Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filomena11

do kiedy jedzenie papki

Polecane posty

Gość filomena11

Witam.Nie mam dzieci,ale mam pytanie.Czy dziecko w wieku półtora roku,mające juz Giles tam zębów,powinno juz gryźć pokarmy bardziej stale? Ostatnio byłam u koleżanki,a ona dala swojej córce pomidorowke (zupa,kluski,marchew,mięso z kurczaka)zmielone.Konsystencja była taka,jak z tych sloiczkow gerbera,totalna miazga.Zdziwilam,się,ale może ona ma racje?Aha,twierdzi,ze teściową jej tak radziła,bo sama tak swoje karmiła.

Gość zonaKraka
Ja swojemu dawałam trochę skórki od chleba już przy ząbkowaniu (oczywiście pod kontrolą wszystko), chrupki kukurydziane też szybko jadł, więc jakoś od początku był przyzwyczajony. Banana np. też już po pół roczku nie mieliłam na gładko tylko tak widelcem rozgniatałam. Ryżu też nie miksowałam, mięso długo miksowałam bo ciężko mu było pogryźć, ale np. miękkiej ryby już nie. Teraz ma dwa lata i dalej mu kroję np. długi makaron czy większe kawałki mięsa, zwłaszcza mięsa bo za nim nie przepada.

Gość jak mnie leczy jak
tj sprawa idywidualna.moje dziecko dostaje pólpapki.najgorsze jest to ,ze nie chce gryzc tylko połyka..

Gość berbekka
Skoro dziecko nie chce gryzc to znaczy, ze sie tego nie nauczylo. Mysle, ze dawanie takich papek 1,5 rocznemu dziecku to gruba przesada. Gladkie papki powinny byc w 4 - 5 miesiacu a pozniej z czasem juz konsystencja stymulujaca zucie pokarmu.

Gość yetichaaa
Jak niektore rzeczy mu daje w postaci papki (ohyda swoja droga),to nic sie nie dzieje. grunt zeby cos dziecko jednak gryzlo. jak raz zje papke,a raz kanapke,to jest ok. Gorzej jak mu sie wszystko miksuje

Gość Powiedz czemu:
Moj miał 8 miesięcy jak już wszystko jadł nie miksowania, np marchewka gotowania do ręki i ciumkal. Tylko z kluskami slaskimi miał problem bo polykal.

Gość hvdbgiwkxjs
prawdopodobnie przegapiła odpowiedni moment, kiedy dziecko z chęcią zjadłoby w kawałkach. Moje dziecko od 8 miesiąca życia kiedy miało prawie dwa zęby zaczęło jeść kawałki. W rodzinie 1,5 rocznemu dziecku gniotą trochę widelcem żeby na łyżkę wchodziło. To dziecko nie je kanapek?