Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość się porobiło...

Dwie kreski dziś rano...

Polecane posty

Gość się porobiło...

Za niecałe 3 tygodnie nasz ślub, dlatego stwierdziliśmy jakiś czas temu, że jeśli zajdziemy teraz przed ślubem, byłoby wspaniale. Wszystko okej, ale plany planami, a życie życiem. Niedawno zmarł mój dziadek, miesiąc przed weselem toteż na amory nie było czasu ani ochoti. Wyszło na to, że od ostatniej @ bez zabezpieczenia kochaliśmy się raptem 2 razy, do tego tuż po okresie, przed owu!!!! Nie mogłam uwierzyć dziś rano, gdy test pokazał dwie kreski. Jestem dwa dni po terminie miesiączki a pierwszy, negatywny, test zrobiłam dwa dni przed terminem @, czyli 4 dni temu. Teraz martwię się, bo 3 dni temu byłam na solarium (myślałam: skoro nie jestem w ciąży, to mogę, byłam pierwszy raz w życiu, chciałam nabrać koloru przed ślubem, teraz wiem, że głupia byłam, że dałam namówić się koleżance...). Poza tym również w piątek byłam u dentysty, miałam znieczulenie. Dodam, że palę (dziś nic i nie zamierzam w ciąży palić!!), zdarzyło się w ostatnim czasie wypić piwo czy dwie lampki wina (wino wczoraj!!). Najgorsze jest to, że dopiero po zrobieniu tego drugiego testu zauważam pierwsze objawy ciąży - wcześniej myślałam, że jajniki bolą mnie na okres... Dodatkowo wyostrzył mi się węch - śmierdzi mi jak otwieram lodówkę, choć wszyscy inni twierdzą, że nic nie śmierdzi. Pytanie - czy opisane zjawiska (solarium, dentysta, alkohol, choć nie w dużych ilościach, ale zawsze) mogą zaszkodzić mojej kruszynce? Pozdrawiam :)

Gość się porobiło...
Dodam może jeszcze, że do lekarza pójdę w przyszłym tygodniu najwcześniej, bo za kilka godzin wyruszam na lotnisko - delegacja do końca tygodnia... czy samolot szkodzi we wczesnej ciąży?

Gość Lilou_28
Spokojnie, podobno zarodek jest w poczatkowej ciazy chroniony od tych wszystkich rzeczy własnie dlatego ze kobiety nie wiedza o tym ze zaszły.Ja na samym poczatku bylam na imprezie zycia czyt. nawaliłam sie jak szpak.I wszystko w porządku:)

Gość Nie martw sie
Ja we wczesnej ciazy tez lecialam samolotem i to nie ma zadnego wplywu. Jesli chodzi o solarium to nie wiem

Gość Kolokip
Gratulacje :) bedzie dobrze!!!!

Gość nescafe :))))))))
Solarium ci nie zaszkodzi, bez przesady, to tak, jakbyś wystawiła się na mocne słońce - od tego się nie roni ani dziecku też się nie szkodzi, jeśli to jednorazowy wybryk. A znieczulenie u dentysty nie dostaje się do krwiobiegu, przecież dziewczyny w ciąży też leczą zęby przy znieczuleniach, które to są wręcz wskazane dla ciężarnych :) A alkohol, nikotyna itp przez pierwszych 12 tyg nie dostają się do zarodka, ponieważ otacza go ciałko żółte, które jest jedynym źródłem żywienia zarodka. Przez ciałko żółte nic się nie przedostaje, to taka "osłonka" przed światem zewnętrznym :) A więc gratulacje, nie pozostaje Ci nic innego jak cieszyć się z tego, że za kilka miesięcy zostaniesz mamą ;)

Gość się porobiło...
Śliczne dzięki za odpowiedzi :) Internetowy kalkulator powiedział wstępny termin: 24.01.2014. Ojej..... (takie przeszczęśliwe ojej połączone z niedowierzaniem i ciarkami na plecach). Pozdrawiam wszystkich!!