Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

joasia2122

Proszę pomóżcie

Polecane posty

Mam problem. Moj synek ma 7 miesiecy i najprawdopodobnie ma kręcz szyji. Glowka widocznie pochylona jest w jedna strone a jeden policzek troche mniejszy od drugiego i tak samo jest z okiem. O kręczu dowiedzialam sie niedawno. Przeczytalam w internecie ze dziecko z kreczem najlepiej jest zaczac rehabilitowac odrazu po urodzeniu. Boje sie ze jest juz za pozno. Wizyte u neurologa mam dopiero pod koniec maja. Moze jest ktos kto mial podobna sytuacje albo wie cos na ten temat i moze sie wypowiedziec. Prosze napiszcie cos. Pozdrawiam.

Gość ja ja ja tak to ja
koniec maja już niedługo ale moze jeszcze umów sie do jakiegos innego lekarza prywatnie żeby to skonsultowac.

Szczepiłaś dziecko ? Jeśli tak to na początku jest sporo szczepień (chyba że się coś pozmieniało :D) to ja się dziwie że lekarze tego nie zauważyli.

Gość bueheheheheheheeh
potwór z bagien-tak praktycznie co miesiąc jest szczepienie na początku... Mój syn jeszcze nie będzie miał 5 mcy jak będzie miał 3 szczepienia za sobą. Lekarz rodzinny nic nie sugerował? Dziwne to dla mnie...

Szczepialam oczywiscie. Ostatnie szczepienie mial miesiac temu. Nastepne dopiero w listopadzie. Lekarz nic nie zauwazyl. Ja zobaczylam ze cos jest nie tak i poszlam z Dominikiem do lekarza. Powiedzialam o co chodzi i lekarz powiedzial ze rzeczywiscie cos jest na rzeczy. Dal mi skierowanie no neurologa i umowilam sie a koniec maja ale i tak nie wytrzymalam i poszlam prywatnie. Lekarz kazal zrobic zdjecie kregoslupa i barku i ze zdjeciami przyjechac do niego do przychodni juz nieprywatnie ze skierowaniem ktore juz mialam. No to pojechalam a tam mi powiedzieli ze najblizsza wizyta pod koniec lipca - myslalam ze wyjde z siebie. Ostatecznie jade do lekarza do ktorego umowilam sie zapierwszym razem.

Gość lalalum!
miałam ten problem z córką. nie martw się, ale idź koniecznie do lekarza. rehab to podstawa. trochę cwiczeń i będzie dobrze, a nierówności się wyrównają!

lalalum a moglabys cos blizej opisac ? W jakim wieku była Twoja córcia jak zaczelas rehabilitacje itd?

lalalum! a moglabys cos blizej opisac ? W jakim wieku była Twoja córcia jak zaczelas rehabilitacje itd?

Joasiu ,moj brat mial krecz szyjny ,juz tak dokladnie nie pamietam jak to wszystko bylo bo brat ma 15 lat w tej chwili ,a ja 25 ,ale zostalo to dosc wczesnie zauwazone przez pediatre ,brat byl rehabilitowany ,na jakies masaze chodzil ,nosil kolnierz ortopedyczny ,a takze niestety mial zabieg chyba w wieku ok 5 lat ,pozniej znow kolnierz ,masaze itd ,ale on mial duzy krecz ,na szczescie wyszedl z tego i po kreczu nie ma sladu:)

To moze z moim synkiem tez bedzie wszystko dobrze. Musi być! Ja jestem z tych matek panikujących. Jak tylko cos nie tak to rycze po nocach i jestem tak narwana ze wszystko odrazu chcialabym zrobic zeby tylko wszystko bylo dobrze i moje dziecko nie cierpialo. No i tez moze robie blad w tym ze jak tylko cos jest nie tak jak np ten krecz szyji to siedze w necie i czytam wszystko co jest na ten temat i sie nie potrzebnie nakrecam przed wizytą u lekarza.

ja mam tak samo ,internet ,panika,rozpacz itd i niestety zawsze mysle o najgorszym :(( moj synek ma ONM i juz panikuje przed jutrzejsza wizyta u fizjoterapeutki ,ze uslysze cos zlego ..:)

przy kreczu najwazniejsze sa masaze i kolnierz ,niestety ciezko zeby dziecko w nim chcialo przebywac -moj brat ciagle sciagal ,a latem to juz w ogole udreka ,bo niedosc ,ze goraco to jeszcze ten kolnierz ,ale dali rade moi rodzice wiec da sie :) niestety tak jak pisalam moj brat mial spory ten krecz i mimo ,ze cwiczenia rozpoczete byly wczesnie to efekty nie byly zbyt widoczne dlugi czas , tak jak pisalam jak mial chyba 5 lat mial wykonywany niewielki zabieg nacinania i dopiero pozniej cos konkretniej ruszylo ...tutaj na kafeterii kiedys mignal mi topik o dzieciach z kreczem i duzo mam sie tam wypowiadalo poszukaj go sobie tam bedziesz miala najbardziej rzetelne i swieze informacje :)

mysle ,ze u WAS szybko pojdzie no bo musi byc minimalny skoro sama musialas zasugerowac lekarce ,u mojego brata od razu byl bardzo widoczny . Poza tym moj brat chyba byl do ortopedy wyslany ,nie do neurologa ,ale moze mozna i tak nie znam sie .No i koniecznie jak najszybciej do rehabilitantki

Gość miranda1
Kręcz szyi stanowi rezultat zmian, jakie powstają w układzie mięśniowym lub kostnym. Zmiany te powodują przymusowe ułożenie głowy zgiętej do boku i skręceniu w przeciwną stronę. Kręcz może być też efektem niewłaściwego ustawienia płodu w łonie matki. Przypadłość ta dotyczy zwykle niemowląt, ale wykrywa się ją również u dorosłych. Nieleczony kręcz szyi może prowadzić do asymetrii twarzy lub głowy. Żeby wyleczyć kręcz szyi należy wykonywać rozluźniające ćwiczenia rehabilitacyjne. Mogą być wykonywane własnoręcznie przez rodziców jak i z pomocą fizjoterapeuty specjalizującego się w rehabilitowaniu niemowląt. Natychmiastowe i systematyczne przeprowadzanie rehabilitacji kręczu szyi u dziecka, skutkuje, że już po kilku lub kilkunastu zabiegach następuję widoczna poprawa. Należy zawsze odpowiednio układać dziecko - według porad rehabilitanta. Więcej: http://dzieci-rehabilitacja.pl/oferta/krecz-szyi/