Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no bo tak sie mówi

w jakim wieku jest dziecko odchowane ?

Polecane posty

Gość no bo tak sie mówi

o ty juz masz dziecko odchowane

Gość Do autorki:
Trudno powiedzieć. Jedne dojrzewają wcześniej inne później. Znam np. 12-latka który jest emocjonalnie kilkulatkiem i wcale nie jest opóźniony, po prostu jest nieodpowiedzialny i nie można mu z niczym zaufać. Znam też 9-latkę która jest bardzo ułożona i opiekuńcza w stosunku do rodzeństwa, potrafi ogarnąć wszytko w domu, wszytko załatwi, zakupy zrobi. Ale inna 11-latka to z kolei dwie lewe ręce, leniwa, powolna i rozmarzona, trzeba uważać żeby pod samochód nie wpadła. Inny 9-latek dość bystry, zaradny, samodzielny. Także nie ma reguły. Dzieci są różne. To loteria jakie będzie twoje, bo nie zależy to od wychowania (choć pewnie też), ale głównie od wrodzonych predyspozycji i indywidualnego tempa rozwoju.

Gość mama dwóch dziewczynek
Ja mogę powiedzieć o swojej prawie 11-latce, że jest odchowana - jest samodzielna, odpowiedzialna, na prawdę można jej ufać. Mała - ponad 2-letnia w sumie też jest odchowana w innym tego słowa znaczeniu - wyszła z pieluch, przesypia noce, lubi zostawać z nianią lub babcią, można się z nią dogadać. Zależy na pewno co kto rozumie pod pojęciem odchować...

tak ok 10 r.ż przeważnie można tak powiedzieć ;P Tzn sam potrafi koło siebie wszystko zrobić, jakąś kanapkę, napić się, posprzątać, przeprać bieliznę, same sobie szykują i prasują ubrania ;D i jak wyjdzie z domu to wołami trzeba ściągać. Rodzice bywają zbędni w większości czasu ;P Moja córka we wrześniu będzie miała 10 lat, ale tak od września ub.r. jestem o nią spokojna Z czwórki został mi jeszcze jeden do odchowania. Uff :D

Gość no wiesz to sprawa indywidualn
Mój mąz ma 35 lat, a matka go jeszcze od cycka nie odstawiła. Moim zdaniem nadal jest "niedochowany", bo odchowane znaczy samodzielne.