Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca100

badania prenatalne co to??

Polecane posty

Gość pytajaca100

wytłumaczy mo ktoś co to sa te całe bad prenatalne kiedy sie je robi jak wygladaja i ile kosztuja?? czy to sa badania 5D? w 1 ciązy zadnych dodatkowych badan nie robiłam. z góry dzięki

Gość gość
masz bana na google?

Gość pytajaca100
w googlach wszystko i nic

Badania prenatalne to ogólnie wszystkie badania płodu. Ale w uproszczeniu to specjalistyczne badania usg zwykle ok 14 i 20 tygodnia. Parametry płodu lekarz mierzy normlanym obrazem 2 d usg, Dodatkowo moze pokazać dziecko w 3/4 D ale to bajer dla rodziców bez właściwości diagnostycznych. Ja za takie badania płaciłam ok 250 zł.

Drugą grupą są badania typu amniopunkcja, test pappa .Mają na celu potwierdzenie lub wykluczenie chorób genetycznych płodu. Zalecane są gdy np urodziłaś chore dziecko, w rodzinie były takie choroby lub jesteś starsza niż 35 lat.

Gość pytajaca100
dziękuję za odpowiedź:)

Gość gość
dokładne badanie płodu przez usg. czy wszystko jest na miejscu i odpowiednio rozwinięte. Np. czy mózg jest, rączki, paluszki, nóżki, wątroba, serce jak bije, ile czy prawidłowo. bada się przezorność karkową, wilkość dziecka itp. Potem pobierana jest twoja krew do analizy. Ja płaciłam w tamtym roku 300zl. Są jeszcze inwazyjne badania prenatalne - dokładnie nie wiem o co chodzi ale pobiera się krew z łożyska (chyba) - wkłucie przez brzuch.