Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patrycja_p

Co należy załatwić przed porodem?

Polecane posty

Gość Patrycja_p

Witam wszystkie doświadczone w tej kwestii dziewczyny! Nie chcę o czymś zapomnieć przed porodem , chodzi mi o np becikowe kiedy co ijak , gdzie? czy są jeszcze inne sprawy do załatwienia? co z macierzyńskim gdzie to zgłosić? co mam do załatwienia w pracy u szefa. Jestem na umowie do grudnia 2014 roku. Jestem w 7 miesiacu ciąży, chce iść na ten roczny macierzyński i potem wychowawczy. Dzięki z góry za odpowiedzi, jestem pierwszy raz w ciąży i nie wiem co mam załatwić i kiedy?

Gość gość
testament :O

Macierzyński i wychowawczy załatwiasz po porodzie. Chyba, ze chcesz zacząć macierzyński na 2 tygodnie przed planowaną data porodu. Wychowawczy po macierzyńskim załatwiasz (wniosek chyba miesiąc przed planowana datą rozpoczęcia).

Gość Patrycja_p
a po co mam brać macierzyński 2 tyg przed porodem? jaki w tym del? lepiej po porodzie to bede miec go wiecej prawda? a propos nie pisze w sprawie testamentu!

Gość trzeba zalatwic
sie :P

Gość Patrycja_p
Bardzo prosze o poważne odpowiedzi, nie prosiłam o robienie sobie jaj. To forum spada poniżej poziomu..

Pytasz to ci odpowiadam jakie są możliwości. Nie każdy chodzi na zwolnienie w czasie ciąży i może rozpocząć macierzyński 2 tyg przed planowana datą porodu.

Gość Patrycja_p
rozumiem , dzikeuje;)

Becikowe to jak dziecko dostanie PESEL. Trzeba się dowiadywać w urzędzie, z reguły 2-4 tygodnie to trwa. Podanie o macierzyński u pracodawcy składasz. Czy o roczny czy półroczny to zależy czy urodzisz przed czy po uchwaleniu ustawy. Wychowawczy miesiąc przed końcem macierzyńskiego także u pracodawcy podanko składasz.