Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w zasadzie to już sama nie wie

dziecko a welon ?

Polecane posty

Jestem z moim chłopakiem od 2 lat, jestem w 6 miesiącu ciąży - mieliśmy robić ślub jeszcze przed urodzeniem dziecka, ale ze względu na mój zły stan zdrowia, postanowiliśmy przenieść całą ceremonię i wesele po porodzie dziecka. Planujemy ślub na czerwiec 2014 tak na spokojnie - bo wiadomo, jeszcze chrzest wcześniej i trzeba też poprawić sylwetkę po ciąży. Mam tylko jeden dylemat... czy z racji tego, że nasze dziecko urodzi się jeszcze przed ślubem, wypada założyć welon do sukni ślubnej ? Muszę dodać, że pochodzę ze wsi i ludzie zwracają na to uwagę, ja jednak uważam, że to tylko dodatek do ubioru i z chęcią bym go założyła. Chciałabym poznać wasze zdanie? Co byście zrobiły? A może już któraś tak miała ?

Gość gość
moja koleżanka miała dziecko jak brała ślub i miała welon i białą suknie, ja jak brałam ślub kościelny (bo byliśmy już ponad dwa lata po cywilnym) mieliśmy dziecko to miałam tylko stroik ( ale to ja nie chciałam welonu) i suknie ecru ale to akurat ksiądz powiedział ze biała suknia nie wypada bo mamy dziecko. wiec wydaje mi się ze dużo zależy od księdza mojej koleżance jej ksiądz pozwolił białą suknie a mój powiedział ze nie wypada

Gość Ech żeby ludzie mieli tylko
takie problemy... Zapomniałam, że polska wieś tkwi nadal w XIX wieku... Myślę, że twoim ludziom będzie przeszkadzała nawet biała sukienka, bo jesteś już "nieczysta" (czyt. przechodzona) i w ogóle idea ślubu kościelnego. Proboszcz cię w ogóle dopuści? I udzieli chrztu dziecku przed ślubem? No ale, ogólnie, problem głupi i błahy. Życzę ludziom, żeby tylko tylko takie mieli.

Tak, też uważam że to troszkę głupie. Mi się bardzo podobają długie welony i sukienki z trenem, jeszcze sama nie wiem czy będzie to sukienka biała czy ecru, ale myślę że w tym temacie już sama zdecyduje, a nie ksiądz. Chrztu musi udzielić, bo dziecko jest niczemu winne, a zresztą my wykazujemy chęć życia w religii chrześcijańskiej, a im przecież o to chodzi. Szczerze mówiąc, to ślub ten już dawno by się odbył, ale niestety ja nie byłam fizycznie w stanie... aj

Gość gość
welon zakladasz wg tradycji kiedy jestes dziewica no coz u ciebie to juz przeszłosc wiec i tak ludzie na wsi beda gadali jak go zalozysz jesli bardzo ci sie podoba to go załoz i nie przejmuj sie opiniami bo i tak zawsze sie ktos znajdzie kto cie obgada

Gość gość
Dla mnie kobiet z dzieckiem nie powinna mieć białej sukni i welonu.

Gość eureka;;;
uprawiałaś seks przed ślubem i chcesz mieć welon??? co za hipokryzja...mi by sumienie nie pozwoliło założyć welon w takiej sytuacji

Gość gość
Również uważam, ze kobieta z dzieckiem nie powinna mieć białej sukni i welonu . Wygląda to co najmniej śmiesznie, biel i welon to jednak symbol .

Gość gość
na głowie wianek a w doopie Janek haha

Gość gość
nie że jestem jakim moherem albo dewotą ale trochę dziwnie będzie wyglądać jak pomaszerujesz do ślubu w białej sukni na dodatek z welonem, ja na Twoim miejscu ubrałabym sobie jakąs sukienkę mniej okazałą ze tak powiem, a welonu na 100% bym nie zakładała. wyszłabys na niezła hipokrytke.

Gość gość
dzisiejsze młode traktują welon jak fajny dodatek do sukienki, a welon jest symbolem niewinności. Wiadomo że większosc mlodych dziewicami dawno przestały byc, ale sorry, skoro obok kroczyć będzie dowód twojego "nie-dziewictwa" to welon sobie raczej odpuść bo to nie ślub a komedia będzie

90 % kobiet nie powinna iść do ślubu welonie i białej suknie bo nie są dziewicami.... Ja bym suknie ecru mogła ubrać ,ale welon jak dla mnie "dziwnie". Ale to jest Twój ślub i rób jak uważasz ;) Chcesz ? W czym problem?! Znam wiele kobiet które w dniu ślubu miały już dziecko i szły w białej/ecru sukni ....Jedna miały welon,inne bez welony - za to we włosach był kwiatek lub jakaś inna ozdoba. Ba! Moja sąsiadka nie dawno brała ślub .....po raz trzeci i nie zatem że miała białą bezową suknię to i welon :D ( co ślub to tym bardziej była odp********a jak choinka :D )

Gość gość
Moja znajoma, w trakcie ślubu miala i welon i biała sukienkę, mimo tego iż miala juz dziecko i ślub cywilny wczesniej ;-)

Gość Nie założyłabym
po prostu sama bym nie chciała. choć welon nie był nigdy w dawniejszych wiekach żadnym symbolem czystości (to zostało mu przypisane później), był nim wianek. ale jakos bym nie chciała z dzieckiem i w białej sukni w welonie. po co po prostu? źle bym się czuła.

