Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

angel_eyes

Pytanie do Eksperta Nestle

Polecane posty

Pojawiał się na tym forum ekspert Nestle, a ja mam pytanie dotyczące kaszki Zdrowy Brzuszek 8 zbóż. Jak wiadomo w ekspozycji na gluten przez piewrsze dwa miesiące należy podawać pół łyżeczki kaszki glutenowej na 100g np. obiadku dopiero w trzecim miesiącu całą łyżeczkę. Dlaczego na opakowaniu kaszki jest napisane,żeby podawać jedną płaską łyżeczkę( kaszka nie jest z mlekiem modyfik.)??

Gość do 16stej
pracuje ekspert. ;)

Gość sdfghjk
Ja też mam pytanie do Pana Nestle: dlaczego w waszych produktach jest cukier w absurdalnych ilościach i do tego wszędzie, nawet tam gdzie jest totalnie zbędny? Refundujecie późniejsze wizyty dzieci u stomatologów i pomagacie walczyć z nabytą niechęcią do spożywania niesłodzonych domowych posiłków?

Gość gość
Ekspert się zmieszał. :P Nie wie co powiedzieć. Wywaliłaś z grubej rury. ..No ale jakby nie było masz świętą rację.

Gość lulu guinness
Nie ma co. Skasowałaś eksperta. :D

Gość częsty gość
nie jestem ekspertem ale pokuszę się o odpowiedź. Zauważyłam że te same produkty za granicą mają lepszy skład niż polskie czyli zależne jest to od konsumenta, bo mądry nie kupiłby byle czego a głupi kupi wszystko. Polskie matki/babki uważają że słodkie to dobre, bo cukier krzepi dzieciaczki przyzwyczajają się do sztucznego słodkiego smaku od wieku wczesnoniemowlęcego. Jak oglądam reklamy gotowych kaszek i widzę zboża, owoce to pękam ze śmiechu, tak samo soki, herbatki dla niemowląt... Rada dla mam czytajcie skład i pamiętajcie, że najkrótszy świadczy o tym, że produkt jest najzdrowszy czyli najlepiej niech kasza ma 100% kaszy np jaglana do tego owoc.

Gość częsty gość
ekspert ma racje nikt nie przymusza do żywienia tym dziecka a mamy często zaczynają rozszerzać dietę za wcześnie i dają gotowe kasze za często. Tak samo danonki sam producent mówi, że są dla dzieci powyżej 3 lat a mamy dają to 6 miesięcznym niemowlętom i kto jest temu winny? Koncern czy jakieś mało myślące mamuśki?

Gość sdfghjk
Optymalnych? Chyba prędzej obłędnych. Proszę porównać z zagranicznymi odpowiednikami, lub chociażby z drogeriowymi Babydream, a nie mydlić ludziom oczy. Wszelkie badania i testy na świecie jednogłośnie dowodzą o szkodliwości cukrów w diecie niemowląt do 12 miesiąca życia. Proszę się douczyć! :o

Gość gość
ja tam nie ufam żadnej z tych firm w słoiczkach Hipp po 8 miesiącu jest sól, cukier i śmietana :O

Gość gość
ciężko powiedzieć żeby była optymalna ilość cukru jeśli mnie aż "drze za uszami" jakbym jadła czysty cukier a to ma być śniadanie a nie zamulacz. Nie będę kupowała tych produktów i odradzę wszystkim swoim znajomym.

a z jakiej firmy polecacie kaszki na mleku nie za słodkie? bo z drugiej strony tak się zastanawiam skoro używam mleka Nan to kaszki nie powinny być z tej samej firmy? generalnie mój pediatra odradził mi dawania kaszek szczególnie teraz w tym wieku,bo jak stwierdził zbyt tuczą a do roku tworzą się komórki tłuszczowe u dziecka,które w przyszłości będą miały wpływ na to czy osoba dorosła będzie miała skłonność do nadwagi.

Gość gość
W słoikach Nestle oprócz cukru są przeciwutleniacze - całkowicie zbędne! Nie powinno tego w ogóle być! Kaszki obfitują w sztuczne aromatyzowane i farbowane smaki, zamiast skupić się na naturalnych zbożowych. Neste zna też oprócz ryżu tylko 2 zboża: pszenicę i kukurydzę. :o Kaszki gryczanej, jaglanej, jęczmiennej ani innej polskie dzieci nie poznają, bo po co... :o Lepiej dać niemieckim, a polskim aromat bananowo truskawkowy, trochę barwnika, kopiastą łyżkę cukru, sztuczne suplementy diety, witriol i heja niech spadają. Kaszka 8 zbóż oczywiście nie może mieć w składzie % zawartości poszczególnych zbóż bo pewnie w 80% to pszenica, ryż i kukurydza, więc wstyd przyznać, że reszta to śladowe ilości.

Gość gość
Mniejsza zawartość glutenu w 8 zbożach wynika z nawalenia do niej kaszy ryżowej i kukurydzianej, bo na proso i sorgo raczej nie ma co liczyć. Czary mary i voila! :o

Gość gość
Mniejsza zawartość glutenu w 8 zbożach wynika z nawalenia do niej kaszy ryżowej i kukurydzianej, bo na proso i sorgo raczej nie ma co liczyć. Czary mary i voila! :o

Gość gość
możesz do jakiejkolwiek kaszy dodać wodę z rozrobionym mm, którym karmisz dziecko. Gotowanie kaszy jaglanej trwa 15 minut z czego 3 min. odmierzanie wody, wstawianie na gaz i zamieszanie reszta samo pyrka.

