Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monbiaa

Styczeń 2014 :)) NOWE FORUM zapraszam świeże ciężarne :)

Polecane posty

Aizuz to że przyjedziesz z papierami do Radomia,to jeszcze wcale nie oznacza że będziesz miała cesarke,bo i tak ostateczna decyzje podejmuje ordynator ginekologii z radomskiego szpitala,zdarza się że nie wyraża zgody,bo nie bedzie mu ktoś kazał sam ocenia stan pacjentek i dokładnie czyta papiery.wiec sama rozumiez siosta już była i pytała wiec te informacje są od niej. Co do panicznego strachu przed porodem to też mój problem,ale trzeba miec papier od psychiatry ze stwierdza taki problem,sorry ale nie mam odwagi iść i o tym gadać z psychatra.moj gin doskonale mnie zna od 10 lat i tłumaczy ze sprobuje to załatwić z ordynatorem w wawie,a czy mu się uda czas pokaze.pisze z telefonu,bo jestem w drodze na Święta,sorry za błędy i brak ładu i składu w zdaniach.

dziękuje Maja :) dzisiaj to ja często się odzywam teściowa znowu cały dzień więc ja odpoczywam i się lenie :)

Co do wagi Malucha,bo ktoras z was pytała ja ostatnio też tak miałam pierwsze 3 usg mały był o 5 dni większy od tego jak wychodziło z terminu miesiączki,później na 4 wyszło ze jest o 2 dni mniejszy niż wynika z miesiączki,wiec dostałam mega stresu ze przez tydzień nie rósł w ogóle,ale dr powiedział ze nie wszystkie dzieci rosną tak samo jednie idą w wagę 4,5kg i 60 cm,a innym wystarczy3,5kg i 54cm,kazał wrócić do witamin które przed wakacjami odstawił,a teraz na usg Mały idzie zgodnie z terminem miesiączki,wiec mój przykład pokazuje że różnie się to układa i wcale nie musi być to coś złego,takie są dzieciaki,nie wszystkie są jednakowe.

o, miskapyska to mnie zaskoczyłaś! myślałam, że jak mam papiery, to już koniec dyskusji. To rzeczywiście ciekawe info... Ja na szczęście jestem pewna tego, że będę mieć cc i już od nastolatki na to się nastawiam - każdy ortopeda na mojej drodze mi to powtarzał. Wystarczy, że ściągnę spodnie i pokażę moje blizny po operacji obu bioder ;P a do tego na zdjęciu rtg nawet laik zauważy, że moje stawy biodrowe raczej nie mają prawidłowej budowy - z jednego robi się już koło zębate, a w drugim sporo spłaszczona główka kości udowej. A jak ordynatorowi przyjdzie do głowy kazać mi rodzić naturalnie to zacisnę nogi i powiem, że nie ma bata :P no chyba, że odda mi swoje stawy biodrowe, to wtedy mogę i z tuzin urodzić - byle mieć pewność, że mi się to wszystko nie rozlezie. No ale u Ciebie trochę bardziej skomplikowana sytuacja... A nie myślałaś może, żeby w ogóle pójść do jakiegoś specjalisty - może nie tyle po skierowanie na cc, a po pomoc w poradzeniu sobie z tym lękiem. Wiem, że łatwo mi się tak mówi, ale od tego właśnie są lekarze - żeby pomagać. Trzymam mocno kciuki, żebyś pozbierała się w sobie i wszystko wyszło po Twojej myśli!

Mały miś dziękuje, łóżeczko rzeczywiście jest ładniutkie:p teraz muszę przyszłego tatusia pogonić do składania, a pewnie tak się będzie do tego zbierał,że sama zacznę kombinować,chciałabym już mieć wszystko gotowe... Dziewczyny ja już tak nie mogę sie doczekać tego stycznia gdy będę miała moje maleństwo całe i zdrowe przy sobie. Tyle razy marzyłam o tym by zostać mamą,a już niedługo tak właśnie będzie...momentami nie dowierzam ale synuś w brzuchu skutecznie o sobie przypomina kopniakami. _____________ Nelu tak jak wyżej napisałam ja kopniaki i rozpychanie dziecka czuje wyraźnie i nie da się tego z niczym innym pomylić,brzuch często mi podskakuje od kopniaków. Nie liczę ich bo na pewno bym się pogubiła,zbyt wiele jest ich dziennie:) Ja mam łożysko na tylnej ścianie i wtedy podobno właśnie bardziej odczuwa się ruchy. Może Ty masz na przedniej? Znajoma w drugiej swojej ciąży co rusz latała do lekarza czy wszystko ok bo właśnie mało co czuła ruchy i bała się czy z dzieckiem wszystko ok, a okazało się że mała leżała jej tak jakby na kręgosłupie i ciężko było ją wyczuć. Może Twoje maleństwo po prostu też jest tak jakoś ułożone... Mówiłaś o tym lekarzowi?

