz co, sama nie wiem...ja juz nic nie wiem :) I takie pytanie mi sie nasunelo po poprzednim poscie, wasze dzieci jedza 2 dania??? Moje chocbym na glowie stanela w zyciu nie zjedza, zreszta my tez nie...Jemy albo zupy (ale ja robie wtedy takie geste), albo drugie, po obiedzie na deser zwykle jogurt lub budyn, a na podwieczorek zawsze owoce i marchewka ( oboje uwielbiaja marchew)

Gość mamaIGORA
mój nie je 2 dania-z=nie zjadl by,zreszta my teznie jadamy 2 dan:/ ale kiedys to zmieie:D

Gość hahahehehihi
ja sie nie rozczulam i moj prawie dwulatek zjada wszystko (procz oczywiscie fast foodow czy innego swinstwa) uwielbia makaron swidry pelnoziarniste (zreszta tylko takie kupuje) z roznymi sosami a dzis na obiad mial ziemniaki z maslem, szczypiorkiem i mizeria a do tego kotlet mielony, na sniadania roznie, bo czasem jajecznica (ze swojskich jaj) lub jakies kanapki. kaszke zjada przed drzemka i przed snem na noc. na przegryzke owoc lub warzywo. uwielbia jablka, ogorki, pomidory, rzodkiewke i marchewke moglby to wcinac non stop. jakis jogurt lub serek wiejski ze szczypiorkiem czy rzodkiewka...no ogolnie nie jest wybredny. nie lubi jedynie brokulow, fasoli szparagowej i brukselki, ale moze z czasem sie przekona

moj zalezy :) zupke zawsze i chetnie drugie przewaznie jest to co my :) czasem duzo zje czasem skubnie czasme mowie nie albo fe i idzie :D

Gość mamaIGORA
wiesz ja tez sie nie rozczulam bo tylko slodyczy nie i rzeczy na ktore ma alergie :(

Gość nie wiemjak karmic
Przy synu tez sie nie "rozczulalam" i do dzis je wszystko :) Ma niecale 4 latka, ale dziewczynki to inna bajka, wierzcie mi (oceniam po tych, ktore znam z mojego otoczenia). A macie ustalone godziny posilkow czy dzieci jadaja wtedy, kiedy sa glodne albo po prostu kiedy wam, ze tak brzydko okresle, pasuje?

nie pilnuje rygorystycznie:) wstaje okolo 8 wiec pol godzinki pozniej je :) pozniej zalezy ile zjadl to przekaska :) obiad zawsze po drzemce bo chodzi spac kolo 13 :) spi okolo godzinke :) po obiedzie dwie godzinki znowu cos :) kolo 19 tez je ale malutko dzis zjadl pol jablka np :) i kolacja okolo 20.30 :) ale czasem to odbiega zpelnie od normy :)

Gość nie wiemjak karmix
Tak pozno je kolacje? Moje dzieci o 19.30 juz spia. Corcia to spioch, rano musze ja budzic tak kolo 7.00-7.15 ( pracuje 3 dni w tygodniu), synek smiga od 6.30 :) A czy na drugie sniadanie robicie normalny posilek czyli np. kanapka, do tego jakis serek czy owoc, czy wasze dzieci o tej porze maja tylko jakies przekaski, a dopiero jedza normalny obiad?

Gość ohmygooooooooood
Chryste, śpioch bo śpi do 7???

Mój nie jada dwóch dań-w życiu bym w niego nie wcisnęła ;) Jednego dnia jest zupa,drugiego drugie.

Gość mamo igora :O
A monte to niby kurde blaszka co jak nie słodycze? a gorszego świństwa jak azotowany serek nie możesz dawać? nie możesz kupić kostki białego sera, zblenderować z wybranymi dodatkami i masz twarożek? a parówki z szynki z sokołowa mają 93% mięsa. ale i tak lepsze są ultra cienkie kabanosy włoskie z sokołowa. no ale niektórym szkoda kupować coś co jest po 55-65zł za kg. lepiej dać parówy :O