Gość a ja polecam na allegro
sobie poszukać kaszek niemieckich firm! ja kupowałam córce 100% naturalne, z eko upraw, bez dodatków przeróżne kaszki! do tego dodawałam sama owoce! kaszki są droższe niż to coś z nestle ale kupujesz 100% kaszki jaglanej np a nie cukier + dodatki

Gość gość
możesz do jakiejkolwiek kaszy dodać wodę z rozrobionym mm, którym karmisz dziecko. Gotowanie kaszy jaglanej trwa 15 minut z czego 3 min. odmierzanie wody, wstawianie na gaz i zamieszanie reszta samo pyrka.

Gość a ja polecam na allegro
sobie poszukać kaszek niemieckich firm! ja kupowałam córce 100% naturalne, z eko upraw, bez dodatków przeróżne kaszki! do tego dodawałam sama owoce! kaszki są droższe niż to coś z nestle ale kupujesz 100% kaszki jaglanej np a nie cukier + dodatki

Gość gość
Wszystkie kaszki Zdrowe brzuszek poza owsianą ze śliwkami nie dają się normalnie rozmieszać, zawsze zostają grudki. Przestałam kupować to badziewie teraz gotuję płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe, kasze jaglaną i gryczaną niepaloną. Nie kupię już tej góry konserwantów z cukrem, które koło owoców nawet nie leżały.

Gość gość
Mleko Nestle ma więcej cukru w składzie niż Babydream!

Gość Zagieliśta eksperta...
:D

Gość nie ma związku mleka z kaszą
O ile dajesz bezmleczną. Ja jak dziecko było mniejsze to dawałam kleik do mleka, a jak już zaczęłam wprowadzać mniej rozdrobnione pokarmy (7miesiąc) to zaczęłam dawać płatki ryżowe, gryczane, owsiane. Płatków gryczanych prawie nie trzeba gotować- może 3-4minuty to trwa. Więc wsypywałam płatki,zalewałam wodą,a potem dodawałam rozrobione mm. Kasza gryczana prażona nie jest polecana dla malych dzieci,ale płatki gryczane nie są prażone. I wtedy masz 0% cukru w kaszy,jedynie cukier z mleka.

Gość gość
a co to za problem kupić kaszę gryczaną niepaloną

Dziękujemy nieoficjalnemu „ekspertwi_Nestle” za odpowiedź i aktywność w wątku. Poniżej załączamy oficjalną odpowiedź na Wasze pytania przygotowaną przez specjalistów ds. żywienia Nestle. Angel_eyes, w przypadku zwykłej kaszy manny rzeczywiście gluten wprowadza się przy pomocy 1/2 łyżeczki kaszki dziennie. Natomiast jeśli w ramach ekspozycji korzystasz z kaszek z serii Zdrowy Brzuszek podaj całą łyżeczkę produktu, ponieważ taka ilość jest równoważna z ½ łyżeczki manny. Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, zalecany wiek przeprowadzenia ekspozycji na gluten u dzieci karmionych piersią to 5-6 miesiąc życia dziecka. Wprowadzanie tego składnika trwa 2 pełne miesiące, w czasie których Maluszek powinien otrzymywać jeden posiłek z 2-3 g glutenu w ciągu doby. W tym celu pół łyżeczki zwykłej kaszki manny gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 2-3 minuty, zlewamy jej nadmiar i dodajemy ugotowane ziarna manny do odrobiny mleka z piersi. Całość podajemy łyżeczką w trakcie karmienia piersią. Dla dzieci karmionych piersią w ramach ekspozycji można wykorzystać również specjalne kaszki dla niemowląt, ale te przeznaczone dla dzieci po 4 miesiącu życia. Jeśli natomiast karmisz swojego Maluszka mlekiem modyfikowanym, wprowadzanie glutenu należy rozpocząć w 6 miesiącu życia dziecka. Ekspozycja powinna być podzielona na 2 etapy i trwać 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia). W pierwszym z nich (6.-7. miesiąc) wprowadź do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby (np. pół łyżeczki wcześniej ugotowanej, zwykłej kaszy manny lub 1 płaska łyżeczka kaszki Nestle Zdrowy Brzuszek). Kaszkę Nestle możesz dodać bezpośrednio do deseru, obiadku lub porcji mleka. W drugim etapie (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość glutenu do 6 g na dobę (1 łyżeczka zwykłej kaszy manny lub 2 płaskie łyżeczki kaszki Nestle Zdrowy Brzuszek). Po upływie 4 miesięcy możesz podać już pełną porcję posiłku glutenowego przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sdfghjk, zawartość cukru w produktach Nestle do których jest on dodawany, jest zdecydowanie niższa od zalecanych norm wskazanych w Dyrektywie Unijnej. Kaszki i inne produkty Nestle przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci należą do grupy produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego i z tego względu muszą spełniać rygorystyczne normy min. dotyczące składu produktów. Pragniemy podkreślić, że jeśli cukier został dodany do wyrobu zawsze znajduje się na liście składników na opakowaniu. Pełna informacja dostępna na etykiecie pozwala rodzicom podjąć ostateczną decyzję dotycząca wyboru produktu dla Malucha. W naszym portfolio znajduje się wiele produktów bez dodatku cukru m.in. wszystkie desery owocowe i soki Gerber, a także kaszki z serii Zdrowy Brzuszek oraz kaszki mleczno-zbożowe.