Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziulka88

Poronienie, poród przedwczesny. Mutacja genu MTHFR-miał ktoś ten problem?

Polecane posty

Gość gość
MisiaKK tak mi przykro, mam nadzieję, że szybko wrócisz do sił i do zdrowia. Ja dopiero przygotowuję się do ciąży - nie doświadczyłam poronienia, ale zrobiłam wyniki przed- i wiem, że mam kiepskie. Mam wysoką homocysteinę 15, homozygotę C677T. Biorę od 3 tygodni metylofolian z Solgaru (4oomcg). Za jakieś 3 tygodnie zrobię badanie jej poziomu, chciałabym się jakoś lepiej przygotować.

Gość MarysiaD
Ja już też po badaniach genetycznych. Zrobiłam Mthfr razem z innymi zmianami w genach. Tak mi doradzila konsultantka z labiratorium TestDna. Przy niewielkiej dopłacie szerszy zakres. Czekam na wynik. Mam nadzieję że to coś da.

Gość Bani
Witam serdecznie mam także niestety ten problem jestem po 5 straconych ciążach dość wysokich i mogę napisać że na początku nie chciałam o tym czytać wiedzieć czego kolwiek bo było to dla mnie Zbyt ciężkie to bardzo groźna choroba :(! Udało nam się stworzyć rodzinę urodził się synuś na masie wielu leków we ciąży udało się go uratować ponieważ po utraconej ciąży byłam bardzo dobrze przygotowana lekami i on żyje:) Teraz jestem w kolejnej ciąży i walczę chodź popełniłam błąd przed tą ciąża nie brałam leków całkowicie zapomniałam gdyż wiele mieliśmy na głowie z synkiem .Teraz dopiero czekam na wizytę stwierdziliśmy że nie będziemy odrazu się badać ale w przypadku uszkodzonego genu tej mutacji może dziecko tylko uratować wcześniej moja dieta która miała dużo witamin i czekamy na kolejny cud bardzo mocno się boję.Pragniemy z mężem mieć większą rodzinę chodź marzyliśmy o 3 dzieci ale ta mutacja jest tak ciężka że naprawdę proszę was dziewczyny stosujcie suplementację przez cały okres starania przed ciążą 3miesiace wtedy będzie napewno szansa na urodzenie zdrowego dzidziusia i w końcu zaznacie szczęścia bo wiem co to znaczy smutek straciłam wiele dzieci i ten ból zostanie w moim sercu do końca życia.Ps piszcie pytajcie pomogę do Tego jest potrzebna dieta i odpowiednie leki .I oczywiście spotkanie z lekarzem genetykiem to druga do szczęśliwego zakończenia.:)

Gość Bani
Podpowiem dla ciebie że jeżeli masz wysoką homocysteine a inaczej nazywana jest cholesterolem to pomoże ci Betaina która nazywana jest w prosty sposób burakami one obniża homocysteine i wtedy nie będzie prowadziło to do zakrzepów które niestety gdy jest się w ciąży przeszkadzają na drodze pomiędzy mamą a dzidzia ponieważ tworzy się zakrzepica która nie dostarcza odpowiednich składników dziecko ponieważ po przez podwyższenie homocysteiny nie ma takich możliwości także buraki jeść codziennie w postaci naturalnych soków bądź mizeri.To napewno dobre wyjście .

Gość age31
Bani, dzięki :) To ja pisałam o wysokiej homocysteinie. Startuję z poziomu 15 w październiku. W tej chwili już suplementuję metylowany kwas foliowy (Metafolin) w dawce 400mcg/dzień (kilka razy wzięłam 2x tabletki). Jem buraki, piję z nich sok, jem brukselkę, wątróbkę itp. zalecane rzeczy z nadzieją, że trochę wyniki ruszą. W połowie grudnia chcę powtórzyć badanie, niestety wszystko prywatnie. To będzie moja pierwsza ciąża, chciałabym się przygotować mając już wiedzę o tej mutacji, by nie przechodzić przez ten dramat straty.

