Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podlej kwiatki

RUCHY PŁODU WG CARDIFF

Polecane posty

Hej wczoraj na zajeciach ze szkoly rodzenia polozna dala nam karty aby liczyc ruchy plodu. Minimum 10 dziennie trzeba zanotowac ok rozumiem wszystko sie zgadza w przeciwnym razie mamy jechac na izbe przyjec badz kontaktowac sie ze swoim lekarzem prowadzacym. Ale problem tkwi w tym ze ruchy kazala nam liczyc o 9 do 21, a co jesli moja dzidzia w ciagu dnia jest malo aktywna, a nawet jesli juz sie rusza to robi to tak delikatnie ze ledwo wuczywam ruchy. Natomiast budzi sie do zycia kolo 22-23 i wtedy kopie tak ze az caly brzuszek chodzi, lub nad ranem kolo 5-8 kopie jak najety/najeta (niestety nie bylo nam dane poznac plci) i moje pytanie brzmi czy w takim badz razie moge te poranne ruchy zaliczyc do minimalnej 10 ? Moze to glupie pytanie ale nie chce tez jezdzic codziennie do szpitala bo nie czuje ruchow w wyznaczonych godzinach odgórnie tylko w takich jak sobie dzidzia wyznaczyla..

Gość Lilou_28
Ja bym liczyła po prostu ruchy z całego dnia.

Tez bym tak robila gdyby nie to ze na tej kartce w wyznaczonych krateczkach mamy znaznaczyc dziesiaty ruch ;/

Chodzi o to, ze.... Polozna wytlumaczyla nam to tak, ze od 30 tygodnia dzidzius wyrabia sobie swoj tok czuwania i spania, i codziennie powinien np o godz 15 kopac. Jesli tego nie zrobi przez dzien badz dwa mamy to zglosic u lekarza. Chodzi o to aby prowadzic wykres i porywnywac codziennie kiedy dzidzia nas kopie.

Gość gość
Jak bylam na patologii ciazy to kazdej dawano taka karte.i lekarz kazal sie nie przejmowac,ze kazda z nas zna juz swoje dziecko i wie kiedy sie rusza i kiedy powinno,bo kazdy maluch juz.ma.swoja.aktywnosc.wiec jesli w nocy i nad ranem odczuwasz ruchy a.w.dzien nie to jest ok i zaniepokoic powinien cie brak tych nocnych. Smialo mozesz zaznaczyc sobie na poczatku.a tak w ogole.ktos bedzie kontrolowal ta twoja karte? U nas nikt w nie nie zagladal,to bylo raczej dla nas,jakby nas cos niepokoilo.

Gość ssgjjsgjkxdfhjkl
ja tak liczyłam jak ci położna kazała tylko że liczyłam od momentu wstania do godziny 18 i naprawdę uwierz mi że bez problemu naliczysz te 10 ruchów nawet między 9 a 21 ważne jest to żeby wiedzieć czy wykres który będzie ci się tworzył jest prawidłowy ale o chyba wam wytłumaczyli ja obserwując swoje dziecko pojechałam na ip bo zmieniła się intensywność ruchów i było ich tylko trochę mniej niż zwykle myślałam że mnie wzrokiem zabiją jak im powiedziałam z czym przyjechałam jednak miałam rację bo dziecko owinęło się pępowiną i zaczął się też poród a dziecko zaczęło się dusić na szczęście szybko zrobiono cc więc obserwacja ruchów jest bardzo ważna

sek w tym ze ja naprawde w ciagu dnia slabo czuje ruchy, owszem czuje jak tam dzidzia delikatnie sie porusza ale ciezko mi wychwycic 10 ruchow, moze tez dlatego ze ciagle jestem w ruchu, to sprzatam, to z psem wyjde na spacer, to zakupy, to obiad. dopiero wieczorem po kapieli babel mocno daje znac o sobie ale to jest zazwyczaj po 21...

