Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie mówi

Polecane posty

Gość gość

Witam mam synka ma 22 miesiące urodzony jako wcześniak 31 tydzień . Syn nie mówi nic poza czasami mama i po swojemu . Mało rozumie co się do niego mówi , nie pokazuje palcem tylko ręką cała . Poza tym mam wrażenie , że nie to ,,że nie chce się kontaktówać tylko nie rozumie bo jak np powiem daj misia to daje daj piłke wstaje i szuka ale jak powiem daj klocka a nie wie co to klocek to szuka dalej i przynosi wyztstko inne. Uśmiecha się naśladuje odgłosy npm kaszel , tupanie czy inne podobne . Przytula się , śpi ładnie w nocy od kiedy skończył 6 miesięcy . Lubi ludzi , zmiane otoczenia , bardzo rzadko płacze jak naprawde coś mu się stanie, Reaguje na imię nawet jak jest zajęty , jest ostrożny widzi i czuje zagrożenie . Nie ma żadnych nadwrażliwości . Czy poza autyzmem który jak do tej pory wykluczyła pani psycholog jedna , logopeda i neurolog jest jeszcze jakieś zaburzenie związane z brakiem mowy i zrozumienia wszystkich poleceń ??

Tak to bywa często z wcześniakami, wiem co czujesz. Dla takich dzieci ważna jest właściwa opieka lekarska ,specjalistyczna. Jeśli dziecko miało badany słuch i jest OK, to możliwe że nie wszystkie nazwy przedmiotów kojarzy , trzeba ciągle powtarzać mu aż zapamięta. Częstym u tych dzieci jest opóźniony rozwój psycho-motoryczny. Mówić możne zacząć nawet w piątym roku życia,co nie może prowadzić do zaniechania przez Ciebie wizyt u lekarza, logopedy,rehabilitacji. Często również może wystąpić nadpobudliwość,nadwrażliwość dotykowa, dźwiękowa. Wiem że chciałabyś usłyszeć coś miłego,że np.jutro zacznie poprawnie mówić ale ja opieram się na doświadczeniu,i wielu przypadkach które osobiście znam. Pozdrawiam Arion.

Gość bbbbbbbbbbbb
moje dziecko zaczęło mówić gdy skończylo 3 lata po prostu nastąpił pewien przełom Teraz gada ciągle chyba za dużo..