Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maria stępień wita

najpyszniejszy rosół na świecie

Polecane posty

Gość Maria stępień wita

jak go zrobić by taki był?Czym przyprawiacie?Oczywiście chodzi mi wyłącznie o zdrowe przyprawy - bez kostek,veget itp.syfu:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciotkaklotkadwa
Polecam dodac do rosołu upieczona wczesniej w pikarniku wolowine z kościa przyprawiona marchewka i czosnkiem. Dodaje rowniez poza podstawowymi warzywami suszony lubczyk (zamiast maggi), cały peczek zielonej pietruszki oraz dwie małe cebulki przysmazone na patelni. Tak w ogóle to gotuje rosół wg karola okrasy (tylko odaje mniej miesa niz on i kure zamiast gesi). Pozdrawiam. PS. Wody wlewam maksymalnie 2l, zazwyczaj 1,5l.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziele angielskie, pieprz,
cebula przysmażona z mięsem różnie: wołowe kura kaczka indyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w szkole jak karmią
też jest chemia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grażka:):(
Mięso z kury najlepiej wiejskiej kawałek wołowiny z kością ok.0,5 kg dobrze wypłukane,zalane zimną wodą i posolone,wrzucamy kilka ziaren pieprzu czarnego.Gotujemy najpierw na dość mocnym ogniu,aż do zakipienia następnie skręcamy gaz do bardzo małego i gotujemy rosół ok.3 godziny.Dodajemy marchew 3 -4 szt,pietruszka 2 duże szt.kawałek selera.spory por,cebulę z łuską,sporą gałązkę lubczyku,dalej gotujemy na wolnym ogniu z 1 godz.Nie ma potrzeby zbierania szumowin,po tak długim czasie gotowania same opadają na dno.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i ja dodaję ok.1/4 łyżeczki kurkumy dla smaku i koloru.Polecam rosół jest rewelacyjny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grażka:):(
Mięso z kury najlepiej wiejskiej kawałek wołowiny z kością ok.0,5 kg dobrze wypłukane,zalane zimną wodą i posolone,wrzucamy kilka ziaren pieprzu czarnego.Gotujemy najpierw na dość mocnym ogniu,aż do zakipienia następnie skręcamy gaz do bardzo małego i gotujemy rosół ok.3 godziny.Dodajemy marchew 3 -4 szt,pietruszka 2 duże szt.kawałek selera.spory por,cebulę z łuską,sporą gałązkę lubczyku,dalej gotujemy na wolnym ogniu z 1 godz.Nie ma potrzeby zbierania szumowin,po tak długim czasie gotowania same opadają na dno.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i ja dodaję ok.1/4 łyżeczki kurkumy dla smaku i koloru.Polecam rosół jest rewelacyjny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość glenik
Ściągnij sobie stare książki kucharskie (jak wpiszesz taką frazę to na Chomikach wyskoczą Ci niezłe zbiory, np. Ćwierciakewiczowa, Gruszecka, Gospodyni Litewska...) i tam będziesz miała nie tylko rosoły, ale całą masę podstaw kulinariów bez tego wszechobecnego teraz śmiecia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dużo warzyw i świeżych przypraw, a także mięso wołowe i np kurczaka a nie tylko wołowe lub kurczaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jghjfg
marchewka, pietruszka, seler, swiezy lubczyk, przypalona w piekarniku na czarno cebula wraz z lupinką dodaję jeszcze świeżą paprykę i kawałek kapusty i mięso to według uznania, moja mama gotuje na kurczaku i wołowinie czasami wrzucę jeszcze ziemniaka w łupince ziarna pieprzu, jałowca, ziele angielkie, listek laurowy i kminek i zawsze wychodzi pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jghjfg
i por oczywiscie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nnnnnnnnnnnnnnn
no właśnie często dostaje ze wsi kurke czy kaczke i wychodzi mi strasznie tłusty rosół aż czuć ten posmak taki ble, nie umiem zrobić z kaczki zawsze taki tłuścioch i m\impo to że zbiore ten tłuszcz to dalej ma mdły tłusty smak :( ale za to taki z pręgi , indyczka i kurczaka + full warzywek wychodzi super :) przxedwczoraj znowu dostałam kawałek kaczuchy i wsadziłam ją do zamrażalnika , co zrobić by nie wychodził z kaczki taki niedobry ? pomóżcie .🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie lubię rosołu
z dodatkiem kaczyny - jest okropnie tłusty.Najlepszy młody kurczak i wołowina z kością:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kichowata
wazne,by rosol dlugo i pomalutku sie gotowal.Na b.niskim stopniu,tak,by lekko pyrkal.Wtedy,nie wazne,jakie mieso,a bedzie dobry.polecam do garnka wlozyc calego obranego ziemniaka.Daje pyszny smak calosci.Przed podaniem wszystko,tj.mieso,por,seler,pietruszke,cebule i ziemniaka wyciagnac.Zostawic cale marchewki i podawac z posiekana pietruszka i oczywiscie makaronem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed gotowaniem obedrzyj kaczynę ze skóry i wszelakiego tłuszczyku-dopiero potem wrzuć do gara i gotuj rosołek-na pewno nie będzie taki tłusty. A najlepiej dodaj do rosołu jeszcze inne mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję rosół z mięsa z indyka i dodaję do niego kalafior ;) Jest znacznie lepszy tradycyjny z kostki rosołowej :D Taką zupą naprawdę idzie się najeść, tutaj macie przepis: http://apetycznie.pl/zupy/rosol-z-kluseczkami/ Zamiast kluseczek możecie dodać spokojnie zwykły makaron :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Powiem szczerze najpyszniejszy rosół na swiecie jadłam u swoich rodziców, ja takiego nie potrafie gotowac, cześciej w zasadzie kupuję gotowe dania z http://frykas.koscian.pl/Dania_gotowe.html, zawsze są super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×