Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marecka/

suchy pion ppoż...znasie ktoś??

Polecane posty

Gość Marecka/

czy ktoś wie na czym polega nawodnienie pionów ppoż. w budynku wielokondygnacyjnym ? spółdzielnia do ktorej należę podobno ma przerabiać piony suche /deszczowe/ na nawodnione :-O mam zabudowaną część korytarza wraz z suchym pionem... czy będę miała założony hydrant?

KOleżanko!Mokry pion jest to instalacja gdzie odkręca się wodę i działa taka instalacja.Hydrant się to zwie.Najczęsciej na korytażach to się widzi.

Gość cze poka tzytze
suchy to wtedy jak wodę oddcinają za niepłacenie rachunków i podpalenie wtedy trzeba przełożyć bo podejrzane będzie i ubezpieczenia ci jeszcze nie zapłacą :( musisz najpierw uregulować rachunki poczekać jak wodę włączą i dopiero podpalać! a na ile sobie ubezpieczyłaś? ;)

Gość Marecka/
Mieszkam we wieżowcu z lat 80-tych. Wtedy byly tylko tzw. suche piony na korytarzach czyli do deszczówki. Prawie wszyscy mieszkańcy z mojego pionu zabudowali sobie korytarze i przerobili na przedpokój. Teraz dowiadujemy się, że te suche piony będą nawadniane. Więc sama domyślam się, że będą wyburzane te suche z tworzywa jakiegoś sztucznego a wmontowane chyba nowe i napełnione wodą. Czy to możliwe że będa zakładać hydranty? na każdym piętrze? ponoć takie są przepisy... pytam czy ktoś już tak ma i czy tak właśnie będzie to wyglądało???

Gość mi pomogło
Tak, będą hydranty, u mnie juz przerobili- na każdym piętrze.

Gość wertwetw45
Ja mieszkam w nowiutkim bloku i mamy hydranty na klatce schodowej. Pewnie coś takiego chcą wam sprawić. W razie pożaru szybko wam mieszkanie ugaszą... :D Nie jęcz tylko ciesz się. :D

Gość gość
Najlepiej byloby zapytac ekspertow od instalacji ppoz i tego typu, np. tutaj www.unitec.info.pl

Gość gość
Co do instalacji ppoż to dobrze oceniam kontakt z biurem Eran i p Marcinem. Jasne warunki, szybkie przygotowanie dedykowanej dokumentacji. Nie improwizują, ale trzymają się standardów co jest fajną odmianą dla poprzedniego projektanta z jakim współpracowałem...Dane biura są na eran.com.pl.