Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maina9090

Myślę nad powrotem do Polski...

Polecane posty

Gość Maina9090

Od prawie trzech lat jesteśmy z narzeczonym w Anglii. Wbrew pozorom, wcale nie jest tutaj tak kolorowo, ale trzeba przyznać, że mamy wygodne życie. On pracuje na kontrakcie, ja przez długi czas pracowałam po różnych fabrykach, a od września próbuję sił we własnym biznesie, który niestety nie idzie zbyt dobrze, i myślę nad normalną pracą. Jednak oprócz tego, że żyjemy sobie spokojnie, często nas oboje dopada tęsknota za krajem i rodziną. Nie jesteśmy tutaj sami. Mamy przyjaciół i troszkę rodziny... Jesteśmy młodzi, mamy po 23 lata... Myślimy nad powrotem. WIem, że w Polsce jest ciężko i to bardzo, że oboje będziemy musieli zasuwać na najwyższych obrotach, aby przeżyć, podczas gdy tutaj z jednej pensji potrafimy żyć całkiem dobrze, a nawet odłożyć na małe wakacje. Ale to nie to samo. Wiem, może jestem głupia, zapomniałam co było kiedy mieszkałam w Polsce i nie umiałam znaleźć pracy. Mimo wszystko myślimy o powrocie. Ale czy warto? Ok, przez jakiś czas było by spoko, bo mielibyśmy jakieś oszczędności, 10 tys zł? Aby przeżyć, zanim znajdziemy pracę i dostaniemy pierwszą wypłatę. Nie chcę popełnić błędu, ale budzę się z depresją, bo wciąż o tym myślę.... :(

Gość nie rób tego błedu
siedź na doopie jak ci tam dobrze, w pl bedzie juz tylko gorzej

Gość Maina9090
wiem wiem :( Ale mam taki mętlik w głowie, że mnie to przytłacza co dzień :(

też mieszka za granica prawie 3 lata i nie jest różówo ale napeno lepiej niż w Polsce. Tu mam pewną wypłatę co miesiąc. Owszem nie stać mnie na wakacje na majorce ale niczego mi nie brakuje. Tesknię za rodziną i przyjaciółmi i brakuje mi ich bardzo ale cóż gdybym wróciła do Pl to ani rodzina ani przyjaciele nie dadzą mi na chleb . Wić wdzięczna jestem, że miałam możliwość wyjechać w pewne miejsce.

Gość Majtki w tataraku
z czasem ci to przejdzie

Gość gość
a dlaczego nie odkładaliście? ja własnie jade do Niemiec i po obliczeniu mam zamira odkładac 800 euro na miesiac a za 3 lata wrócić z kasą na mieszkanie, oczywisciee jak 2 osoby odkładają

Gość Majtki w tataraku
800 euro odkladac ,to ile ty tu chcesz zarobic?

Gość gość
Wiem co przeżywacie. Sama byłam kilka ładnych lat w anglii i mialam super pracę ale tęsknota zrobiła swoje - wrociłam. Czasem tęsknię za tym co było. Tu jest inny świat i wierz mi, że to co było 3 lata temu to nie dziś. 10 tys.zł to nic , jeśli musicie wynajmować chatę,opłacać rachunki i żyć starczy wam na kilka mies.Nie wiem jaką macie sytuację rodzinną i materialną w polsce. Ja gdybym miala zaczynać w polsce od zera to nigdy nie zdecydowala bym się na powrót. Kocham to co jest tu ale życie daje nam takie przeciwności. Sama nie wiem co będzie dalej.Zależy też z jakiej częsci polski jesteście więc zainteresujcie się jak tam jest z pracą i jakie są koszta życia. Trzeba brać pod uwagę wszystko. Latwo jest rzucić wszystko i wracać ale co potem?Zróbcie spis wszystkich za i przeciw i mocno się zastanówcie.pozdrawiam i życzę mądrych decyzji.

Gość gość
jestem młodsza od Ciebie o rok i powiem jedno - nie wracaj. Tutaj nie ma pracy. Rodzina Ci nie da pojeść ani nie zapłaci za mieszkanie. Rozumiem, tęsknisz, ale tam masz lepsze życie i lepszą przyszłość dla swoich dzieci. Gdybym mogła, sama bym wyjechała. Znam kogoś kto też nie chciał w ogóle wyjechać, ale poznał jakie tam jest życie i nie chce słyszeć. Ale to chyba trzeba dostać solidnego kopa w d... w tym kraju, żeby docenić to za granicą.

Nie wszyscy wyjeżdżają po to żeby się "dorobić" ,wócić z kasą i szpanować na lewo i prawo. Najwidoczniej nie mieszkałeś i nie pracowałes za granicą skoro dopiero masz zamiar odkładać 800 ero. Życzę Ci tego z całego serca ale to jest mało realne. No chyba że będziesz mieć naprawdę dobrze płata prace.

