Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gugusia

bolące piersi...

Polecane posty

od tygodnia karmie piersią ... kiedy przystawiam małego czuje okropny ból piersi , zaczynam sie nawet zastanawiac czy wogóle dobrze to robie , kiedy już sie rozpije to juz tak mocno nie boli . miałyście kiedyś taki przypadek? pomóżcie

Gość mia mamma
Ja miałam. Przede wszystkim, ból w pierwszych tyg. karmienia jest normalny, jeśli nie hartowałaś brodawek w ciąży. Smaruj brodawki (ja używałam maści Purelan, to jest czysta lanolina, nie trzeba zmywać) to zmniejszysz ryzyko popękania i jeszcze gorszego bólu. Jeśli po 2-3 tyg. nie będzie lepiej, problem może być bardziej złożony, jak u mnie. Męczyłam się 7 tygodni, ból był koszmarny, a brodawki wyglądały dobrze, zdrowo, żadnych uszkodzeń ani nic, a ryczałam z bólu. Lekarze nie umieli pomóc, byłam już bliska zakończenia karmienia, aż poszłam do doradcy laktacyjnego i ona zasugerowała, że mam infekcję grzybiczną. I miała rację. Przeszłam 2 tyg. kurację razem z dzieckiem: dziecku pędzlowałam buzię nystatyną, a sobie smarowałam brodawki maścią Nizoral (na receptę) plus brałam wit. B6 (albo B12, nie pamiętam) + czosnek w kapsułkach + zakaz jedzenie słodyczy, cukru itp. (sprzyja rozwijaniu się grzybów). Oczywiście zmiana wkładek laktacyjnych po kilka razy na dobę, na pewno przed każdym smarowaniem, ja zmieniałam z 8 razy dziennie. Po 2 tyg. ból minął. Karmię już 6 miesiąc. Pani doradca laktacyjny uratowała mojemu synkowi karmienie. Nie wiem, czy u Ciebie sytuacja jest podobna, bo równie dobrze może to być infekcja bakteryjna, czy jeszcze coś innego, a najprawdopodobniej zwykła nadwrazliwość brodawek. Spróbuj nakładek silikonowych, szczególnie jeśli masz poranione brodawki. A przede wszystkim, nie poddawaj się, jeśli naprawdę chcesz karmić. Powodzenia