Gość kaem
Cześć ;) Nie pisalam wczoraj bo tyyle mialam biegania i ganiania ze ledwo doszlam do lozka wieczorem. . Dzis znow to samo.. dobrze ze jutro zapowiada sie spokojniejszy dzien i to bez gotowania ;) bo przyjechala na chwilke moja mama i zrobila nam obiad na dwa dni ;) . . Pytalyscie o praniu ubranek. Ja tez przy pierwszym dziecku pralam na samym poczatku tylko w proszku albo plynie do prania. Mialam dzidziusia i lovele. I mi bardziej podeszla lovela. Ale moje dziecko mialo zdrowa skore i dosyc szybko zaczelam prac w normalnym proszku. Tak samo bylo z prasowaniem. Szkoda bylo mi czasu na ta czynnosc ;) . . A kosmetyki.. do mycia sprawdzola sie u nas emulsja z emoluim a do wody dawalismy oillan. I to tez przez jakis czas. A moj synek urodzil sie z cechami przenoszenia- mial bardzo sucha skóre ktora o malo nie zaczela mu pekac w zgieciach.. uratowal go wlasnie oillan i parafina ciekla po kapieli (oliwki nie sa polecane, ale o tym juz ktos tu wspominal) . . My lozeczko mamy z ikea po starszym synku. Tak samo jak i innd rzeczy. Wiec w dumie do kupienia zostalo mi chyba tylko higieniczne rzeczy dla mnie i pieluchy dla malucha.. Materac mamy kokos-gryka. Tani i dobry. Ale ja kupowalam za 50zl. Czy to mozliwe zeby az tak podrozal?? . . Macie juz wozki? :) . . Ja dzis bylam u endokrynologa. I ciekawa jestem jak moje wyniki badan.. dowiem sie dopiero w pon niestety :( . . Ja ruchy czuje bardzo bardzo wyraznie. I tez ich nie licze bo szybko bym sie pogubila :) ale to zalezy i od dziecka. Moja siostra w ciazy z druga coreczka tez bardzo słabo czuła ruchy. Po prostu cora byla z tych bardziej leniwych. . Moje chlopaki podobnie kopia.. az boli. I czasem nie wiem jaka mam przyjac pozycje.. siedziec zle. Lezec jeszcze gorzej... coz. Jeszcze 8 tygodni.. a w tym czasie czeka mnie koncowka remontu i przeprowadzka.. . . Chcialam cos jeszcze napisać ale juz nie pamietam.. Zatem zycze przespanej nocy. I wam i sobie ;) do jutra!!!

Aizuz Ty to masz niepodważalne wskazanie do cc,choć podobno teraz dziewczyny z dużą wadą wzroku muszą rodzic sn,bo nie każdy szpital robi cc,podobno są jakieś "wytyczne"towarzystwa ginekologicznego,czy konsultanta ginekologi,w których zawarte są choroby kwalifikujące do cc.wiesz mój problem jest dość głęboki wiec nawet jakbym się przemogla i porozmawiała ze specjalista,to jedna wizyta nic nie da to nie grypa,takie urazy leczy się latami,średnio 3 lata,ktoś mógł powiedzieć ze mogłam wcześniej o tym pomyśleć,a nie teraz,tylko ja nie wierze w to ze ktoś może mi pomóc i nie chcę do tego wracać. Co do ruchów Małego czuje go bardzo mocno,czasem mi aż brzuch faluje,też nie licze ruchów bo się gubie,poza tym na każdym usg kazdy lekarz mówi że to tak r****iwe dzicko,że problem go dokładnie zbadać i wszystko posprawdzać.nawet pytałam gina czy ADHD może być już w życiu płodowym to tylko się śmiał i stwierdził,że r****iwe dzieci są bezpieczniejsze bo szybciej jesteśmy w stanie zareagować jak tych ruchów jest mniej,albo w ogóle się nie pojawiają,natomiast dziewczyny,które słabo czują ruchy muszą więcej i częściej wsłuchiwać się czy wszystko ok.poza tym zawsze jak bym słabiej czuła Małego to kazał jechać na izbe przyjęć,żeby podłączyli KTG i wtedy wszystko wychodzi.pozdrawiam z rana,muszę wstawc szybko jakas zupę bo jak pojedziemy na cmentarze to wrócimy na późnym popołudniem.

