Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SłodkaS

Pomocy!!!! wypadająca żuchwa.

Polecane posty

Gość SłodkaS

Witam, mam pewnien problem kilka razy wyskoczyła mi dolna szczeka. obydwa nawiasy mi sie blokują i nie mogę zamknąć buzi. czy to wada genetyczna!!!!???? pomocy?? co mam zrobic isc do dentysty??

Gość gogoggg
tez tak mam jak ziewam przej uczucie

Gość SłodkaS
o jej, ani mi nie mów płakałąm całą droge do szpitala, w szpitalu nastawianie zastrzyki. auc i dwa razy nastawiłam sama ale okropny bol to jest. i nie wiem gdzie isc z tym problemem??

Gość gość
I teraz siedzisz z otwartymi ustami? ;P I zawsze tak miałaś? Jeśli nie, i tak się dzieje od jakiegoś czasu a w końcu udaje ci się prawidłowo ustawić żuchwę i zamknąć, to się nie przejmuj, minie samo. Też tak miałam (w trakcie mycia zębów tak mi się stało i potem wracało, aż przeszło). :)

Gość SłodkaS
nie nie:) teraz akurat nie, Ale już nie wiem co robić kilka razy mi sie zdarzyło, zazwyczaj co rok tak mam. Przeraża mnie myśl o tym ze w kazdej chwili moze mi sie to stac. Kiedy jest zimno bola mnie nawiasy. ;( Oj a po jakim czasie co przersło??

Gość SłodkaS
***** to przestało??

Gość Mip!
Nawiasy cię bolą?? :D

Gość gość
Wizyta u chirurga szcękowo-twarzowego chyba jest tu jak najbardziej wdkazana (albo prywatnie, a jak na NFZ, to najpierw do rodzinnego po skierowanie)

Gość wiktor z
No to masz problem .mnie też ostatnio bolał lewy staw żuchwowy i dodatkowo nie mogłem spać na bokach z powodu bólu całej szczeki , a na wznak nie potrafię .Bylem u zwykłego stomatologa ,to odesłała mnie do hirurga szczękowego..pewnie ortodonta tez by się tym zajął .Tam termin oczekiwania na samą rejestracje jest miesięczny i mimo że gabinet ma podpisaną umowę z NFZ ,z tego co powiedziała rejetratorka bezpłatna będzie tylko pierwsza konsultacja ,reszta leczenia jest odpłatna .Obawiam się że koszty będą duże .Jeżeli jest gdzieś leczenie całkowicie za darmo ,to sam chętnie się dowiem .U mnie na szczęście ,nic nie wypada ,tylko te zawiasy przy otwieraniu ust stukają i teraz był właśnie jakiś stan zapalny, który skutkował bólem stawu żuchwowego Dzisiaj jest już niemal dobrze ,ale obawiam się ,że będą powtórki ,wiec pewnie trzeba będzie jednak pójść na leczenie .

Gość SlodkaS
oj zapobiegaj zeby nie mieć problemów pozniej. mi nic nie strzelało. tak poprostu jak kazdy dzien i buch nagle mi wypadła przy ziewaniu. pozniej przy scielaniu łozka. ;( masakra musze podzwonic do lekarzy. Słyszałam ze w Sosnowcu jest lekarz szczekowy i wybiore sie do niego.

Gość gość
idz do lekarza- protetyka albo chirurga, ale takiego nawykowego zwichnięcia żuchwy już się raczej nie wyleczy w 100%

Gość gość
moja corka miala ten problem....lekarz kazal jej zuc gume...smieszne !!? ale prawdziwe.....klopoty sie skonczyly tylko nawyk zucia gumy zostal....

Gość SłodkaS
żuć gume.? mi zabronili i nawet orzechów czy sonecznika nie moge skubać.:( wiem ze nie wylecze w 100% ale nie chce sie bać ze jak gdzieś pojde to mi wypadnie.:/

Gość wiktor z
Od spraw wypadającej szczeki w moim regionie podobno dobry jest dr Roman Sadowski, pracuje w szpitalu i prywatnie ,ale jeśli chodzi o prywatne wizyty to trzeba się nastawi na większe wydatki . za NTO; "Częstą patologią, z którą stykają się chirurdzy szczękowo-twarzowi jest zwichnięcie stawów skroniowo-żuchwowych, czyli tzw. wypadanie żuchwy. Może się to zdarzyć np. w trakcie ziewania, jedzenia. Jednym osobom przytrafia się to incydentalnie, a dla innych jest utrapieniem, gdy pojawia się nagminnie. Mówi się wtedy o nawykowych zwichnięciach żuchwy. Dr Roman Sadowski wynalazł własny patent na tę kłopotliwą dolegliwość. - To nic szczególnego - zaznacza skromnie. - W odpowiednim miejscu wkręca się tytanowe śruby, które ograniczają ruch wyrostków stawowych żuchwy. - Są to śruby standardowe, ale przeze mnie zmodyfikowane. Pacjent jest uzbrojony w element, który go zabezpiecza przed wypadaniem żuchwy, ale w żaden sposób nie ogranicza to innych funkcji. Takie zabiegi wykonaliśmy już u 5 osób." http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110227/ZDROWIE/914571861