Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bździągwa Rozdziawa

Wykwintny sos?

Polecane posty

Gość Bździągwa Rozdziawa

Hej! Chcialabym zrobic piers z indyka i ugotowac do tego jakis pyszny, sprawdzony, wykwintny sos (najlepiej brazowy i nie zbyt gesty). Ma ktos jakies przepisy? W necie nie miglam nic konkretnego znalezc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
sos grzybowy? owocowy? maczny? zasmazkowy? warzywny? okresl sie dokladniej, bo nie wiedziec co pisac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
zeby byl brazowy, musisz zrobic brazowa zasmazke. inne sposoby na brazowy tluszcz to soki z pieczeni wolowej, grzyby .... a to mieso to pieczesz? smazysz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
a, no i maczne sosy raczej nie sa wykwintne, tylko takie codzienne, barowe ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze niemam pomyslu. Mam sporo piersi z indyka i chce zrobic pyszny obiad. Nie jestem najgorsza w kuchni, poprostu brakuje mi troche fantazji i jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic takiego sosu zebym byla zadowolona (jedynie pieprzowy jak robie do stekow, ale chce cos nowego). Mozesz gosciu podac jakis ciekawy przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mączny albo zasmażkowy sos
wykwintny? :O bez jaj. To najbardziej ordynaryjny sos pod słońcem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze niemam pomyslu jak zrobie indyka. Nie jestem zla kucharka, poprostu niemam zbyt fantazji. Jesli chodzi o sosy to jedynie zadowolona jestem ze smaku mojego sosu pieprzowego do steku. Chcialabym jakis nowy przepis. Masz jakis ciekawy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
droga bzdzagwo, trudno mowic o przepisie na sos, skoro nie wiesz, co zrobisz z miesem ;) mozna ew. napomknac jakies ogolne pomysly. po drugie, sos maczny nie bedzie ciekawym tylko wlasnie taki najbardziej codzienny. jezeli piers upieczesz w calosci (uwazaj, zeby nie przesuszyc), to soki z brytfanki mozesz uzyc do sosu. czy np. podsmazasz na patelni b. drobno posiekana cebule z czosnkiem. a moze tez np. pieczarki? dorzucasz odrobine maki i zasmazasz na brazowo. dolewasz sok z pieczenia indyka i odrobine wody. albo jeszcze lapiej bulionu, wywaru, rosolu, lub bialego wina. przypraw sola, pieprzem i ziolami, ktore akurat lubisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takajaaaaaaaaaaaaaaaaa
Do indyka zrób sos żurawinowy, a mięsko upiecz nafaszerowane suszonymi owocami (śliwki, morele). Idealny zestaw. I wykwintny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokrój mięso na kostkę, i przypraw solą i białym pieprzem oraz odrobiną kurkumy.Uduś mięso do miękkości.W osobnym naczyniu podsmaż 20-30 dkg pieczarek pokrojonych drobno oraz 2 duże cebule pokrojone w drobna kostkę a następnie podlewając wodą uduś ,aż będą miękkie,ugotuj 2 marchewki i 2 pietruszki.Pieczarki z cebulą i marchewką i pietruszką zmiksuj blenderem na jednolita ,gładką masę,jeszcze dopraw do smaku i dodaj do mięsa,możesz dodać 2-3 łyżki śmietany,gdyby wyszedł za rzadki podgotuj,aż do momentu zgęstnienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość homesweethome
Piers pokroj w plastry, zamarynuj w przyprawach- ziola, piperz, sol, moze byc odrobina sosu sojowego. Usmaz, do pozostalosci na patelni dorzuc por, zabek czosnku rozdrobniony, zalej bialym winem i odparuj czesc plynu. Potem nalezy zabielic kremowka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×