Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaproszenie - problem

Polecane posty

Gość gość

Chciałam zaprosic dalszego wujka z zoną. Maja oni 3 córki w wieku 15, 22, 24 lata. Te dwie najstarsze są już po ślubie i nie będę ich zapraszać. Jedna ma malutkie dziecko. Czy jeśli zaproszę wujka z ciotka i ich 15-letnia córką to nie będzie nietaktem? Czy te dwie się nie obrażą?Dodam, że od strony PM będzie zapraszany kuzyn bliski z żoną i dwoma synami - 15-letnim i 1-rocznym synkiem (no bo bez dzieci, szczególnie tego małego to może się obrażą). Wesele planujemy na 50 góra 60 osób łącznie z osobami z orkiestry. Doradźcie.

Gość Supcio88
W takim przypadku zaproś tylko ciocię i wujka, bez 15-letniej córki.

Gość gość
No ok, ale znowu będzie głupio, bo od strony PM będzie zapraszany kuzyn z zona i tez 15-letnim synem i rocznym synem. Dlatego mam dylemat.

Gość Supcio88
Skoro zapraszacie dzieci ze strony PM to i zaproś też "dzieci" Twoich wujków.

Gość gość
Nie masz obowiązku zapraszać tych mężatek, jeśli nie chcesz i nie jesteście jakoś związane. Ja zaprosiłam bardzo bliską sąsiadkę z mężem i jej córkę, bo przyjaźnimy się wiele lat, ale już drugiej córki ( mężatki) nie zapraszałam, bo niby z jakiej racji, skoro mówimy sobie tylko "cześć" na korytarzu? Ja bym na Twoim miejscu zaprosiła wujostwo z najmłodszą córką. I nie przejmowałabym się, gdyby tamte się "obraziły".

Te starsze, zamężne córki to z racji tego, że pozakładały rodziny, są teraz osobnymi, samodzielnymi "odłamami" rodziny. Jeśli chcesz je zaprosić na wesele - zaproś je osobno z ich mężami. Najmłodsza córka nadal niejako należy do rodziny wujka, więc możesz ją spokojnie uwzględnić na tym samym zaproszeniu bez obawy, że popełniasz nietakt. Jeśli nie chcesz ich zapraszać na wesele, możesz spokojnie zaprosić wujka, ciocię i najmłodszą córkę (albo bez córki, jeśli nie chcesz dzieci na weselu), a im z mężami wysłać tylko zawiadomienia ślubne. Podam Ci przykłas z mojej rodziny. Moi rodzice chrzestni mają dwie córki (nieco starsze ode mnie), z którymi do dziś mam świetny kontakt. Obie już od dawna nie miaszkają w domu, mają partnerów itp., więc to oczywiste, że zaprosilismy osobno chrzestnych, a osobno je z partnerami.

Gość gość
A co to znowu za argument, że ze strony PM będzie kuzyn z dziecmi? to co, na weselu goście robią śledztwo, do którego stopnia pokrewieństwa zapraszano? na weselu nikt zazwyczaj się nie orientuje kto jest kim z drugiej rodziny. Zaproś wujków i tyle, dla 15 latków wesele to kicha nie impreza.

Gość gość
Dzieki za szybkie odpowiedzi i opinie. Jeszcze przedyskutuje z narzeczonym i jednak mysle córki wujka nie zapraszac.