Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość me123

Nadmierne owłosienie u dziewczyny?

Polecane posty

Gość me123

Witam, mam 17 lat i taki problem: oprócz włosów na rękach, nogach, pod pachami i w miejscu intymnym mam je właściwie wszędzie. Lekki meszek może na 1 mm na policzkach jaśniutki na szczęście, meszek nad ustami taki na 3 mm gdzieś, włoski wokół sutków parę i taki pasek widoczny troszkę od pępka w dół... poza tym mam ogólnie na całym brzuchu takie krótkie jasne, na plecach też króciutkie jaśniutkie dosyć. I mam pytanie czy to coś poważnego, wiem, że wiele dziewczyn i kobiet ma z tym problem, nie mam czegoś takiego, że to wygląda jak u mężczyzny, bez przesady, jednak mam ich więcej niż inne dziewczyny... Czy to jest problem, z ktrym powinnam udać się do endokrynologa czy kogoś takiego? To się jakoś nie rozrasta, zawsze było i jest, więc nie wiem czy to by mi w czymś pomogło? I czy powinnam to usuwać, bo szczerze nie zamierzam... Znaczy chodzi mi o te nietypowe miejsca, poza pachami, nogami i miejscem intymnym.

Gość akakakakaka
zbadaj poziom hormonów z krwi (prolaktyna, testosteron) oraz usg jajników czy nie mają problemów

Gość akakakakaka
da się leczyć

Gość bolimniegardło
To może być problem z hormonami, możesz mieć np za dużo testosteronu, lepiej idź do lekarza i się przebadaj dokładnie. Może to tylko jakieś zawirowania z dojrzewaniem ale może to też być jakiś wiekszy problem - moja ciotka była zawsze dość bujnie owłosiona i przez długi czas nie chodziła do lekarza.Raczej zwalała to na karb tego iż jest brunetką i ciemne włosy bradziej widzać itp - dopiero gdy starała się o dziecko okazało się, że ma problemy. Przyczyną problemów z ciążą były hormony, dostała leki i urodziła w końcu 2 dzieci :) Włosów też ma teraz mniej :)

Gość Taumantyda
Ja mam 15 i mam taki sam problem , lecz ja mam trochę większy, a raczej dłuższy "problem"

Gość me123
@Taumantyda, to znaczy, że masz jeszcze gorzej? Leczysz to jakoś?