Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościówa85

USG połówkowe w 18tc

Polecane posty

Gość gościówa85

można czy lepiej się wstrzymać i zrobić później?

Mi lekarz kazal soe umowic w 22 Tyg, ale to moze po prostu jego preferencje bo genetyczne tez mialam na przelomie 13 i 14 tyg

Gość gość
ja mialm na poczatku 19 tc, wszystko bylo ok. JAk sie martwisz a masz mozliwosc pozniejszego wykonania badania to pozakaj te 2 tyg

Gość gość
za wczesnie, Polskie Towarzystwo Kariologiczne zaleca wykonanie polowkowego tzw kardiologicznego usg miedzy 20-22 tygodniem

Gość princessaofpersia
Anula, to nie są niczyje "preferencje", pewne cechy niewlasciwego rozwoju mozna zobaczyc w przypadku genetycznego usg miedzy 11-13 tygodniem ( dokladnie najpozniej do 13t+6d), bada się przezierność karkową (czyli obecność płynu pod skórą na karku dziecka wynosząca powyżej 2,5 mm), ilość płynu owodniowego, przepływ krwi przez przewód żylny, wygląd i rozmiar poszczególnych kości (szczególnie czaszki) i inne parametry, które sugerują obecność lub brak wad genetycznych u dziecka.Badanie może być wykonane, jeżeli długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu wynosi od 45 do 84 mm-NIE WIECEJ! Co do połowkowego to robi się jej miedzy 18-22 tygodniem - obrazuje się prawidłowość rozwoju narządów i struktur wewnętrznych płodu, głównie serca i dużych naczyń.

Zle mnie zrozumialas. Doskonale wiem, ze sa sztywne ramy czasowe na przeprowadzanie usg w ciazy, ale jedni lekarze wola wykonywac bdanie na poczatku tego okresu, a akurat moj woli bardziej wyrosnieta dzidzie.

Gość moj lekarz woli wlasnie dzieci
Wieksze i zaleca robic w 22tc.