Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paulinna

Proszę o pomoc w sprawie urlop macierzyńskiego bądź zasiłku

Polecane posty

Gość Paulinna

Witam zacznę od przedstawienia mojej sytuacji. Jestem zatrudniona w firmie na umowę próbną, w lipcu zostanie umowa przedłużona do dnia porodu. Gdy nastąpi termin porodu mam prawo do zasiłku macierzyńskiego bądź też urlopu macierzyńskiego? Jeśli tak to gdzie mam składać wniosek o taki urlop bądź też zasiłek? Mam nadzieje, ze ktoś z was mi pomorze

Gość mamusiaRAZYdwa
Dostajesz go z marszu, przez miesiąc wypłaca go zakład pracy, od 32 dnia już ZUS. Jego wysokość wynosi średnią z ostatnich 12 miesięcy pracy łacznie z premiami etc. Teraz to już rok się należy, kiedyś było pół roku.

Gość a.juz ustawa jest i przeszla
Ze nalezy sie rok????

Gość mamusiaRAZYdwa
tak, miało być, że od kwietnia,ale w poprawce uznali, że kobietom rodzącym już od stycznia 2013 się należy,

Gość olei olej olej
mamusiaRAZYdwa - nie wprowadzaj ludzi w błąd bo narazie ustawa nie weszła i żadnego rocznego nie ma .

Gość zxzx
jeszcze nie

Gość mamusiaRAZYdwa
Owszem, tak. Kobiety dla których termin porodu przypada później niż 17 marzec 2013 roku mogą liczyć na dodatkowy urlop rodzicielski po urlopie macierzyńskim. Urlop macierzyński w 2013 trwa 24 tygodnie, w czasie których matka dostaje 100% pensji. Po skończeniu urlopu macierzyńskiego może wziąć jeszcze 28 tygodni urlopu rodzicielskiego. Łącznie urlop macierzyński w 2013 roku będzie więc trwał rok (w tym urlop rodzicielski). Szczegółowe informacje można znaleźć na stronach Ministerstwa. Teraz natomiast już lapią się na to równiez "styczniówki".

Gość mamusiaRAZYdwa
Aby skorzystać z urlopu macierzyńskiego i 26 tygodni urlopu rodzicielskiego, należy zgłosić taką chęć przynajmniej na 14 dni przed planowaną datą porodu - wówczas za cały okres urlopu otrzymasz 80% pensji. Jeśli tego nie zrobisz, przez pierwsze pół roku będziesz otrzymywać 100% świadczenia. Jeżeli jednak w tym czasie zdecydujesz, że chciałabyś wydłużyć urlop o kolejne pół roku, jest to możliwe, jednak będziesz przez drugą część urlopu otrzymywać 60% pensji. Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych. Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu.

Gość no wlasnie mowic to sobie moga
Pierwsze slysze to co mowisz. Ja czekam na ustawe a do puki jej nie ma to nie robie sobie nadzieji zadnej

Gość uppp
uppp

Ja takze miałam umowe do dnia porodu ale oprócz tego ze pracodawca wysyłał papiery do Zus to ja także musiałam sie tam zgłosić, nie zapomnij o 4 tygodniach dodatkowego urlopu.,

Gość poprosze o link do strony
Ministerstwa gzie pisze oficjalnie o rocznym macierzynskim. Nie mam czasu szukac bo zajmuje sie dzieckien,ale skoro mamarazdwa juz znalazla to niech wklei. Albo ktos inny.

To jest dopiero projekt, już po konsultacjach w komisjach. Teraz trwają uzgodnienia międzyresortowe. Ustawa nie jest jeszcze podpisana więc żadnego rocznego macierzyńskiego wciąż nie ma. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd jeśli nie macie pojęcia o procesie legislacyjnym!