Kaem mam wózek od 2 miesięcy to był pierwszy zakup mojego M jak usłyszał ze bedzie miał syna,wózek kupiliśmy używany na allegro,jadąc i oglądając u poprzednich właścicieli ma jeszcze rok gwarancji i niewiele był używany bo jakieś 8 m-cy.wózek typu 3 w język z adapterem do fotelika,folia deszczowa spiworkiem,torba na rzeczy małego,teraz stoi na honorowym miejscu w środku salonu,bo musimy pokoik dla Młodego zacząć szykować,powiedzcie mi dziewczyny,które maja juz dzieciaki,czy sprawdziły się u was komody na ubranka dla maluchów czy lepsze są szafki i półkami,bo już nastawilam sie na komodę,a tu koleżanka mówi mi ze bezsensu komoda ciagle będę te szuflady otwierać i szukać,a w zwyklej szafce otwieranej od razu wszystko widzę wyjmuje sobie i jest łatwiej i wygodniej,co wy na to?mam dylemat,a po niedzieli ma przyjechać pan,który ma nam to zrobić na wymiar,a ja w kropce bo nie wiem wkoncu co chce robić,proszę o rady i opinie,co macie albo co planujecie kupić,niestety rzeczy Małego nie zmnieszcza się w naszej dużej szafie i coś muszę miec dla niego.

Gość karla4
o Boże 4,5kg i 60cm to faktycznie byłby wielkolud, chyba bym nie była w stanie takiego urodzić :). Ani mąż ani ja nie jesteśmy dużych rozmiarów, to może dziecko tez będzie mniejsze. Dzięki za odpowiedzi. ...................... dziewczyny pytające o cc, a nie macie możliwości zorientować się czy jakiś szpital w okolicy nie robi cc na życzenie? Bo ja Wam tylko mogę polecić Ujastek w Krakowie, tu kazdy kto chce ma cesarkę bez opłat oczywiście. Chyba chętniej wykonują w nim cc niż porody naturalne. ........................... ja mam zamiar kupić komodę i szafkę w zasadzie to będą wszystkie mebelki z wyjątkiem łóżeczka w pokoju małego. W komodzie bielizna, body... w szafce spodenki, koszulki....Tak sobie to wymyśliłam, nie wiem czy praktycznie ............................. Tych płynów do prania jest 10000 od droższych Lovella, Jelp, po tańsze Dzidziś (płyny i płatki) i Bebi (płyny i płatki). Jakościoweo wszystkie są jednakowe, nie uczulają maluchów, są bezpieczne.

Gość kaem
Miskapyska ja mialam komode i dobrze ni sie sprawowała. Jak komoda na wymiar to mozesz sobie zrobic takiej wysokoaci zeby polozyc na niej przewijak i inne akcesoria. Reszta w szufladach i wszystko jest pod ręką ;) a na początku im blizej reki tym lepiej ;) . . Uciekam na cmentarz. Później obiad u tesciowej. Milego dnia!!

co do wózeczka to też już mam:) Też kupiliśmy używany, na tablicy go znalazłam, pojechałam okazało się, że jest taki jaki chciałam i prawie nie ma śladów użytkowania:) Kupiliśmy X-landera, x-a wersję limitowaną sportową (mój mąż się śmieje, że będzie jeździł z mała w F1:)). Też właśnie 3 w 1 i z tymi wszystkimi bajerami (parasolka, moskitiera, folia przeciwdeszczowa, jakieś ocieplacze itp). Na razie jestem bardzo zadowolona, ale zobaczymy jak się będzie sprawował jak maleńka się urodzi. A co do komody, to też chce dla małej, tylko jeszcze taką z przewijakiem. Sama mam dla siebie i męża komodę w sypialni (taką z wysuwanymi szufladami) i jestem z niej bardzo zadowolona, więc myślę, że dla małej też się sprawdzi:)

Gość Nelu
Dziękuję Malinowaaa, Kaem i Miskapyska80 za pocieszenie. Może faktycznie niektóre mamy mniej czują swoje maleństwa. Wizytę mam dopiero za 2 tyg. ale dobrze że wczoraj nie pojechalam bo dzisiaj rano chyba ją czułam :) . Ja wózek już mam i też tak jak Miska kupiłam używanego x-landera ale 2w1 w super stanie. Muszę tylko dokupić fotelik sam. z bazą familyfix. . Ja mam mało miejsca w pokoiku małej więc planuję kupić białą komodę 3 szufladową ale koniecznie z dobrymi prowadnicami, na to przewijak a nad tym przykręcę do ściany płytki regał z Ikea z możliwością zamocowania drzwiczek bo nie lubię pokazywać bałaganu :) Tam będzie reszta ciuszków, kocyki, prześcieradła, pościel, kosmetyki itp. Wszystko zajmuje mało miejsca a jest bardzo pakowne.