Gość gość
jade teraz do pracy za 1800 brutto, to jakieś 1250 Netto plus dodatki motywacyjne, mieszkanie firma zapeniwa za 250 Euro, mała miejscowośc , wiec biletu nie musze mieć, jedzenie 200 Euro, więc ok 800 Euro zostaje a ja bedzie to się zobaczy

Gość Majtki w tataraku
Jedzenie 200 euro ?? chcesz tak 3 lata wegetowac gdzie jakies ubrania kosmetyki czy wyjscie na loda czy do kina to sa 3-lata bez jakich kolwiek przyjemnosci.rzycze powodzenia ,ale zycie jest troszke inne mieszkam tu 21 lat i wiem o czym pisze.

Gość gość
jedzenie przeciez kosztuje tyle co w Polsce, my tu z chłopakiem na żywnosc i chemie wydajemy ok 800 zł, wieć 200 Euro nawet na 2 os. ubrania mam , teraz na wyjazd sobie pokupowała, przciez ubrań nie kupuje się co miesiąc ja potrafię oszczędzać z resztą nie jest tak , ze nigdy w niemczech nie byłam, była wiele razy w opiece, wiem, ile co kosztuje, bo sama to kupowałam

Gość gość
mamy dobrze opracowamy system zakupowy, potrafimy robic obiady z tego co zostało, nic nie wyrzucamy nie pijemy coli ani soków, bo to drogie dużo robimy sami, nie kupujemy np gotowych krokietów, bo to za drogo wychodzi

Gość gość
ja bym został jak najdłużej w Anglii, gdybym miał taki wybór, powrot, co najwyżej do własnego mieszkania, a jeszcze lepiej dwóch mieszkań (drugie na wynajem) :-)

Gość gość
jesteście młodzi, macie czas by zacząc na coś zbierać, za parę lat mozecie wrócić i kupic sobe mieszkanie

Gość a za czym tesknisz?
Za wyplata, z ktorej Ci zabieraja 60% wynagrodzenia? Za ZUSem, ktory lada moment zbankrutuje i nie wyplaci Ci zlamanego grosza na emeryturze? Za kolejkami w szpitalach i przychodniach? Za podatkami, ktore wpadaja do kieszeni budzetowki? Za ukladami na kazdym kroku? Za urzednikami, ktorzy niszcza kazdego po kolei? Zachoruj w Polsce to powiedza Ci, ze miejsca dla Ciebie nie ma w szpitalu. Wrocilam do Polski i zaluje jak cholera!!!

Gość gość
Wstrzymaj się jeszcze chwile. Poczekaj aż Tusk i jego nieudolny rząd upadną i wtedy wracaj. :classic_cool:

Gość gigi gigi
gość mamy dobrze opracowamy system zakupowy, potrafimy robic obiady z tego co zostało, nic nie wyrzucamy nie pijemy coli ani soków, bo to drogie dużo robimy sami, nie kupujemy np gotowych krokietów, bo to za drogo wychodzi xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx o ja p.i.e.r.d.o.l..ę!!!! zjadajcie gówna spod siebie - jeszcze taniej wyjdzie!!!!!!!!!!!!

Gość gość
mieszkalam w hiszpanii... miszkalam w holandii... tesknota wracalam... moj TŻ tez pracowal w anglii 3 lata i wrocil... mi sie oplacalo wrocic bo w PL poznalam TŻ :D i o dziwo oboje mamy dobrze platna prace. nie wiem czego to jest zasluga moze dobrych aniolow.

Gość gość
jak czytam komentarze takiej gigi gigi to albo opad rak albo najchetniej p**********ic ci w pysk tak na opamietanie i powrot do rozumu!!! przy mnie bys sie tak nie wypowiadala!!! widac ze stary lał za malo za mlodu bo teraz srasz wyzej niz d*pe masz!!! przez takich gigi gigi mamy w kraju gaga same bachory co nie wiedza co mowia i robia a na tyle to glupie ze jeszcze jest dumne z siebie. glupota gdyby umiala fruwac.... ale ty mnie nie prowokuj bo tak ci przyloze ze moze polecisz wyzej niz red bull w kosmosie!!! wysmiewac to sie potrafisz!!!

Gość gigi gigi
gość jak czytam komentarze takiej gigi gigi to albo opad rak albo najchetniej p**********ic ci w pysk tak na opamietanie i powrot do rozumu!!! przy mnie bys sie tak nie wypowiadala!!! widac ze stary lał za malo za mlodu bo teraz srasz wyzej niz d*pe masz!!! przez takich gigi gigi mamy w kraju gaga same bachory co nie wiedza co mowia i robia a na tyle to glupie ze jeszcze jest dumne z siebie. glupota gdyby umiala fruwac.... ale ty mnie nie prowokuj bo tak ci przyloze ze moze polecisz wyzej niz red bull w kosmosie!!! wysmiewac to sie potrafisz!!! xxxxxxxxxxxx możesz mnie cmoknąć! nie mogę patrzeć na takich gównozjadów z wiochy co pojechali za granicę i jedzą codziennie purre za ćwierć funta z Asdy, byleby zaszpanować w rodzinnej wiosce paroma funtami - robicie obciach normalnym ludziom - wstyd się do was przyznać!!!