Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pelargonia *

Jakie zioła najczęściej używacie w kuchni ?

Polecane posty

Gość pelargonia *

Które zioła najbardziej lubicie i do czego je używacie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bazylia do mozzarelli z pomidorami bazylia do pomidorowej oregano/bazylia/zioła prowansalskie do pomidorowej i spaghetti bolognesie majeranek do grochówki/fasolówki/bigosu rozmaryn do pieczonych mięs tymianek do kurczaka pieczonego ale to nie są jakieś sztywne połaczenia, często mieszam przyprawy do tego papryka, czosnek, szczypior, koperek, gotowe mieszanki ziołowo-przyprawowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najczęściej to koperek i natkę pietruszki do zup i do ziemniaków. W dalszej kolejności majeranek (do pieczonych mięs, zup grochowych, fasolowych, żurku), oregano i bazylia (pizza, spaghetti), rozmaryn i tymianek (do pieczonego drobiu i ziemniaków) a tymianek też czasem do duszonych grzybów jesienią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bazylia, rozmaryn, oregano, szczypiorek, koperek, pietruszka.... te najczęściej, ale generalnie w mojej kuchni goszczą wszystkie zioła :) Dodaję je do wszystkiego, najczęściej mieszam z olejem rzepakowym jako dressing do sałatek (robię na rzepakowym a nie na oliwie, bo jest bardziej nutralny w smaku,a przy okazji jest bogaty w omega-3 i witaminę E i prowitaminę A)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Trudno odpowiedziec na to pyta
nie. Bo co najmniej 20 ziol uzywam codziennie. A w ogole mam ich ponad 120

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
ja mam przez większość roku świeże zioła w skrzynce na oknie w kuchni, a w lecie też wielką donicę na zewnątrz używam stale, rodzina też bardzo lubi, polecam takie rozwiązanie każdemu, bo te sklepowe zioła to takie średnie są i na dodatek obficie podlewane chemią, żeby ładnie rosły najbardziej lubię chyba tymianek (np. do pieczonych w piekarniku kartofli, do mięs), bazylię (do pomidorów, do kanapek, do makaronu), oregano (do duszonych warzyw, do sosu pomidorowego, do placków drożdżowych),świetna jest też bazylia cytrynowa, bardzo orzeźwiająca, super pasuje do różnych letnich sałatek fantastyczna jest też pietruszka kędzierzawa, mogłabym ją jeść prawie do wszystkiego a w lecie namiętnie pijemy mojito ze świeżą miętą, która bez problemu rośnie w donicy koło ganku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze lubczyk do pomidorowej (nadaje sie też świetnie do rosołu)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość becia

Ja lubię takie orientalne rzeczy jak kurkuma, curry, garam masala, kardamon czy kmin rzymski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×