Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123456789101112

Jak nauczyć sikania na nocnik?

Polecane posty

Gość 123456789101112

Witam jestem mamą 2,5 letniego chłopca i nie mam juz siły żeby z nim walczyc o to. Jemu nic nie przeszkadza - nawet to, że ma mokro jak sie zleje w gacie i potrafi jeszcze powiedzieć że nie zrobił siusiu a cały mokry od pasa w dół. Ostatnio łaził taki osikany chyba ze 2 godziny - tyłek cały zimny i czkawki az dostał z zimna a na pytanie czy go przebrac odpowiedział że nie. Próbowałam zmuszać ale i to nie zadziałało - bo przestał pić - tylko żeby nie musieć sikać. Próbowałam nagród i nic. Sama pokazywałam i mąż tez pokazywał. No normalnie nic na niego nie działa. Co robić?

Gość 123456789101112
Dodam że w domu cała masa róznych nocników i nakładek na sedes - nic nie pomaga. Myślałam nawet nad tym, że by iść z nim do lekarza bo może on rzeczywiście nie czuje ze się zsikał.

Gość hehehe :)
Od kiedy uczysz go na nocnik? a tata próbował z nim rozmawiać?

Gość 123456789101112
Od 2 tygodni ale juz taki duży chłopiec mógłby zakumac o co chodz. tata tez z nim rozmawiał ale nie pomogło. Na razie mu odpuściłam. Spróbujemy za tydzien znowu. Co najdziwniejsze to on w nocy wogole juz nie sika a w dzień masakra.

Gość ehhhhhhhhhhh
Za późno się za to wzięliście :( . I ja bym nie odpuszczała aż się nie nauczy.

Gość mama dwóch dziewczynek
a może jeszcze nie dojrzał do tej nauki? moja córka starsza opanowała nocnik w 2 dni na kilka miesięcy przed 2 urodzinami, a młodsza jeszcze miewa wpadki a ma 2 lata i 5 m-cy. Chłopcy ponoć jeszcze później uczą się korzystać z nocnika. Przede wszystkim musisz go pilnować i sadzać na nocnik. Jeżeli się zasika to przebierać, bo jednak może się przeziębić i to niehigieniczne tak chodzić, ale nie karać, zwracać jedynie uwagę. Chwalić za postępy i czekać kiedy sam poprosi.

Gość hehehe :)
Za szybko sie poddałaś. Nie zakładaj pieluchy to w końcu zrozumie o co chodzi.

Gość 123456789101112
No własnie o to chodzi, że on nie daje się posadzić ani na nocnik, ani na nakładkę na sedes. Najpierw pomyslałam że bede mu przypominała co 0,5 - 1 godz. ale co z tego jak on nie chce usiąść na tym. Kilka dni temu pokazałam mu że wcale nie musi siadać tylko może na stojaco - to zrobił siku 1 raz i później znowu histeria jak chciałam żeby zrobił siku do nocnika/sedesu (wszystko jedno czy na siedząco czy stojąco). No normalnie ręce mi juz opadają jak pomyślę o tym. Raz jak nalał na podłogę to zastałam go bawiacego się w tych sikach. Normalnie wziął zabawke i jeździł nią po tym. Innym razem skakał sobie tak jakby to była kałuża. Wiem że przynudzam ale muszę to z siebie wyrzucić bo inaczej to chyba zacznę na niego wrzeszczeć a nie chce tego.

Gość gość
Jezeli pogoda sprzyja i sa ku temu warunki (np. ogród lub jakas dzialeczka) to zakladac samemajtki. jak sie zsika kilka razy i zobaczy ze mokro=niefajnie moze zakuma. W mojej rodzinie metoda sprawdzona od lat.

Gość 123456789101112
Gdyby on chciał chociaz odrobinkę ze mna współpracować. Nie musi od razu za każdym razem sikać tam gdzie powinien i prosić. Dla mnie duzym sukcesem byłoby gdyby informował mnie o samym fakcie. A tu nic.

Gość 123456789101112
Albo gdyby jemu chociaz przeszkadzało że ma mokro - a jemu to obojetne.

Gość gość
ja mialam ten sam problem co ty. wypisywalam na forum..... az wkoncu powiedzialam ze nie odpuszcze, chodzil w samych majtkach aż zakapował ze sikanie do butow jest nie fajne... oczywiscie pilnowalam i pilnowałam...

Gość no i ?????
A wcześniej nigdy nie sadzaliście go na nocnik ?? A kupę robi na nocnik? czy w majtki?

Gość 123456789101112
Chyba będę tez musiała się zawziąć.

Gość 123456789101112
Próbowaliśmy wysadzać go co jakiś czas jak skończył rok ale za każdym razem normalnie histeria na widok czegokolwiek do sikania. Kupe też robi w majtki.

Gość gość
zrób mu papierową łódeczkę i włóż do nocnika lub toalety i niech sika na stojąco. Niech spróbuje zatopić. Albo na dworze niech spróbuje osikać kwiatka. Przez zabawę można wiele osiągnąć. Ewentualnie jakiś starszy kolega mógłby pokazać mu jak sika prawdziwy facet i gdzie. A tak serio to za późno się wzięliście za niego i dlatego macie problem. Powinien już przyzwyczajac się do nocnika przed ukończeniem 1 roku życia.

Gość 123456789101112
Doskonale zdaję sobie sprawę że za późno - tylko że czasu nie cofnę.

Gość Liliana1982
Ja bym nie odpuściła. 2,5 roku to juz druzy chłopiec i jak założysz pieluchę to później będzie gorzej.

Gość 123456789101112
Macie rację nie odpuszczę. A niech leje - moze w końcu zakuma o co chodzi.

Gość Liliana1982
Ja bym nie odpuściła. 2,5 roku to juz druzy chłopiec i jak założysz pieluchę to później będzie gorzej.

Gość Liliana1982

Gość co za katorga
moja coreczka miala 18 m-cy i nauczyła się sama siadalam na drugim nocniczku i udawalam ze sikam,wczesniej wlewalam wodę tak siedzialyśmy i nawet do 30 min uffff a potem sprawdzalyśmy ktora juz zrobila siku:) nie wolno krzyczeć,zawstydzać,tylko trzeba być spokojna,cierpliwą i pogodną zachęcac,chwalić i ida się ktos tu podpowiedział dzialkę/ogrod-świetny sposób

Gość gość
A sadza misie na nocnik albo jakieś inne zabawki ?

Gość gość
A sadza misie na nocnik albo jakieś inne zabawki ?

Gość etam hartowanie
Nie odpuszczaj to sie nauczy . Napisz później jak wam idzie :)