Gość Nelu
a właśnie dziewczyny, co myślicie o kupowaniu używanych fotelików do samochodu? Panuje opinia, że nie wolno narażać zdrowia dziecka i trzeba kupować nowe lub tylko z zaufanego źródła ale zastanawiam się ile w tym propagandy producentów a ile troski o nasze dzieci? Czy fotelik po powaznym wypadku nie jest uszkodzony na tyle by można było to zobaczyć? Co można zrobić aby sprawdzić bezwypadkowość fotelika?

ilox - na nasz mail wysłałam informację o cukrzycy i przykładowe jadłospisy, warto poczytać, ponieważ mnie się bardzo przydała. Ale trzeba trochę poeksperymentować. Mały misiu co do słodkich rzeczy, to one nam mogą nie wyjść w pomiarach bo mierzymy po 1h, a one mogą podwyższyć cukier po 2h tak mówiła mi diabetolog, więc lepiej nie eksperymentować. ..... ka3sia - śliczności, chyba się nieśmiało do zdjęcia uśmiechnął :) ...... malinowaaa - piękne łóżeczko, aż nie mogę się doczekać, żeby swoje kupić. ....... Dziewczyny co do liczenia ruchów, to nie liczy się cały dzień, ostatnio mi położna mówiła, żeby liczyć do 10 tego ruchu np. wybrać sobie godzinę np. 9 rano 1 ruch i na kartce zakreślać kreski do 10, a po 10 ruchu zapisać godzinę w którym on nastąpił i tak kilka dni spisywać. U mnie wychodzi różnie, ja liczę rano i wieczorem, bo wtedy mała jest najbardziej aktywna i nieraz jest tak, że te 10 ruchów występuje w przeciągu 5 min., a nieraz potrzeba 0,5h. Mam nadzieję, że wam za bardzo nie zagmatwałam ;) ......

Witam Was Dziewczyny! U mnie calkowicie leniwy dzien na groby dopiero jutro jedziemy a dzisiaj odpoczywamy :) Myskapyska ja komode robilam na wymiar jakies 2 tyg temu bo narazie maly bedzie z nami w sypialni a tez juz miejsca nie mialam. Ja wymyslilam sobie ze na gorze sa polki czyli normalna szafka a nizej trzy szuflady praktycznie bo wszystko mi sie miesci a przewijak mam na lozeczku. ... Dzieki dziewczyny :* i faktycznie jak by sie usmiechal. ... Ruchow malego nie licze bo wierci sie tak czesto ze chyba bym sie pogubila. A wlasnie czy Wasze maluszki maja czkawke bo moj przynajmniej raz dziennie czasem sie zastanawiam czy to normalne?

I przepraszam Was za sposob pisania bez polskich znakow ale pisze z tel najczesciej i tak mi wygodniej. ... Nelu ja w pierwszej ciaży pozyczalam fotelik od brata a teraz chcialam swoj i udalo mi sie bo moja przyjaciolka sprzedawala. Jest jak nowy i moge wpiac go do wozka bo mam x-landera xa a fotelik maxi cosi cabrio fix z baza. Nie kupila bym fotelika od obcej osoby ale od znajomego mysle ze to nic zlego :)

Gość kaem
Ka3sia. Tez mialam na lozeczku przewijak. O tyle niepraktyczne ze jestem wysoka i musialam sie schylac. Co niestety skutkowalo bolem kregoslupa :/ tak samo jak kąpiel w wannie na stelazu.. . . A foteliki my kupowalismy nowe. Wlasnie od znajomego wiedząc ze bezwypadkowy moze bym kupila. Ale na allegro chyba bym sie bała. . Wg strony foteliki.info nie powinno sie uzywac fotela duzej niz 7 lat ze wzgledu na zmiany w strukturze plastiku. Nie wiem czy to opinia producentów ale nie sadze. To jest raczej niezalezny portal.. tak mi sie wydaje przynajmniej ;)

Gość kaem
Ja tez nadaje z telefonu prawie zawsze wiec wybaczcie brak polskich znakow ;)

Gość gość
Jestem ciekawa jak to jest z leżeniem u Mam,którym skraca się szyjka. Ja mam zalecone leżenie od 25 tc., teraz jest 31 więc mnie nosi,żeby coś zrobić tym bardziej, że mam już 2 chłopców. No i tak jest, że jak wstaje rano i czuje się rewelacyjnie (myślę, że tu włącza się też instynkt wicia gniazda) to nie mogę się powstrzymać, żeby czegoś nie sprzątnąć a jak już zacznę to zaraz znajdę coś nowego i nowego...a mam 2 piętra w domu, więc zawsze się coś znajdzie. Później zaczynam czuć , że macica się stawia i zaczynam być zła na siebie, że nie mogę tak spokojnie na d***e poleżeć. O mało nie straciłam Maluszka w 11 tc. za sprawą krwiaka. Musiałam wtedy leżeć do 20 tc. więc z miesięczną przerwą prawie pół roku na leżąco. Tracę siły chociaż już jest tak blisko.