Gość gość
mnie lekarz kazał liczyć ruchy 3x dziennie 1. między 8.00-9.00 ma być 10 ruchów 2. między 13.00-14.00 ma być 10 ruchów 3. między 19.00-20.00 ma być 10 ruchów Masz zjeść coś kładziesz sie na lewym boku na godzine i liczysz

kolo 8 czuje ruchy bo kopie jak najety/a od 5-6 rano, potem sie upokaja wiec za Chiny nie wyczuje nic po 9 bo sie uspokaja i nawet jedzenie czegos slodkiego sprawia iz leniwie kopnie raz czy dwa obraca sie i idzie najwidoczniej spac :D bo zadne proby rozruszania go/jej nie dzialaja :P

Gość gość
moje dziekco kopie dokłądnie wn tych samych godzinach co Twoje :)

no wlasnie kolezanka wyzej mnie rozumie :D dlatego ciezko mi prowadzic wykres, bo w takim badz razie musialabym byc codziennie na IP

Gość co ty jersteś uczennicą?
Co znaczy "musimy zaznaczać"? To nie szkoła. Teżz mam taką tabelkę w karcie ciąży i lekarz nie kazał mi tego zaznaczać. Znajomy lekarz po prostu kazał "kontrolować" W którym jesteś tygodniu? Sama, zwłaszcza im dłużej będziesz w ciąży, będziesz wiedziała czy wszystko ok. Jak mama jest aktywna w dzień, to dziecko zwykle jest "ululane", uaktywnia się dopiero kiedy mama odpoczywa, ale w późniejszej ciąży ruchy będą częstsze i intensywniejsze. Chociaż wg tej metody liczy się chyba od 29 tc...wtedy już powinnaś czuć dziecko w ciągu całego dnia (oczywiście z przerwami). Zresztą ja jestem w 34 tc, pracuję, załatwiam sprawy na mieście, prowadzę samochód, nie mogę biegać wiecznie z kartką...

Gość co ty jersteś uczennicą?
ssgjjsgjkxdfhjkl, nie wiem jak ty zauważyłaś "trochę mniej ruchów" niż zwykle :/ twoje dziecko kopało co do minuty, co dzień tak samo/tyle samo... Bo moje ma różne okresy aktywności. Może po prostu "coś" podpowiedziało Ci, że dzieje się coś złego, bo znaczy trochę mniej ruchów...kiedy dziecko ciągle rusza się inaczej. Jednego dnia nie mogłam wysiedzieć na spotkaniu, bo strasznie się wierciło, aż z zewnątrz było widać (teoretycznie tez powinnam jechać do szpitala) a następnego dnia, musiałam "przekonać " go do aktywności słodkościami i ruszaniem brzucha...

''musimy zaznaczac'' tzn mamy kontrolowac aktywnosc naszego malucha juz nie badzmy tacy przyziemni skoro wszyscy wiemy o co dokladnie chodzi :O głownie mam na mysli to ze ciazko trzymac mi sie wytycznych tej metody gdyz za dnia ciagle jestem w ruchu i gdy wreszcie siadam w zupelnosci odpuszczajac sobie prace codzienne jest zwykle kolo 22 ( liczac juz ka kapieli, ostatnim wyjsciu z psem, kolacji itd) i dopiero wtedy maluch sie uaktywnia gdyz przestaje byc kolysany.

mi lekarz powiedzial tak ze jak zjem sniadanie to godzine po sniadaniu mam sie polozyc i przezgodzine liczyc ruchy i aby 10 bylo :) ale ja nie zawsze to stosowalam bo moj maly 10 ruchow to robil w 5 minut :D

no u mnie wyszaleje sie od 5-8 nawet jak zjem sniadanie to od niechcenia kopnie raz czy dwa, ''przepelznie'' gora dol i cisza niemalze do wieczora. w cigau dnia owszem rusza sie ale to slabo czuc chociabzby dlatego ze malo siedze, wiecej zajmuje sie domem :)