Gość Bani
Do Marysi: słuchaj bądź pewna że da te badania są bardzo potrzebne dzięki nim pójdziesz PONOWNIE z partnerem do genetyka który będzie szukał problemu do skutku i będziesz napewno mamą jestem pewna ja po badaniach urodziłam właśnie mojego synka który dziś ma 2,5roku zdrowy kochany i dobry życzę wam z całego serca byście także mieli pociechę bo przy tej chorobie cud musi też być z nami i musimy o siebie dbać inaczej jak kobiety które nie posiadają tej mutacji my Mamy Wszystko bardzo utrudnione i skomplikowane ale musimy walczyć!!!!

Witam. Jestem tu „nowa”:) Interesuję się tematem z wiadomego powodu - ciąża obumarła. Mam już dziecko w wieku 10 lat – ciąża bezproblemowa, lekkie plamienia ok 8 tyg, tydzień w szpitalu i dalej wszystko z górki. Niedawno zaszłam znów w ciążę -planowaną mimo, że mam 37 lat. Niestety w 10 tyg dowiedziałam się że ok 8 tyg ciąża obumarła. Rozmawiałam z wieloma lekarzami - kilku ginekologów, dr rodzinna, dr anestezjolog, która mnie leczy z powodu bólów o podłożu neuropatycznym - wszyscy mówią, że to najprawdopodobniej wada zarodka i mamy się nie martwić i próbować dalej. Nie wierzę w przypadki. Mocno przeżyłam stratę, wiele poczytałam i na własną rękę zrobiłam kilka badań z których wyszło: - bad. genetyczne : * kariotypy – mój i męża - prawidłowe * Czynnik V Leiden – prawidłowy * Protrombina/Czynnik II – prawidłowy * Czynnik V R2 – nieprawidłowy – FV R2_4070A-G - układ heterozygotyczny * PAI-1 - nieprawidłowy – PAI-1-4G - układ heterozygotyczny * MTHFR_C677T – nieprawidłowy - układ heterozygotyczny * MTHFR_ 1298A-C – nieprawidłowy - układ heterozygotyczny - kwas foliowy – 13,63 (zakres prawidłowy 3,1 – 17,5) - przeciwciała przeciw kardiolipinie – IgG 4,04, IgM 4,36 (wynik ujemny od 0 do 20) - homocysteina 7,8 (zakres 4,44 – 13,56) - witamina B12 – 276 (zakres 189 – 883) -TSH – 1,56 (zakres 0,350 - 4,940) - FT 4 – 1,03 (zakres 0,70 - 1,48) - anty-TPO 0,61 (zakres 0,00 - 5,61) Czekam na antykolagulant toczniowy. Część wyników jest niby OK. Nie mam trombofilii, tarczyca chyba ok. Podłamałam się wynikami MTHFR i tym czego naczytałam się w internecie – że ta mutacja może podwyższać ryzyko wad – głównie z. Downa. Mam pytanie – co mówią Wasi lekarze, czy pytałyście, dlaczego ta mutacja zwiększa ryzyko zd.? Czy można jakoś to ryzyko zmniejszyć? Czekam na rozmowę z lekarzem genetykiem, ale strasznie się niecierpliwię. Z tego co czytałam na różnych forach to kobiety z tą mutacją mimo niepowodzeń (poronień) - po zastosowaniu odpowiedniego leczenia/suplementacji rodziły zdrowe dzieci. Pozdrawiam wszystkie aniołkowe mamusie i te które ciągle czekają ….

Gość ksiakasia
Skoro ma Pani takie problemy ginekologiczne a także bóle neuropatyczne to warto sprawdzić mutacje genów i dać panele do sprawdzenia, opracowania. Ja tak zrobiłam i okazało się, że i ja i dzieci mają mutacje. Na www.szregeny.pl jest dużo inf o tym i panele też tam robią. u nas cała rodzina musi się przebadać ze względu na trombofilię :(

Gość gość
Witam, zachęcam do wizyty u Pani ginekolog Skrzypulec w Mikołowie. To specjalistka od prowadzenia ciąż u osób, które tak jak jak mają trobofilię. Ja posiadam mutacje C677T i nim trafiłam do Pani doktor byłam po trzech poronieniach. Wszystko wyjaśni i dobierze odpowiednie badania i leki. Ambitna lekarka, która nie przerastają nietypowe i ciężkie przypadki.