Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Natt

Poród w wodzie ? - proszę o opinie.

Polecane posty

Chcę rodzic w wodzie, tzn chciałabym :) Położna powiedziała mi ze to zalezy od tego kto będzie miał dyżur na oddziale :) Skoro na stronie jest napisane ze można rodzic w wodzie na życzenie klientki, to nie wiem w czym problem? Pytanie do dziewczyn które rodziły w wodzie lub coś o tym słyszały, wiem ze jest lżej i w ogóle! ale chodzi mi konkretnie o szwy i lewatywę :) Jak to jest z tymi szwami i nacinaniem krocza? Bo słyszalam ze mało która kobieta miała nacinane oraz szyte krocze gdy odbyła poród do wody, n o i jak jest z ta lewatywą ? jest koniecznaa ?? no i czy boli ( bo nigdy sie z nią nie spotkałam ) jak jest w trakcie połogu i czy szybko się wszystko goi?

Gość ????
Kochana jak zamierzasz rodzić w szpitalu to zapomnij że urodzisz w wodzie, posiedzisz w niej sobie (jak akurat będzie wolna) tylko w pierwszej fazie porodu, potem każą ci wyjść, chyby że prywatna nowoczesna klinika, gdzie będziesz miała własną.

Heh, tam jest na życzenie ;) można rodizć na łóżku i w wodize, mało jest tkaich szpitali w Polsce, i akurat w moim miescie jest jeden taki :) i chce z tego skorzystać ;)) ale nie wiem czego mam sie spodziewac ? :))

Cześć. Ja rodziłam w wodzie, niedawno, bo 5 msc temu. Powiem tak, w wodzie było mi wspaniale, o wiele łatwiej znosiłam skurcze, przyjęłam pozycję najwygodniejszą dla mnie (klęczałam/siedziałam z pupą na stopach, a rękami z przodu zapierałam się o takie uchwyty) i gdy musiałam wychodzić z wanny na przerwy (co pół godziny) to trudniej mi było znieść ból i jak najszybciej chciałam wracać. Niestety, trafiła mi się mało doświadczona położna, a że syn miał ułożenie potylicowe i druga faza się przedłużała, kazali mi wyjść i urodziłam na fotelu, czego bardzo żałuję. Chciałam rodzić do wody i fakt, nie ma się wtedy nacinanego krocza, co nie znaczy, że na pewno nie pękniesz, ale najnowsze badania dowodzą, że pęknięcie jest lepsze od nacięcia, a nacięcie wcale nie chroni przed pęknięciem 3 i 4 stopnia. Ja pękłam 2 stopnia i szybko mi się wszystko zagoiło, mogłam siadać, a koleżanki nacięte dłużej odczuwały ciągnięcie blizny i dyskomfort. A pękłam dość mocno (2 stopień). Jeżeli chodzi o lewatywę, a raczej hegar, to polecam. To nic nie boli, nie jest nawet specjalnie nieprzyjemne, a masz komfort, że się obejdzie bez niespodzianek. Może wypróbuj najpierw taką domową lewatywę, w aptekach można kupić, tylko nie rób w ciąży tej z płynem, tylko wlej sobie wodę z mydłem i zobaczysz, że nie taki diabeł straszny.