Mi z fotelikiem naprawde sie udalo bo byl kupiony niespelna 9 miesieczy temu i malo zaplacilam a ten z baza kosztuje naprawde sporo a dziecko jezdzi krotko. Tak jak pisalam od nikogo obcego bym nie kupila. Dla Dawidka jak mial 6 miesiecy kupilismy nowy maxi cosi priori bo nie chcial jezdzic tylem do kierunku jazdy. ... kaem mi tak szczerze nie przeszkadzala wysokosc przewijaka. Dlugo z niego korzystalismy ale czesto przebieralam go tez na lozku a jak byl starszy to zdjelam z lozeczka i kladlam sobie na podloge :) teraz dostalam od rodzicow na pierwsze miesiace kolyske jest taka slodka :)))

Ten gość to ja. Postanowiłam zamęczać Was postami o mojej trzeciej ciąży na leżąco. Mogę?

Witaj Kawusia w naszym gronie. Bardzo ci współczuję takich perypetii w tej ciąży ale tak jak piszesz już niewiele zostało i musisz wytrzymać. Tutaj możemy się wspierać. Ja do tej pory nie miałam kłopotów z szyjką ale też prawie co dzień dopada mnie chęć ciągłego sprzątania. Niestety po tym mam duży ból w dole brzucha i takie jakby ciągnięcie czy napieranie na krocze i też potem jestem zła na siebie że tak się forsuje. Tym bardziej że cały czas mam nadzieję na poród w styczniu a nie jeszcze w grudniu. Także kochana musimy zwolnić tempo i zacząć się oszczędzać.

Ja urodziłam pierwszego syna 30 grudnia, drugiego 2 stycznia, teraz mam termin na 8 stycznia :)

Gość kaem
Dziewczynki jak macie takie dolegliwości to się nie forsujcie.. nie warto. Ja robię bo muszę. Nikt za mnie nie zrobi .. tyle ze dobrze sie czuje. No i szyjka w porządku.. . . Ka3sia To zalezy od wielu czynnikow. Mnie w pierwszej ciazy okropnie bolal kregoslup od jakiegos 9 tyg.. cala ciaze. I pozniej tez.. teraz na szczescie nie jest tak zle.. chociaz dzis to nie powiem.. boli.. ale sie nachodzilam wiec nic dziwnego.

Gość kaem
Hah Kawusia ale wam się uklada!! Super! Tylko nie dosc ze prezenty na święta to jeszcze urodzinowe. Zbankrutowac mozna!!!!

Kawusia to samych zimowych chłopaków masz. Obydwa koziorożce. Napisz coś o ich charakterach bo jestem ciekawa jak chłopcy spod tego znaku się zachowują. A teraz znasz płeć? Będzie córka- może do trzech razy sztuka?

I ja mam nadzieje, ze jakos uda mi sie dotrwac do 3 stycznia. Sporo z nas ma termin na poczatek stycznia wiec bedzie nam razniej. :) ... kaem to ja standardowo jak brzuch sie powieksza boli mnie kregoslup a po porodzie przeszlo calkiem mam nadzieje, ze teraz tez tak bedzie. Napisalas ze masz 2 letniego synka ale tak w zaokragleniu czy dokladnie tyle ma? Bo moj ma teraz 2.9 chcialam spytac jak u Was z jedzeniem bo u nas katastrofa wykancza mnie juz to tym bardziej ze do ukonczenia 2 lat jadl super. Teraz od wrzesnia poszedl do przedszkola to Panie chwala ze jak na niego je ladnie tyle ze czesto teraz choruje.

hey kawusia1! Już niedużo zostało, dasz na pewno radę:) Czego się nie zrobi, żeby to maleństwo zdrowe było:) a z tymi urodzinami to też masz "fajnie", same przyświąteczne dzieciątka. Mój mąż się śmieje, że u nas zbankrutuje na prezenty - ja jestem z 10 stycznia a córeczka ma termin na 26 teoretycznie:) a u Ciebie to już 3 prezenty nie dwa:)