Gość gość
Co do sexu przed ślubem a białą suknią i welonem to w salonach tylko pojedyncze egzemplarze białych sukni musiały by być bo nieliczni nie robią tego przed ślubem a jednak w salonach biały przeważa . Natomiast jeżeli jest dziecko to w żadnym wypadku nie wypada mieć białej sukni i welonu.

Gość Nie założyłabym
A, byłam wiele lat temu na ślubie koleżanki z klasy. Wpadła jak miała te 17-18 lat z facetem, który nawet jej chłopakiem nie był. Ślub brała w bardzo wysokiej ciąży i wyglądała tak: wielki brzuch okryty białą kiecką, a nad brzuchem moja koleżanka w grubym, wielkim wianku z prawdziwych kwiatów, kłosów itp. na głowie :D Prawdziwym wianku dziewicy, jakie panny niegdyś nosiły (bardzo ładnym swoją drogą). Wianków sie właściwie w ogóle obecnie nie stosuje. Ona zastosowała, mając więlki bęben przed sobą i osiągnęła efekt naprawde komiczny. Szanujmy symbole, ludzie, unikniemy ośmieszenia :)

Gość gość
Autorko ja jestem tradycjonalistką i osobą wierzącą jednak uważam, że posiadanie dziecka w dzisiejszych czasach to nie powod by nie moc zalozyc bialej sukni i welonu z prostego względu- pokaż mi pannę mlodą w bialej sukni i welonie, ktora jest dziewica :D to, ze ktoś nie ma dziecka ale wspolżyl przed ślubem nie czyni go bardziej dziewicą od kobiety mającej dziecko :D wiec skoro taka bezdzietna moze to i ty mozesz ;P a jak ktos Ci coś powie np ksiądz czy ktoś z rodziny to powiedz że możemy się licytowac kto ile razy i z iloma facetami uprawiał seks przed ślubem i tyle

Gość gość
No dla mnie to dziwne iść do ołtarza w białej sukni i welonie a obok dziecko.

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość No dla mnie to dziwne iść do ołtarza w białej sukni i welonie a obok dziecko. a iść do ołtarza w białej kiecce i welonie bez błony dziewiczej między nogami to niby co innego? Przecież to to samo

Gość gość
z welonem ida do ołtarza panny bez dziecka. smiesznie to wyglada dziecko miec i welon na głowie

Gość oj głupieeeeeee
A skąd ty wiesz która panna ma błonę dziewicza a która nie ? a jak idzie obok dzieciak to wiadomo ze już nie jest dziewicą.

Gość gość
biała suknia i welon symbolizuje dziewictwo a nie bycie panną bez dziecka :o już nie wymyślajcie nowych znaczeń bo to śmieszne

a po co welon?ludzie czasy sie zmienily,ja bym sie wtydzila zalozyc welon:Ptotalna wiocha:P

Gość gość
czarna to coś c*****o stoisz z modą ;) welon zawsze bedzie modny :)))

Gość tmtntm
Wiesz co my nie mieliśmy dziecka ani w ciąży nie byłam, ale stwierdziłam że nie chce welonu bo ja nie chciałam bardziej podobały mi się kwiaty we włosach i miałam 3 białe kwiaty w bok wpięte.

Gość gość
welon to zakładają cnotliwe dziewczyny, a ty masz dziecko to widać, że masz cnotę ale już tylko w łokciu

Ja mialam dluuugi piekny welon ktory prawie do ziemi siegal :) No ale ja jestem porzadna dziewczyna - dziecka nie mielismy przed slubem tylko rok po. A Ty autorko jestes smieszna z tym welonem :D dziecko bedzie kolo Was isc a Ty welon na glowe zalozysz :D

Gość Tak na marginesie ??
jagoda369 - a byłaś dziewica ???

Gość gość
załóż lepiej suknię ecru i toczek albo kwiat. Welony wcale nie są ładne. Dziecko i welon jakoś tak nie pasuje ;-)

Gość gość
jagoda - Ty akurat królowo wieśniar i morderczynio psów nie wypowiadaj się. autorko - a co ksiądz ma do tego? nie wiem dlaczego ludzie ze wsi traktują księdza i sąsiadów jak jakieś guru. hcesz welon to załóz, nie chcesz to nie załóz. chcesz biała suknie to tez załóż. Bóg nie patrzy na kolor sukni.